Νέα αναβολή στη δίκη του Κώστα Πάσσαρη – Ατιμώρητο έγκλημα για περισσότερα από 17 χρόνια

Έγκλημα ατιμώρητο παραμένει εδώ και 17 1/2 χρόνια η δολοφονία δύο αστυνομικών και ο σοβαρός τραυματισμός ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου με δράστη τον γνωστό κακοποιό Κώστα Πάσσαρη.

Αν και τόσα χρόνια μετά τις εγκληματικές πράξεις του κατά την μεταγωγή του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας ο Πάσσαρης δεν έχει δικαστεί για τις πράξεις του αυτές, ενώ σήμερα αναβλήθηκε για τρίτη φορά η δίκη του από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 17 Απριλίου 2019 λόγω γραφειοκρατίας, για την προσωρινή παράδοσή του από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γκέρλα στην Κραϊόβα της Ρουμανίας όπου κρατείται, στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Στις 21 Αυγούστου 2018, το Γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust απέστειλε email, προς τις Ελληνικές Αρχές, ζητώντας συμπληρωματικές πληροφορίες περί της προσωρινής παράδοσης του κακοποιού, όπως για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στην Ελλάδα, εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου, αλλά και ότι τα έξοδα μεταφοράς του προς και από τη Ρουμανία θα καταβληθούν από τις Ελληνικές Αρχές.

Δύο ημέρες μετά η ελληνική πλευρά απάντησε, ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει στη χώρα μας, ενώ στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, η Εισαγγελία Εφετών απάντησε ότι η ελληνική πλευρά θα καλύψει πλήρως τα έξοδα.

Από τότε δεν έχει υπάρξει απάντηση από τις ρουμανικές αρχές, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο. Πάντως, όπως δήλωσε ο συνήγορος του Πάσσαρη, Ανδρέας Ταγαρακης, ο κατηγορούμενος επιθυμεί να έρθει στην Ελλάδα για να δικαστεί και να λογοδοτήσει για όσα έχει διαπράξει.

«Κάθε αναβολή μας σκοτώνει ξανά. Το άκουσμά της γίνεται σφαίρα στην καρδιά μας. Φοβόμαστε ότι η δίκη δεν θα γίνει ποτέ. Κάνουμε έκκληση να γίνει η δίκη, πριν παραγραφούν τα εγκλήματα», δήλωσε ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων Αλέξης Αναγνωστάκης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απόντες ήταν αρκετοί μάρτυρες, καθώς μετά από τόσα χρόνια κάποιοι έχουν αποβιώσει. Γεγονός που προβληματίζει τους συγγενείς των θυμάτων που όπως λένε, «οδηγούμαστε σε μια δίκη απόντων με κίνδυνο να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

Το χρονικό

Στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου κρατείτο ο Κώστας Πάσσαρης, ήταν από τους πιο δύσκολους και απείθαρχους κρατούμενους.
Μετά από παράπονά του για κρίσεις επιληψίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας.

Στις 16 Φεβρουαρίου, δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, Aθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών) και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών), ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ο Πάσσαρης, ο οποίος είχε καταφέρει- άγνωστο πώς- να προμηθευτεί ένα πιστόλι, με την είσοδό στο νοσοκομείο, κι ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.