Γιάννης Μακρής: Ο «λαμπερός» γάμος, το «σκοτεινό» παρελθόν και οι 4 σφαίρες

Τέσσερις σφαίρες, από ένα πιστόλι των 9 mm, έγραψαν τον επίλογο στο βιβλίο της ζωής του «Αυστραλού». Του Γιάννη Μακρή, του 46χρονου επιχειρηματία που έπεσε νεκρός το βράδυ της Τετάρτης στο Πανόραμα της Βούλας, λίγα μέτρα από την πολυτελή έπαυλη του.

Μια ζωή λαμπερή, φανταχτερή τα τελευταία χρόνια, όπως και η σύζυγός του Βικτώρια Καρύδα, αλλά με πολλά «σκοτεινά» σημεία στο παρελθόν του που τον ακολούθησαν -όπως φαίνεται- στο μεγάλο ταξίδι από την Αυστραλία στην Ελλάδα. Εκεί, στο «σκοτεινό» παρελθόν του, αναζητούν οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφαλείας Αττικής τα αίτια της δολοφονίας του και, πιο συγκεκριμένα, σε μια ανηλεή βεντέτα με τη «φαμίλια» ενός Λιβανέζου επιχειρηματία που κρατάει από το 2007.
Τα ΜΜΕ της Αυστραλίας έγραψαν για τον Γιάννη Μακρή ότι «κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Σίδνεϊ ήταν ιδιοκτήτης ενός νυχτερινού κέντρου στην οδό Oxford, μαζί με τον Τζον Ιμπραήμ της γνωστής οικογενείας. Οι δρόμοι τους χώρισαν έπειτα από έντονη διαφωνία κάποια στιγμή το 2007. Δύο χρόνια αργότερα ο Μακρής βρέθηκε κατηγορούμενος για τον σοβαρό τραυματισμό του αδερφού του Ιμπραήμ, Φάντι. Στη συνέχεια ο Φάντι και ο Μάικλ Ιμπραήμ φαίνεται πως σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Μακρή ως αντίποινα για την απόπειρα εναντίον του Φάντι, αλλά αθωώθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου. Από το 2013 έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Μακρή, αφού βρέθηκε να οδηγεί χωρίς άδεια, ενώ στη συνέχεια δεν εμφανίστηκε προκειμένου να του απαγγελθεί η ποινή του. Το δίπλωμά του ακυρώθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018».

Τι συνέβη στη Μύκονο

Ο Γιάννης Μακρής και η Βικτώρια Καρύδα δεν έκρυψαν ποτέ την αγάπη τους για τη Μύκονο. Εκεί γνωρίστηκαν και εκεί ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, το 2013, με τον «Αυστραλό» να βρίσκει στο πρόσωπο της πάλαι ποτέ playmate τη γυναίκα της ζωής του. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί έκαναν δύο παιδιά, και το μοντέλο, που σημάδεψε με την παρουσία της το «My Style Rocks», ήθελε και τρίτο.
Ο 46χρονος επιχειρηματίας, που στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν ως μέτοχος εταιρείας security και καθαρισμού, εδώ και περίπου έναν χρόνο είχε εξαπλώσει τις δραστηριότητές του στο Νησί των Ανέμων. Εκεί όπου η ιδιωτική φύλαξη ανθεί και ο Γιάννης Μακρής έκρινε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να «τρυπώσει» κι αυτός, σε ένα περιβάλλον όπου λόγω του χρήματος που κυκλοφορεί κυριαρχούν «νονοί» της αθηναϊκής νύχτας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην επιχείρηση υπηρεσιών ασφαλείας που διατηρούσε με έδρα την Καλλιθέα, εργάστηκε για ένα διάστημα και ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Η συνεργασία τους έληξε άδοξα, με τον πρώην πολιτικό να αποχωρεί από τη δουλειά, αλλά να μην επιστρέφει ποτέ το εταιρικό τζιπ που του είχαν δώσει!
Μία από τις ιστορίες που έχουν στοιχειώσει το παρελθόν του φέρεται να εκτυλίχθηκε το 2010 στο Νησί των Ανέμων. Όπως έγραψε η αυστραλιανή «Daily Telegraph», εκτυλίχθηκε ένα άγριο επεισόδιο στα VIP τραπέζια του club «Paradise», όπου σε event του παγκοσμίου φήμης dj Erick Morillo ο «Αυστραλός» και ο παλιός Λιβανέζος συνέταιρός του σήκωσαν το μαγαζί στο πόδι, καθώς πλακώθηκαν στο ξύλο, μαζί με τις… συνοδείες τους. Στο σήμερα, η εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιάννη Μακρή έχει όλα τα χαρακτηριστικά της μαφιόζικης ενέργειας, με τους αξιωματικούς του ΥΔΕΖΙ που ερευνούν την υπόθεση να εστιάζουν στο σενάριο ενός καλά πληρωμένου «συμβολαίου θανάτου».

Οικογενειακά μπλεξίματα

Στα χρόνια της Αυστραλίας η οικογένεια Μακρή είχε αρκετά μπλεξίματα με τον νόμο, κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών. Αυτή που απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ εκτυλίχθηκε το 2011, όταν ο πατέρας του 46χρονου, Στέλιος Μακρής, είχε κατηγορηθεί για κατοχή 50 κιλών μεθαμφεταμίνης, ένα συνθετικό ναρκωτικό, με την αξία της ποσότητας που βρέθηκε να φτάνει τα 13 εκατ. δολάρια Αυστραλίας. Στο δικαστήριο οι κατηγορίες εναντίον του ανατράπηκαν όταν ο έτερος γιος του, Αλέξης, παραδέχθηκε πως ο ίδιος είχε παρακινήσει τον τραγουδιστή πατέρα του να μεταφέρει τα ναρκωτικά, θεωρώντας ότι δεν θα κινούσαν υποψίες.
Κατηγορίες για ναρκωτικά είναι αντιμετωπίσει και ο Γιάννης Μακρής, ενώ το 2005 είχε φυλακιστεί για δύο χρόνια και τρεις μήνες για διακίνηση. Τέλος, το μακρινό 2013, δικαστήριο του Σίδνεϊ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον «Αυστραλίας», καθώς δεν είχε εμφανιστεί προκειμένου να απαγγελθεί η ποινή του «οδήγηση χωρίς άδεια».
Με την άγρια δολοφονία του, έξω από τη βίλα του στη Βούλα, όπου διέμενε με την ξανθιά καλλονή σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, γράφτηκε ο επίλογος μιας πολυτάραχης ζωής. Τα αυστραλιανά ΜΜΕ δεν τον ξέχασαν και έγραψαν τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Notorious Sydney underworld figure John Macris has been shot dead in Athens» (μετάφραση: Ο Γιάννης Μακρής, ξακουστή φιγούρα του υποκόσμου του Σίδνεϊ, δολοφονήθηκε στην Αθήνα). Όσον αφορά την πορεία των ερευνών, η ιστορία έχει δείξει πως τα «συμβόλαια θανάτου» σχεδόν ποτέ δεν εξιχνιάζονται, ενώ όσα ακούγονται δεν μπορούν να αποδειχθούν.

ΠΗΓΗ