Ρόδος: Δέκα άτομα στο εδώλιο για υπεξαίρεση – μαμούθ ύψους 6 εκατομμυρίων

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν την επόμενη εβδομάδα, δέκα άτομα μεταξύ των οποίων και ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, για την υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού 6 εκατ. ευρώ!

Η ογκωδέστατη δικογραφία εξετάστηκε λεπτομερώς από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Ρόδου, το οποίο και τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε, την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 8 Νοεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με το βούλευμα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπει σε δίκη τον πρώην διευθυντή της ΑΤΕ Καρπάθου, τον 55χρονο συνέταιρο του και άλλα οχτώ άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή.

Συγκεκριμένα, ο πρώην διευθυντής κατηγορείται για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Με το ίδιο βούλευμα παραπέμπεται και ο 55χρονος συνέταιρός του για συνέργεια στις πράξεις αυτές, καθώς και άλλα οχτώ άτομα για πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης παράνομων εσόδων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του σχετικού νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα που εργαζόταν ο πρώην διευθυντής ανέρχεται στο ποσό των 5.775.080 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο πρώην διευθυντής αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματα τους σε REPO, δηλαδή σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας. Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας. Όμως τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της Τράπεζας.

Οι συλλήψεις και η παραπομπή στη δικαιοσύνη

Ο πρώην διευθυντής ηλικίας – τότε- 49 ετών, είχε συλληφθεί στις 20 Οκτωβρίου 2008 μετά την έκδοση εντάλματος σε βάρος του, και στη συνέχεια συνοδεία αστυνομικών μετέβη στην Κάρπαθο όπου και συμμετείχε στην έρευνα που πραγματοποιούσαν οι επιθεωρητές της τράπεζας προκειμένου να βρεθούν οι λογαριασμοί στους οποίους και κατατέθηκαν τα χρήματα που είχε υπεξαιρέσει.

Στη συνέχεια προσήχθη και από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ενώ ασκήθηκαν σε βάρος του ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 49χρονος πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος ενώπιον του ανακριτή αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ανέφερε αναλυτικά όλα τα ονόματα των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους οποίους «βοήθησε» χρηματοδοτώντας τες, ενώ δήλωσε πως είναι πρόθυμος να μεταβιβάσει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στην Αγροτική Τράπεζα αλλά και να βοηθήσει με τον όποιο τρόπο τις ενέργειες που γίνονται.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και  55χρονος κάτοικος Καρπάθου ο οποίος είναι συνέταιρος του πρώην διευθυντή αφού διατηρούν στο νησί αγροκτηνοτροφική εταιρεία αλλά και ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία, στις οποίες – σύμφωνα με τις έρευνες των επιθεωρητών- φέρονται να κατέληξε μεγάλο μέρος των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από την τράπεζα.

Σε βάρος του επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων, δηλαδή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και στις 11 Νοεμβρίου 2008  είχε βρεθεί ενώπιον του ανακριτή Ρόδου κ. Βαλσαμή όπου και απολογήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος αποδέχτηκε πως διατηρούσε ανώνυμη εταιρεία στο νησί, όμως δεν δέχτηκε ότι κατατέθηκαν σε λογαριασμό της επιχείρησης το ποσό των 5 εκατ. ευρώ όπως κατέθεσε ο 49χρονος πρώην διευθυντής της τράπεζας. Μάλιστα ο 55χρονος φέρεται να επεσήμανε το γεγονός πως κάθε χρόνο ορκωτοί λογιστές διενεργούν έλεγχο στην εταιρεία του και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να βρουν το ποσό αυτό εάν είχε πράγματι κατατεθεί. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια αν και εφόσον το πρώην στέλεχος της τράπεζας χρησιμοποιούσε χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει το λογαριασμό της μητέρας του, ο οποίος ήταν ανενεργός.

Για την ίδια υπόθεση ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν τέσσερα ακόμα άτομα που διαθέτουν δύο επιχειρήσεις στη Κάρπαθο (η κάθε επιχείρηση ανήκει σε δύο αδέλφια) και τους οποίους επίσης ενέπλεξε με την κατάθεσή του ο 49χρονος πρώην διευθυντής. Και οι τέσσερις αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης ποσού 1.000 ευρώ έκαστος.

Τέλος για την ίδια υπόθεση εξηγήσεις έδωσε και 56χρονος κάτοικος Καρπάθου, ο οποίος είχε κάνει εργασίες για λογαριασμό του 49χρονου και φέρεται να είχε πληρωθεί με μέρος των χρημάτων που είχαν υπεξαιρεθεί. Ο 56χρονος σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στον ανακριτή, πως απλώς έκανε τη δουλειά του και σίγουρα δεν μπορούσε να γνωρίζει αν τα χρήματα που του έβαλε απευθείας στο λογαριασμό του ο πρώην διευθυντής ήταν δικά του ή όχι.

Στον 56χρονο δεν επιβλήθηκε κάποιος περιοριστικός όρος και αφέθηκε ελεύθερος.

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου 2008 από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γιώργο Οικονόμου, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του 55χρονου επιχειρηματία από την Κάρπαθο, για συνέργεια στην υπεξαίρεση του ποσού των περίπου 6 εκατ. ευρώ από τον 49χρονο συνέταιρό του και πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την αξιολόγηση των καταθέσεων των μαρτύρων αλλά και των υπόλοιπων φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση και κυρίως της υπαλλήλου του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Για αυτή την κατηγορία ο 55χρονος επιχειρηματίας απολογήθηκε στις 30 Απριλίου 2009 συνοδευόμενος από το συνήγορό του, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κατηγορία προσκομίζοντας παράλληλα διάφορα έγγραφα από τα οποία διαφαίνεται η οικονομική δραστηριότητα της αγροκτηνοτροφικής μονάδας που διατηρούσε με τον 49χρονο, αλλά και τα δάνεια τα οποία χρειάστηκε να πάρουν ως εταιρεία.

Ένα μήνα αργότερα, το Μάιο του 2009 ο 55χρονος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου αφέθηκε ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά το μήνα και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.

Τέλος τον Οκτώβριο του 2009 καθώς είχε συμπληρώσει ένα χρόνο από την ημέρα που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και ο 49χρονος πρώην διευθυντής αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πηγή: rodiaki.grΠΗΓΗ