ΣτΕ: Προσφυγή πυρόπληκτων υποψήφιων φοιτητών κατά του περιορισμού πριμοδότησης για εισαγωγή σε ΑΕΙ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές και ζητούν να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με την οποία περιορίστηκε ο κύκλος των υποψηφίων φοιτητών που μπορεί να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη στήριξη των πληγέντων.

 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Ν. Βουτσά και Μάτι), εξέδωσε την από 26 Ιουλίου 2018 ΠΝΠ με την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά.

Μεταξύ των άλλων τα μέτρα της ΠΝΠ προβλέπουν ότι τα τέκνα οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Στη συνέχεια εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναφέρει ότι η πριμοδότηση ισχύει για «τα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Οι δύο νέοι από το Μάτι -που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και «τα σπίτια των γονέων τους είναι τυπικά και στατικά μόνο, κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο» όπως αναφέρουν, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δικηγόρο τον διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιο Κότσηρα.

Από το ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, καθώς περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 16 της ΠΝΠ, στερώντας έτσι τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της.

Τέλος, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΠΗΓΗ