Υπόθεση υποβρυχίων: Ενοχή για τους βασικούς κατηγορούμενους ζήτησε η εισαγγελέας

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση απόφασης στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση των υποβρυχίων. Έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία η εισαγγελέας της έδρας, Ελευθερία Παντελάκη, αγόρευσε στο δικαστήριο και ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης. Αντίθετα, η εισαγγελέας ήταν απαλλακτική για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό καθώς επίσης και για στελέχη της SUNLIGHT αναφορικά με την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των υποβρυχίων, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά τώρα το σκέλος της πρότασής της περί ενοχής κατηγορουμένων στην υπόθεση των υποβρυχίων, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε καταρχάς να κριθούν ένοχοι οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο πρώτος, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ο δεύτερος, δηλαδή ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.

Ακόμη, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας. Όπως επισήμανε η κυρία Παντελάκη από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Επιπλέον για τον κατηγορούμενο Ιωάννη Μπέλτσιο, η εισαγγελέας τόνισε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για το αδίκημα της δωροδοκίας σχετικά με μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο. Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγεί ο ίδιος κατηγορούμενος για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με το σκεπτικό ότι δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ένοχος θα πρέπει να κηρυχθεί ο κατηγορούμενος Μιχάλης Ματαντός για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ωστόσο συγκεκριμένος κατηγορούμενος θα πρέπει να απαλλαγεί για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.

Επίσης ένοχοι, κατά το κατηγορητήριο, είναι σύμφωνα με την εισαγγελέα και οι κατηγορούμενοι Αντώνης Κάντας και Παναγιώτης Ευσταθίου, Ωστόσο, θα πρέπει να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου και της παροχής στοιχείων (για τον Αντ. Κάντα) και ειλικρινής μεταμέλειας για τον Παν. Ευσταθίου. Επιπλέον, η εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή του κατηγορουμένου Σπύρου Μεταξά.

Τέλος απαλλακτική ήταν η εισαγγελέας για τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, όπως επίσης και για τους κατηγορουμένους Σπύρο Τραυλό, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

ΠΗΓΗ