Πατεράδες-τέρατα που σόκαραν την κοινή γνώμη

Στην Ελλάδα εκτιμάται πως οι βιασμοί ξεπερνούν τους 4.500 τον χρόνο. Ωστόσο, ένα μικρό μόνο ποσοστό βιασμών καταγγέλλεται στις Αρχές, ενώ στη χώρα μας έχουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών στην Ευρώπη. Τα παραπάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Για ποιον λόγο όμως οι βιασμοί δεν καταγγέλλονται στην Αστυνομία;

Σύμφωνα με τον κ. Λέοντα, «ένας βασικός λόγος είναι ότι τα θύματα πολλές φορές είτε φοβούνται είτε εξαρτώνται οικονομικά ή εργασιακά από τον δράστη, ενώ κάποια θύματα πιστεύουν ότι το να καταγγείλουν την πράξη θα είναι μία επιπλέον ταλαιπωρία για αυτά και πιθανόν δεν θα δικαιωθούν». Ο ίδιος προσθέτει: «Το βασικό που πρέπει να γνωρίζει το θύμα ενός βιασμού είναι ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της πιστοποίησης του βιασμού. Με άλλα λόγια, το θύμα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και οπωσδήποτε να εξεταστεί από έναν ιατροδικαστή το συντομότερο δυνατόν».

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

25 ακόμα ανήλικα θύματα καταγράφηκαν το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς ως θύματα βιασμού ή ασέλγειας, ιδιαίτερη αύξηση σύμφωνα με τους αξιωματικούς του τμήματος Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. «Με το 95% των περιστατικών κακοποίησης ή βιασμών ανηλίκων να προέρχεται από κάποιο οικείο πρόσωπο του παιδιού, ενώ γύρω στο 50% είναι κάποιο πρόσωπο της άμεσης οικογένειάς του» αναφέρει η ψυχολόγος του τμήματος Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. Οι αριθμοί της τελευταίας τριετίας δείχνουν πως τα θύματα είναι περισσότερα από τους δράστες κάθε χρόνο, καθώς υπάρχουν λίγοι δράστες με εκατοντάδες -ανήλικα και μη- θύματα. «Σύμμαχός» τους η σιωπή, λένε οι ψυχολόγοι, τονίζοντας ότι αυτή η στάση οδηγεί σε περιστατικά όπως εκείνο στη Λέρο, όπου τα ανήλικα παιδιά κακοποιούνταν από τους γονείς τους για χρόνια.

Αυξήθηκαν ραγδαία οι βιασμοί

«Έχουμε περίπου 150 υποθέσεις τον χρόνο. Αν πηγαίναμε ακόμη πιο πίσω, θα βλέπαμε ότι τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί. Καταγγέλλονται περισσότερο και υπάρχουν πιο ενημερωμένα παιδιά» υποστηρίζει η ειδική ψυχολόγος του τμήματος Ανηλίκων για θέματα ανηλίκων που έδωσε στη δημοσιότητα τα εν λόγω στοιχεία. Έως σήμερα οι περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων -ακόμη και από συγγενικά τους πρόσωπα-, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., είναι περισσότερα από 33. Αντιστοίχως, τα ανήλικα θύματα βιασμών ανέρχονται ήδη σε 25. Το 2017 σημειώθηκαν συνολικά 84 περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων και το 2016 ήταν 106. Επιπρόσθετα, έως σήμερα έχουμε ήδη 25 ανήλικα θύματα βιασμού, τη στιγμή που για όλο το 2017 ο αριθμός τους ήταν 73, και το 2016 ήταν 64.
Παράλληλα, αυξητική τάση παρατηρείται και στα νούμερα των ανήλικων θυμάτων ασέλγειας από συγγενικά τους πρόσωπα ή άτομα του κοινωνικού τους περίγυρου. Ήδη έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά, τη στιγμή που το 2017 ήταν μόλις 49 για όλο το έτος, ενώ το 2016 ήταν συνολικά 50.

Τα πιο αποτρόπαια περιστατικά κατά ανηλίκων

Ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο αποτρόπαια περιστατικά κατά ανηλίκων που άφησαν άναυδη την κοινή γνώμη τόσο για την αγριότητα όσο και για τους δράστες που ήταν… «υπεράνω πάσης υποψίας» και κάποιοι κυκλοφορούν ήδη ελεύθεροι.

