Στον εισαγγελέα η Folli Follie: Στο ίδιο έργο θεατές

H υπόθεση της Folli Follie, όπως εξελίσσεται η δικαστική έρευνα, παραπέμπει σε παλαιότερες υποθέσεις (Χρηματιστήριο – δομημένα ομόλογα), χρηματοοικονομικού περιεχόμενου, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο, για να καταλήξουν μέσα από δικαστικές αποφάσεις στην αθώωση των εμπλεκόμενων προσώπων και σε μη αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν είτε οι επενδυτές είτε το Δημόσιο.

Έγκριτοι νομικοί και δικαστικοί -οι οποίοι έχουν «κακιά πείρα» από το παρελθόν- εκτιμούσαν ότι με την εσπευσμένη απόδοση κατηγοριών, χωρίς να έχει «δεθεί» με αδιάσειστα στοιχεία η έρευνα και να σχηματιστεί μια «ακλόνητη» δικογραφία, η υπόθεση θα οδηγηθεί σταδιακά σε αποδόμηση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου

Την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσέλθουν στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου, Δημήτριος, Γεώργιος και Αικατερίνη Κουτσολιούτσου -οι ιδιοκτήτες δηλαδή της εταιρείας Folli Follie- ως ύποπτοι τέλεσης κακουργημάτων, όπως μεταξύ άλλων «η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Κλήση φέρονται να έχουν λάβει και άλλα επτά άτομα, όπως ο επικεφαλής του ομίλου στην Ασία και ο επικεφαλής του λογιστηρίου, ο ορκωτός λογιστής και τρία μέλη του ΔΣ.
Οι κλήσεις εστάλησαν από την περασμένη εβδομάδα και οι δικηγόροι των παραπάνω προσώπων ζήτησαν και έλαβαν τα έγγραφα που έχουν μέχρι στιγμής συμπεριληφθεί στην υπό σχηματισμό δικογραφία. Η εμφάνισή τους στον εισαγγελέα δεν έχει ανακριτικό χαρακτήρα αλλά επεξηγηματικό, και άρα δεν επιφέρει προς το παρόν κάποια συνέπεια. Στο μέλλον όμως, αν και εφόσον ο εισαγγελέας προχωρήσει στην άσκηση διώξεων για αυτά τα κακουργήματα που καλούνται να δώσουν τώρα εξηγήσεις, τότε θα κληθούν να προσέλθουν ως κατηγορούμενοι σε ανακριτή, ο οποίος θα κρίνει αν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης ή μη.

«Όχι βιασύνη»

Και εδώ είναι το κομβικό σημείο για να μην «ξεστρατίσει» η έρευνα και καταλήξει μετά από χρόνια στο καλάθι των αχρήστων, ανέφεραν έγκριτοι νομικοί. Αυτό που επισημαίνουν και εφιστούν την προσοχή είναι να μην υπάρξει βιασύνη από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές να «στείλουν» στη φυλακή προσωρινά κάποιους υπευθύνους με ελλιπή στοιχεία και χωρίς να έχουν συγκεντρώσει με τρόπο εξονυχιστικό και εμπεριστατωμένο όλο το υλικό που αποδεικνύει περίτρανα το μέγεθος του σκανδάλου. Κι αυτό το επισημαίνουν και το υπογραμμίζουν διότι, όπως ήδη διαφαίνεται από τις πρώτες κινήσεις των αρμόδιων αρχών -και τις οποίες θα καταγράψουμε παρακάτω- υπάρχει μια βιασύνη να υπάρξει μια… «πρώτη τιμωρία» των υπευθύνων για να καταλαγιάσουν και οι φωνές των επενδυτών και όχι μόνο.
Ήδη όλοι οι παραπάνω διώκονται αλλά σε βαθμό πλημμελήματος, με βάση τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει προ μηνών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -βάσει της οποίας ξεκίνησε και η σχετική έρευνα από πταισματοδίκη- όταν ξεσπούσε το σκάνδαλο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και αφορούσε σε παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Σταδιακά και με βάση τα στοιχεία που έρχονται από εξωτερικό και εσωτερικό, και κυρίως με βάση το πόρισμα της Alvarez & Marsal, στο οποίο συμπεραίνεται ότι πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων, τον λόγο πήρε ο οικονομικός εισαγγελέας.

