Έγκλημα χωρίς τιμωρία στον Ερυθρό Σταυρό (;)

«Έγκλημα» χωρίς τιμωρία ή «έγκλημα» που δεν συντελέστηκε ποτέ; Ερωτήματα που, όπως φαίνεται, δεν θα λάβουν ποτέ ξεκάθαρη απάντηση και αφορούν στο πολύπαθο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και τα έργα και ημέρες του άλλοτε κραταιού πρώην πρόεδρου του, Ανδρέα Μαρτίνη, για ένα «οικονομικό σκάνδαλο», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, και μια «τρύπα» ύψους 3,1 εκατ. μάρκων!

Η προσδιορισμένη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας δίκη του διεκόπη για άλλη μια φορά, αλλά η είδηση δεν ήταν η διακοπή. Η είδηση ήταν το αίτημα των συνηγόρων του ότι το αδίκημα για το οποίο παραπέμπεται -«ξέπλυμα μαύρου χρήματος»- έχει παραγραφεί! Αίτημα που οδήγησε αναπόφευκτα στη διακοπή της δίκης για έναν μήνα προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αν πράγματι έχει παραγραφεί το αδίκημα και, αν ναι, τότε θα οδηγηθούμε σε ματαίωση της δίκης, αφού δεν θα υφίσταται πλέον κατηγορία.
Η υπόθεση αυτή απασχολεί τη Δικαιοσύνη πάνω από μια δεκαετία και είναι απορίας άξιον πώς οι… ελεγκτές του «σκανδάλου» δεν είδαν νωρίτερα ότι το αδίκημα είναι στα όρια της παραγραφής. Ή δεν φρόντισαν να εκδικαστεί η υπόθεση σε εύλογο χρόνο, έτσι ώστε να αποφύγουμε την… παραγραφή. Το παραπεμπτικό βούλευμα για την εν λόγω υπόθεση είχε εκδοθεί το 2017 και από τότε πέρασε ένας χρόνος για να προσδιοριστεί η δίκη και να φτάσει στο ακροατήριο!

Τι αφορά η υπόθεση

Ο Ανδρέας Μαρτίνης, ως πρόεδρος, είχε συνάψει συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία Hospitalia International προκειμένου αυτή να προμηθεύει το νοσοκομείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ξενοδοχειακό – νοσοκομειακό κ.λπ. Η… προτίμηση της εταιρείας όμως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δεν φέρεται να έγινε με διαφανείς διαδικασίες και επειδή ήταν η καλύτερη σε σχέση με άλλες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά γιατί χορήγησε μίζα ύψους 3,1 εκατ. μάρκων.
Τα χρήματα αυτά, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, φέρονται να φεύγουν από λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας και να καταλήγουν σε λογαριασμό τους σε ελβετική τράπεζα. Και από εκεί, μέσω μιας «δαιδαλώδους» πορείας, ένα μέρος εξ αυτών καταλήγει το 2001, στην εξωχώρια εταιρεία State Enterprises, με έδρα τη Λιβερία. Οι εισαγγελικές αρχές φέρονται να ενημερώθηκαν από τις ελβετικές δικαστικές αρχές ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στο ζεύγος Γεωργίας – Ανδρέα Μαρτίνη, όταν εστάλη σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Το 2014 προφυλακίστηκε

Η σχετική εισαγγελική έρευνα στην Ελλάδα για την υπόθεση αυτή άρχισε να ερευνάται πάρα πολύ αργά, το έτος 2014, από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Το ζεύγος Γεωργία και Ανδρέα Μαρτίνη συνελήφθη. Η σύζυγος μετά την απολογία της αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, ενώ ο Ανδρέας Μαρτίνης προφυλακίστηκε. Να σημειωθεί ότι έχει προφυλακιστεί δύο φορές, καθώς παραπέμπεται και σε άλλη δίκη, για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που αφορά στα χαριστικά νοσήλια, σε πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Τον τελευταίο χρόνο κυκλοφορούσε ελεύθερος, αφού είχε αποφυλακιστεί και αυτός με τον νόμο Παρασκευόπουλου, για λόγους υγείας. Στο εδώλιο κάθισαν, ακόμη, η σύζυγός του Γεωργία και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κράμπης.

Ζημίωσε το νοσοκομείο κατά δεκάδες εκατ. ευρώ

Ο Ανδρέας Μαρτίνης απασχολεί τον Τύπο από το 1985, καθώς φέρεται ότι με τις αποφάσεις που λάμβανε και τον τρόπο με τον οποίο διοικούσε το νοσοκομείο, το ζημίωσε με δεκάδες εκατ. ευρώ. κατασπαταλώντας την περιουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκμεταλλευόμενος τα περιουσιακά του στοιχεία και τις δωρεές. Μάλιστα, λίγο έλειψε πριν από μερικά χρόνια ο Ελληνικό Ερυθρός Σταυρός να διαγραφεί από τα μητρώα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, καθώς υπήρχαν βάσιμες υποψίες στις ελβετικές αρχές για κακοδιαχείριση από την πλευρά του προέδρου Ανδρέα Μαρτίνη. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας είχε δηλώσει απερίφραστα: «Όσο παραμένει πρόεδρος στην Ελλάδα ο Ανδρέας Μαρτίνης εμείς διακόπτουμε κάθε επικοινωνία μαζί του».
Και όταν άρχισαν να διαπιστώνονται τα ποσά που χρωστούσαν ο «Ερυθρός Σταυρός» και το «Ερρίκος Ντυνάν», πάνω από 300 εκατ. ευρώ, και είχε προηγηθεί και μια απόφαση του Πρωτοδικείου εις βάρος του «Ερυθρού Σταυρού» για 24 εκατ. χρέη εις βάρος του Δημοσίου, τότε ο Ανδρέας Μαρτίνης, νιώθοντας προφανώς την… ανάσα της Δικαιοσύνης, άρχισε να απειλεί τους πάντες, λέγοντας πως έχει στοιχεία στην κατοχή του που θα κάνουν πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους.

ΠΗΓΗ