ΣτΕ: Ακυρώθηκε απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τους πάσχοντες από Πάρκινσον

Ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η από 30.7.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ με την οποία εγκρίθηκε ανώτατο πλαφόν για τη θεραπεία των πασχόντων από Πάρκινσον.

Με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ εγκρίθηκε η ανωτάτη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) για τη μηνιαία θεραπεία των ασθενών από Πάρκινσον με οποιοδήποτε πιστοποιημένο φάρμακο που περιέχει το συνένζυμο Q10 και μόνο για τις παθήσεις που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2156/2018 απόφασή του, ακύρωσε την εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ως «ανυπόστατη», καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως απαιτεί ο νόμος 3469/2006.

Ωστόσο, το ΣτΕ έκρινε ότι συνταγματικά και νόμιμα ορίστηκε ανώτατη τιμή αποζημίωσης ύψους 100 ευρώ για τη μηνιαία θεραπεία των πασχόντων από Πάρκινσον. Κατά τους συμβούλους Επικρατείας δεν παραβιάζεται το άρθρο 21 του Συντάγματος για την προστασία της υγείας των πολιτών, λόγω των δυσχερών δημοσιονομικών συνθηκών που τελεί η χώρας μας, δηλαδή για την εξυπηρέτηση δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει δύο πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον, υποστηρίζοντας ότι λόγω του υψηλού κόστους στερούνται την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή τους.



ΠΗΓΗ