Δέσμευση λογαριασμών

Ακολούθησε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τίτλοι χρηματοπιστωτικών προϊόντων και θυρίδες των στελεχών της εταιρείας. Το βούλευμα αυτό κοινοποιήθηκε στις τράπεζες και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα δε με το βούλευμα αυτό, φέρεται ότι η εταιρεία «μαγείρευε» από μια δεκαετία και πλέον τους ισολογισμούς, εμφανίζοντας μια ψευδή και απατηλή εικόνα ταμειακών διαθεσίμων, πωλήσεων και αποθεμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το πόρισμα, «τη μεθοδευμένη και σχεδιασμένη εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύτηκαν την αληθοφάνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας, προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα έχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία, αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης έχει υποστεί οικονομική απαξίωση».
Τέλος, μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση με την οποία δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έως του ποσού των 160.000 ευρώ, υπέρ τριών επενδυτών, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και προκειμένου να διασφαλίσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις από την εταιρεία.
Και να σκεφτεί κανείς ότι οι επενδυτές και μικρομέτοχοι είναι εκατοντάδες και τα χρήματα που πρέπει να τους επιστραφούν ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατ. ευρώ, και άρα είναι αδύνατον με τα διαθέσιμα της εταιρείας και τα περιουσιακά της στοιχεία να ξαναδούν τα χρήματά τους.

Κανείς δεν έχει καταθέσει μήνυση

Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί το ότι μέχρι αυτή την ώρα ούτε επενδυτής αλλά ούτε μικρομέτοχος έχει καταθέσει μήνυση εις βάρος των ιδιοκτητών της εταιρείας για απάτη. Αυτό δυσχεραίνει την εισαγγελική έρευνα «δικονομικά», διότι η μήνυση θα άνοιγε την υπόθεση σε τακτική ανάκριση για κακουργήματα. Ενώ τώρα η ιχνηλάτηση των κακουργηματικών πράξεων και του ξετυλίγματος του κουβαριού του σκανδάλου επιχειρείται «διά της πλαγίας», μέσω δηλαδή της αρχικής μηνυτήριας αναφοράς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με τη συγκέντρωση στοιχείων από δω κι από κει.
Αυτό που συμπεραίνεται από όλες τις παραπάνω κινήσεις μέχρι τώρα των αρμόδιων αρχών είναι ότι αρχίζει να σχηματίζεται μια δικογραφία με «άναρχο» τρόπο και, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση του «εγκλήματος» της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, επιχειρείται να αποδοθούν κατηγορίες στους βασικούς υπόπτους. Αν λοιπόν -εκτιμούσαν έγκριτοι νομικοί κύκλοι- σε αυτό το σημείο της έρευνας, που ουσιαστικά βρίσκεται στα «σπάργανα», οδηγηθούν κάποιοι στη φυλακή προσωρινά μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», τότε, όταν η υπόθεση φτάσει κάποτε στο ακροατήριο, το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει λόγω αμφιβολιών ή μη επαρκών αποδείξεων και θα καταλήξουμε ουσιαστικά σε ατιμωρησία, όπως έγινε με την υπόθεση «φούσκες» του Χρηματιστηρίου το ’99 και όπως έγινε με τα δομημένα ομόλογα, επισήμαναν οι ίδιοι δικαστικοί και νομικοί κύκλοι. Διότι, όταν γίνονται οι πρώτες προφυλακίσεις, αρχίζει και χαλαρώνει η έρευνα και ουσιαστικά οδηγείται η δικογραφία «μισοτελειωμένη» στο ακροατήριο.

Εις βάθος διερεύνηση

Πρόθεση των εισαγγελικών αρχών -την οποία ουδόλως αμφισβητούμε- είναι να υπάρξει μια εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και να ελεγχθεί όχι μόνο η εταιρεία, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΛΤΕ, θεσμικοί επενδυτές και τράπεζες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί κάποτε στη ρίζα του το κακό με τις χρηματιστηριακές απάτες και εν τέλει ο διασυρμός της χώρας μας, καθώς όλα αυτά αποτελούν και ανασταλτικό παράγοντα σε επενδύσεις. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να φτάσει εις βάθος η έρευνα, διότι «όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου, έρχεται και η σειρά σου» και εκεί αρχίζει η αλληλοσυγκάλυψη.

Πηγή: Εφημερίδα ΜΠΑΜ

ΠΗΓΗ