Ηλικιωμένος ασελγούσε σε 13χρονο για 2 ευρώ

Σάλο στην τοπική κοινωνία της Λάρισας προκάλεσε η υπόθεση ενός 71χρονου ο οποίος ασέλγησε σε 13χρονο αγόρι προσφέροντάς του δύο ευρώ. Μάλιστα, κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι ο ηλικιωμένος εκμεταλλεύτηκε τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο ανήλικος. Έτσι, με το ποσό των δύο ευρώ τον έπεισε να τον οδηγήσει σε ερημική τοποθεσία με το αυτοκίνητό του και να ενεργήσει εις βάρος του ασελγείς πράξεις. Στην πρότασή της η εισαγγελέας έδρας τόνισε ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τον ανήλικο και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του, καθώς είναι πολύτεκνη και άνεργη, ενώ επικαλέστηκε στη συνέχεια το πόρισμα του ιατροδικαστική, με το οποίο τεκμηρίωσε τις ασελγείς πράξεις. Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο ηλικιωμένος επέμεινε κατηγορηματικά ότι είναι αθώος. Το δικαστήριο με ομόφωνη απόφασή του δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 71χρονο, ούτε αυτό του έντιμου πρότερου βίου, παρά το ότι εκείνος δεν είχε απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν τη Δικαιοσύνη. Μετά τη δίκη ο 71χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Πα-τέρας ασελγούσε στον 6χρονο γιο του

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ανθρώπους του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Ένα ακόμα βάρβαρο περιστατικό έρχεται από τη Μεσσηνία. Πριν από μερικές εβδομάδες ένας 41χρονος πατέρας προφυλακίστηκε με την κατηγορία της κατάχρησης του ανηλίκου γιου του σε ασέλγεια και αποπλάνηση. Έπειτα από καταγγελία της πρώην συζύγου του 41χρονου για ασελγείς πράξεις εις βάρος του τότε 6χρονου γιου τους, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας προκαταρκτική εξέταση. Κατά τη διάρκεια αυτής το παιδί εξετάστηκε από παιδοψυχιάτρους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της μητέρας για τον ίδιο του τον πατέρα.

Πατριός και παππούς ασελγούσαν σε 9χρονο κοριτσάκι

Λίγες ημέρες αργότερα προφυλακίστηκε, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ένας 60χρονος, ενώ επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι στον 85χρονο πατέρα του, καθώς και οι δύο κατηγορούνται για ασέλγεια στο ανήλικο κορίτσι της γυναίκας του πρώτου. Η υπόθεση διαδραματίστηκε στους σκοτεινούς τοίχους ενός σπιτιού στη Μεσσηνία το 2010. Χρειάστηκαν, όμως, έξι και πλέον χρόνια για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και οι κατηγορούμενοι -πατριός και παππούς- να οδηγηθούν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει και έχει επιβεβαιώσει το κορίτσι, που τότε δεν είχε κλείσει ακόμα τα 10 έτη, πατριός και παππούς για περίπου έναν χρόνο το υπέβαλλαν επανειλημμένως σε ασελγείς πράξεις. Στο ίδιο σπίτι το κοριτσάκι ζούσε και με τη μητέρα του, από την οποία το 2011 αφαιρέθηκε η επιμέλεια και πλέον μεγαλώνει με τη μεγαλύτερη αδελφή του, που είναι ενήλικη. Οι δύο κατηγορούμενοι απολογήθηκαν για τις πράξεις τους στον ανακριτή, ενώ τόσο ο 60χρονος πατριός όσο και ο 85χρονος πατέρας του αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Για τις πράξεις τους αποφασίστηκαν η προφυλάκιση του 60χρονου και η επιβολή περιοριστικών όρων -προκειμένου να μείνει ελεύθερος- στον 85χρονο.

20ετής κάθειρξη στα αδέλφια που ασελγούσαν σε ανήλικη

Δύο αδέλφια καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης για ασελγείς πράξεις εις βάρος ανήλικης. Ο πρώτος, 38 ετών, τιμωρήθηκε με ποινή κάθειρξης 20 χρόνων και οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ ο δεύτερος, 35 ετών, με 6ετή κάθειρξη, αλλά, σε αντίθεση με τον αδελφό του, αφέθηκε ελεύθερος -υπό όρους- εν όψει του εφετείου. Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ο 38χρονος, το διάστημα 2012-2013, υποχρέωνε την ηλικίας -τότε- 10 και 11 ετών κόρη της πρώην συντρόφου του να ικανοποιεί τις σεξουαλικές του ορέξεις. Ο 35χρονος αδελφός του κατηγορήθηκε για μια περίπτωση αποπλάνησης κατά το ίδιο διάστημα, ενώ στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις πράξεις τους, χωρίς όμως να καταφέρουν να πείσουν με τους ισχυρισμούς τους.

Ασελγούσε στα ανήλικα παιδιά του

Στη σύλληψη ενός 37χρονου Έλληνα ο οποίος κατηγορείται πως ασέλγησε εις βάρος της 13χρονης κόρης του προχώρησαν πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία της ανήλικης, ενώ βρισκόταν με τον πατέρα της στην οικία τους στην περιοχή της Τούμπας, ο 37χρονος την προσέγγισε και προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της. Επίσης, ανέφερε ότι το ίδιο έπραξε και σε προγενέστερο χρόνο εντός του 2017, ενώ η 15χρονη αδερφή της κατήγγειλε ότι στο παρελθόν ο 37χρονος είχε προσεγγίσει και αυτήν ερωτικά. Επιπλέον, ο συλληφθείς προέβαινε κατ’ επανάληψη σε σωματική και λεκτική βία εις βάρος των δύο κοριτσιών.

ΠΗΓΗ