Τι υποστηρίζει ένας από τους αστυνομικούς που ενεπλάκη στο περιστατικό με τον Ζακ Κωστόπουλο

Τα όσα συνέβησαν, αλλά και την εμπλοκή τους στο περιστατικό του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας περιγράφουν αστυνομικοί, στο υπόμνημα που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους αστυνομικούς αναφέρει:

«Σας αναφέρω ότι την 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 13:00-19:00 εκτελούσα διατεταγμένη υπηρεσία δίκυκλης περιπολίας με κωδικό κλήσης 103-4 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών.  Κατά τις 14:55 λάβαμε σήμα από το Κέντρο Άμεσης Δράσης, για ενίσχυση ομάδας Ζ, σχετικά με αναφερόμενη ήστεία (Ε52) σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλαδστωνος 2 στην περιοχή των Εξαρχείων όπου ο δράστης κρατεί το από πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο. Άμεσα μεταβήκαμε στο ανωτέρω σημείο όπου και διαπιστώσαμε τον φερόμενο ως δράστη αιμόφυρτο έμπροσθεν του καταστήματος και συγκεκριμένα στην σπασμένη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου βρισκόμενος σε μια ημιλιπόθυμη κατάσταση να κρατά με τα χέρια του το λαιμό του και να φέρει τραύματα πιθανόν από τα σπασμένα γυαλιά στα χέρια και στο κεφάλι του. Ήδη στο σημείο βρισκόντουσαν συνάδελφοι δικυκλιστές της «Ομάδας Ζ» καθώς επίσης και διασώστης του ΕΚΑΒ με δίκυκλη μηχανή (κωδικό κλήσης Μ-22) όπου του παρείχε της πρώτες βοήθειες.

Τότε ο φερόμενος ως δράστης σηκώνει τον κορμό του σώματός του και με μια απότομη κίνηση αρπάζει ένα γυαλί από τη θρυμματισμένη βιτρίνα του καταστήματος γύρω στα 30-40 cm στρέφοντάς το απειλητικά αρχικά ενάντια του διασώστη του ΕΚΑΒ μετέπειτα ενάντια των συναδέλφων της Ομάδας Ζ ενώ άρχισε να τρέχει κρατώντας το κομμάτι γυαλί και ενάντια των παρακείμενων πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί πως πλησίον του κοσμηματοπωλείου, όπου έλαβε χώρα το συμβάν, βρίσκονται δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ) όπου εκείνη την ώρα ήταν γεμάτα με κόσμο. Με ένα γρήγορο υπολογισμό στο χώρο υπήρχαν πάνω από τριάντα άτομα (30 άτομα) θαμώνες και περαστικοί όπου παρακολουθούσαν το συμβάν και όπου ο δράστης με την ξαφνική του αντίδραση να σηκωθεί όρθιος κρατώντας το σπασμένο γυαλί μήκους 30-40 cm στα χέρια και πέφτοντας πάνω στα τραπέζια έθετε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα κάποιον εκ των παρευρισκομένων ή την δική του. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με τον κίνδυνο το περιστατικό να λάβει ανεξέλεγκτη τροπή καθώς ο φερόμενος ως δράστης ήταν σε τέτοια ψυχική κατάσταση (αμόκ) όπου δεν μπορούσε να σκεφθεί λογικά και ψύχραιμα αφού ήταν εμφανές από την όλη του συμπεριφορά ότι αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχικά προβλήματα και σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα με τις αναγκαίες ενέργειες μας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών που ήταν πέριξ του συμβάντος αλλά και του ίδιου του δράστη καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να τραυματίσει κάποιον από τους πολίτες ή ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Έτσι, προχωρήσαμε στον αφοπλισμό από το σπασμένο κομμάτι γυαλί που έφερε ως όπλο στα χέρια του ο φερόμενος ως δράστης και στην άμεση δέσμευση του. Εντός ολίγων λεπτών έφθασε στο σημείο σταθμός στου ΕΚΑΒ (Α-13), ο οποίος είχε κληθεί από τους συναδέλφους της Ομάδας Ζ, παρέλαβε τον φερόμενο ως δράστη προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το οποίο εξ’ όσων γνωρίζω συνόδεψαν οι συνάδελφοι της Ομάδας Ζ.

Συνοψίζοντας έχω να σας αναφέρω ως προς τη συνολική συμπεριφορά μου κατά τη διάρκεια της σύλληψης του ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Ζαχαρία ότι βασική προτεραιότητα τόσο δική μου όσο και των συναδέλφων μου, ήταν η υγεία του τραυματία προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς επίσης και η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας όλων των παρευρισκομένων στο σημείο λόγω της ψυχικής κατάστασης (αμόκ) του φερόμενου ως δράστη».

Πηγή Cnn.grΠΗΓΗ