Σκουριές: Την ενοχή 5 κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση σε εργοτάξιο προτείνει ο εισαγγελέας

Εισήγηση ενοχής για πέντε εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής, το Φεβρουάριο του 2013, έκανε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης Γιώργος Καντζίδης, ζητώντας παράλληλα την απαλλαγή των υπολοίπων 16 ατόμων που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά τους πέντε που ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε προς τους δικαστές να καταδικαστούν για τα κακουργήματα της κατασκευής εκρηκτικών υλών και της έκρηξης, καθώς επίσης για τα πλημμελήματα της διακεκριμένης φθοράς με φωτιά και της παράνομης υλοτομίας.

Αντίθετα, για τους ίδιους κατηγορούμενους – όπως και για τους υπόλοιπους – πρότεινε να απαλλαγούν για το σύνολο των υπολοίπων πράξεων που τους καταλογίζονται και μεταξύ αυτών της εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος των υπαλλήλων φύλαξης του εργοταξίου, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και για μια σειρά από πλημμελήματα.

Τεκμηριώνοντας την πρότασή του, στο σκέλος που αφορά την ενοχή για καθένα από τα πέντε πρόσωπα, ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι η φυσική τους παρουσία στο εργοτάξιο συνάγεται, κατά περίπτωση, από τα εξής: την ανίχνευση γενετικού υλικού (DNA) σε σκούφο και καπάκια φωτοβολίδων, την ταυτοποίηση καλύκων με κυνηγετικό όπλο και τις αλλαγές συσκευών κινητών τηλεφώνων μετά το περιστατικό.

Αναφερόμενος στην επίθεση ο κ. Καντζίδης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε «συγχρωτισμός» ξένων «που δεν είχαν ειρηνικές διαθέσεις» με ντόπιους που όσο περνούσε ο καιρός και έβλεπαν ότι δεν ικανοποιούνταν το αίτημά τους να σταματήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή αντιδρούσαν περισσότερο.

Ο ίδιος, επισήμανε, ότι οι δράστες δεν ενήργησαν με ανθρωποκτόνο δόλο, τονίζοντας ότι «εάν ήθελαν να σκοτώσουν δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουμε νεκρό», ενώ πρόσθεσε ότι ο κοινός τους δόλος «ήταν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους της επιχείρησης ώστε αυτή να έχει πρόβλημα».

Κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για «έλλειψη σχεδιασμού» από πλευράς Αστυνομίας για την αποφυγή αυτής της επίθεσης, από τη στιγμή μάλιστα, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν «κλιμακούμενες αντιδράσεις». «Η έλλειψη σχεδιασμού οδήγησε στη σύλληψη του σχεδίου των Σκουριών», σημείωσε. Σε άλλο σημείο, επισήμανε, ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που διαπιστώθηκε ότι είχαν κάποιοι κατηγορούμενοι μεταξύ τους δεν αρκούν για να καταστούν αυτοί ένοχοι, κάνοντας κριτική στην Αστυνομία. «Το μέσο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό, αλλά έγινε ο ίδιος ο σκοπός», σχολίασε.

Νωρίτερα, στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι, όλοι κάτοικοι της Χαλκιδικής, αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στο επεισόδιο, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων



ΠΗΓΗ