ΟΠΚΕ για πυροβολισμούς στα Άνω Λιόσια: «Λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα»

Ξεσπούν μέσω δηλώσεων και ανακοινώσεων οι ειδικοί φρουροί για την κατάσταση αναρχίας που επικρατεί στον Δήμο Φυλής, με αφορμή το νέο συμβάν που έλαβε χώρα στα Λιόσια, με κατοίκους να πυροβολούν από τις ταράτσες τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ οι οποίοι επιχείρησαν να συλλάβουν ληστές.

Σε μια σκληρή ανακοίνωση το Σωματείο Ειδικών Φρουρών δίνει τη σημερινή εικόνα της ΟΠΚΕ και ζητά τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών που υπηρετούν στις ειδικές αυτές ομάδες και επιχειρούν σε δύσκολες ζώνες της Αττικής.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ενεργούν καθημερινά με επαγγελματισμό, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών τόσο του δήμου Φυλής, όσο και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του κτιρίου Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής. Εντούτοις, παρά το γεγονός πως αστυνομικοί- που μάχονται καθημερινά με αίσθημα ευθύνης- δέχτηκαν πυροβολισμούς, δεν δόθηκε- χθες το πρωί- καμία εντολή από τη ΓΑΔΑ προς την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής για επιχείρηση και σύλληψη των δραστών, οι οποίοι- από θαύμα- δεν αφαίρεσαν ζωές αστυνομικών» επισημαίνουν

Οι ίδιοι αστυνομικοί που ήταν στο σημείο αναφέρουν πως δεν μπορούσαν να κάνουν επιχείρηση γιατί έπρεπε να μεταφέρουν τους δράστες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές θα χρειαζόντουσαν παραπάνω δυνάμεις – όπως πχ ΜΑΤ- για επιχείρηση, ενώ για να γίνει η μετακίνηση τέτοιων μονάδων απαιτείται εντολής της ΓΑΔΑ, η οποία δεν δόθηκε ποτέ!

Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός πως έφθασαν οι… ενισχύσεις, είναι απορίας άξιο γιατί δεν δόθηκαν σαφείς εντολές από την ΕΛ.ΑΣ. για να κάνουν έφοδο άνδρες της ΟΠΚΕ αλλά και της Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, ούτως ώστε να συλληφθούν τελικώς τα άτομα που πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών.

Όπως καταγγέλλουν οι ειδικοί φρουροί, «δυστυχώς, η εθελοτυφλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η παράπλευρη συνακολουθία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, παρά την πρόσφατη κοπή της κορδέλας από τον Πρωθυπουργό της Χώρας και τα «αποκαλυπτήρια » της νέας αστυνομικής δράσης από τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, ξεσκεπάζει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την ανυπαρξία στρατηγικής πρόθεσης να αστυνομευθεί η περιοχή, η οποία υποκαθίσταται με μιας μορφής επικοινωνιακής και μόνο τακτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής και πρόσθεσε πως «για ακόμη μία φορά καταγγέλλουμε την σαθρή λειτουργία μιας Αστυνομικής Επιχειρησιακής Ομάδας που αντί να λειτουργεί απρόσκοπτα στα πλαίσια της αποστολής της έχει καταντήσει η «φιλιππινέζα » των γνωστών μέτρων τάξης της Αττικής».

Είναι ενδεικτικό ότι:

• Από 28 ομάδες που προβλέπει η λειτουργία της υπηρεσίας, λειτουργούν 27 επειδή η μία εξ αυτών «έκλεισε» λόγω λειψανδρίας!
• Οι υπόλοιπες 27 ομάδες λειτουργούν με τουλάχιστον 30 αστυνομικούς λιγότερους, αποψιλωμένες και αυτές λόγω λειψανδρίας!

Από τους εναπομείναντες διατίθενται καθημερινά:

• Δύο Ομάδες στη φρούρηση των κεντρικών γραφείων πολιτικών κομμάτων .
• Σε συμβολαιογραφία ως ενίσχυση των μέτρων για τη διενέργεια πλειστηριασμών.
• Στη φρούρηση εταιρείας πλειστηριασμών .
• Στην Ενίσχυση των πεζών περιπολιών του κέντρου της Αθήνας.
• Στην Υπηρεσία Μεταγωγών και για μεταγωγές Τμημάτων Ασφαλείας.
• Στα κρατητήρια της Κρατικής Ασφάλειας.
• Περίπου 20 αστυνομικοί στην φρούρηση οικείας, υποδίκου σε κατ οίκον περιορισμό.

«Στο ΣΕΦΕΑΑ με αίσθημα ευθύνης χωρίς να υπολογίζουμε συνέπειες και διώξεις , όπως εκείνες του προσφάτου παρελθόντος , θα επιδιώκουμε τεκμηριωμένα, την βελτίωση της αστυνόμευσης των απλών πολιτών, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων μας , ιδιαίτερα εκείνων που καθημερινά διακινδυνεύουν την ζωή τους και που χθες από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς ή τραυματίες» καταλήγουν οι ειδικοί φρουροί στην ανακοίνωση τους.