Στον δρόμο οι καθαρίστριες των σχολείων

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι σχολικοί καθαριστές, που διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.

Οι σχολικές καθαρίστριες διεκδικούν:

-Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων στο μεγαλύτερο μέρος απασχολούνται σήμερα με συμβάσεις μίσθωσης έργου και ενώ, όπως αναφέρουν, «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθορισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα, αφήνοντας τους παράλληλα απλήρωτους τους τελευταίους τρεις μήνες».

«Παρά τις δεσμεύσεις η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των προβλημάτων μας».

Σήμερα στις 11 το πρωί, εκπρόσωποι των καθαριστριών θα συναντηθούν στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματά τους.

Πανελλαδικά υπάρχουν 9.500 καθαρίστριες και καθαριστές, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία ο αριθμός τους υπολογίζεται χονδρικά σε περίπου 1.500- 2.000.

«Οι αμοιβές μας είναι εξευτελιστικές και δεν υπολογίζονται με βάση τις ώρες εργασίας (αλλά αναλόγως του αριθμού των αιθουσών). Για παράδειγμα, για ένα νηπιαγωγείο, που συνήθως έχει έξι αίθουσες, αλλά μπορεί να είναι και λιγότερες, ανέρχονται σε περίπου 186 ευρώ μικτά με το ένσημο το μήνα. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία πρέπει να σταματήσουν, να έχουμε σταθερή και πλήρη εργασία, να διασφαλιστεί η θέση μας και να έχουμε ένα σωστό εργασιακό καθεστώς. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν εντασσόμαστε στα ΒΑΕ, όπως ισχύει για τους ΙΔΑΧ (υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου)», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδας και Θεσσαλίας, Μαρία Κοσμίδου, ενώ ερωτηθείσα τι σκοπεύουν να πράξουν οι καθαρίστριες αν στη συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, απάντησε ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου γενική συνέλευση, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΠΗΓΗ