Τραγωδία: Για 5 νεκρούς κάνουν λόγο έγκυρες πηγές – Μεταξύ των νεκρών ένα μικρό κορίτσι (φωτός – βίντεο)

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής με τις φλόγες να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμα τους μεταξύ της Ραφήνας και του Νέου Βουτζά.

Λίγο μετά τις 21.30, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για έναν νεκρό. Το zougla.gr εποικοινώνησε με τον πρόεδρο, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση.Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας μιλούν και για δεύτερο απανθρακωμένο άτομο που παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Τον δεύτερο νεκρό επιβεβαίωσε εκ νέου ο κος Μαθιόπουλος λίγο μετά τις 23.30.

 
Λίγο μετά τις 23:45 έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε ένα ακόμη νεκρό άτομο στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα κοριτσάκι.
 
Ωστόσο, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες που κάνουν λόγο για 5 συνολικά νεκρούς.
Εν τω μεταξύ πολλά σπίτια στην ευρύτερη περιοχή έχουν υποστεί ζημιές, αυτοκίνητα έχουν καεί, υπάρχουν τραυματίες με εγκαύματα αλλά και εγκλωβισμένοι, ενώ απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους παιδιά από κατασκηνώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 25.

Όπως έγινε γνωστό αγνοούνται δέκα τουρίστες οι οποίοι μπήκαν σε μια βάρκα προκειμένου να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα. Νωρίτερα, ο λοστρόμος του πλοίου Speedrunner που κατέπλεε στο λιμάνι της Ραφήνας είδε μέσα στη θάλασσα ανθρώπους να κολυμπούν. Το πλοίο αμέσως έκοψε ταχύτητα και κατέβασε σωστική λέμβο η οποία και τους διέσωσε.

Στο Μάτι έχουν εγκλωβιστεί κάτοικοι και δυνάμεις της Πυροσβεστικής σπεύδουν στο σημείο για να τους βοηθήσουν. Οι περισσότεροι  βρίσκονται στην παραλία, μιας και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μόλις η φωτιά πλησίασε και δεν μπορούν να φύγουν λόγω της πυρκαγιάς. Η ζωή τους σύμφωνα με το Λιμενικό δεν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Κλήση προκειμένου να παραλάβει εγλωβισμένους από παραλία στην περιοχή Μάτι Αττικής, δέχθηκε το Λιμενικό Σώμα.

Η ομάδα ατόμων έχει εγκλωβιστεί στο σημείο λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή, και στο σημείο σπεύδουν πλωτά του Λ.Σ. για να τους παραλάβουν.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό,για την απομάκρυνση των κατοίκων επιστρατεύονται ένα αρματαγωγό και μια φρεγάτα. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε ανοιχτή γραμμή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων στέλνοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολίτες μεταφέρθηκαν με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης σε νοσοκομεία. Για τυχόν κι άλλους τραυματίες από τις πυρκαγιές θα είναι σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Η πυρκαγιά λίγο πριν τις επτά το απόγευμα της Δευτέρας πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές σπιτιών.

Μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εκκενώθηκαν τα Κέντρα Αποκατάσταης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον ‘Αγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουν το μέτωπο. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η αστυνομία, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ράφήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, σημειώνονται εκτροπές:

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Φλέμινγκ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα (περιοχή Ραφήνας).

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίου Χριστοφόρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα (περιοχή Πικερμίου).

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα (περιοχή Νέας Μάκρης)

Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Διονύσου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνας (περιοχή Νέας Μάκρης).

Στην οδό Αλεξάνδρου Φλέμινγκ και Νηρέως, στην πλατεία Ραφήνας, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς Αρτέμιδα.


Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 20 εθελοντές, ενώ νωρίτερα συνέδραμαν 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής.

Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, μιλώντας νωρίτερα στο zougla.gr έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο μέτωπο, σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να το διακόψουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Πρόσθεσε επίσης πως η φωτιά διεκόπη προς το Νταού Πεντέλης αλλά κινείται νοτιοδυτικά προς τη Ραφήνα.

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αρτέμιδας – Σπατών, Πέτρος Πουλάκης, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως έχουν καεί 6 σπίτια. Επίσης  έχουν καεί και πολλά αυτοκίνητα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Videos από τις ρίψεις που πραγματοποιούν τα Καναντέρ


Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην οδό Τατοΐου στην Κηφισιά:

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Χρήστος Μαζάνης
Φωτογραφίες – video: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος
Πηγή: zougla.gr