Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας, το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης αλλά και της μετακίνησης προσφύγων – μεταναστών, τα διάφορα οικονομικά προβλήματα, η χαλάρωση των ηθικών αξιών λόγω της οικογένειας και του σχολικού περιβάλλοντος, η έλλειψη κατάλληλης οργάνωσης του συστήματος δικαιοσύνης είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να ανάψουν την «σπίθα» για έναρξη των εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Στην Ελλάδα τα γεγονότα που εκτυλίσσονται από το 2008 διαφέρουν συγκριτικά με ανάλογα προηγούμενων ετών, επειδή η κοινωνική συγκυρία έχει αλλάξει πια καθοριστικά. Η διεθνής και η εσωτερική οικονομική κρίση που, όπως φαίνεται, θεμελιώνεται στο οικονομικό έγκλημα, άλλαξε το κλήμα. Στην εποχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα οι συλλογικοί φόβοι ταυτίζονται για πρώτη φορά με την αγωνία κατάρρευσης και επιβίωσης, αλλά ενισχύονται και από μία σιωπηλή οργή που συναντάται σε ατομικό επίπεδο, σε περιπτώσεις κακοποίησης.
Σε αυτή την κοινωνία τα φαινόμενα της μαζικής βίας, των καταστροφών, της ακατανόητης για πολλούς τρομοκρατικής δράσης και σύγχυσης μεταξύ τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος τείνουν να γίνουν σταθερή παράμετρος, που όμως θεμελιώνεται και αυτή στο φόβο. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται στην Ελλάδα και που μορφολογικά δεν θυμίζουν τίποτα από «17 Νοέμβρη», ΕΛΑ και άλλες οργανώσεις του 20ου αιώνα, δύσκολα αποκωδικοποιούνται ως προς τα μηνύματα και τους στόχους τους. Είναι βέβαιο, όμως, ότι προσθέτουν έναν ακόμη φόβο στον μέσο πολίτη: Τον φόβο ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει και ο ίδιος θύμα.
Οι διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της εγκληματικότητας και ο ρυθμός κλιμάκωσης που απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας, δεν είναι μόνο οι υλικές επιπτώσεις και τα ανθρώπινα θύματα που συνεχώς αυξάνονται αλλά είναι κυρίως η δημιουργία του φόβου και των αισθημάτων ανασφάλειας που εισπράττει καθημερινά ο σύγχρονος κάτοικος των αστικών κέντρων.
Ο φόβος που έχει διοχετευτεί στην ελληνική κοινωνία χτυπά πλέον την καρδιά της κοινωνικής ταυτότητας των ανθρώπων, ανατρέπει τη δυνατότητα ελάχιστης αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς συνδέεται άμεσα με τη χωρίς όριο διολίσθηση προς επίπεδα φτώχειας που μόνον από ιστορικές πηγές έχουν πληροφορηθεί οι σημερινοί 40άρηδες.
Παράλληλα με την πολλαπλή κρίση της εποχής μας ο αστικός τρόπος ζωής συμβάλλει αποφασιστικά στην έξαρση της εγκληματικότητας. Στα αστικά και μεγαλοαστικά κέντρα είναι αδύνατο να λειτουργήσει ο κοινωνικός έλεγχος λόγω της ανωνυμίας και της αποκοπής από τις παραδόσεις και τις ηθικές αξίες. Η χαλαρότητα της άσκησης του κοινωνικού ελέγχου δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την αστυνόμευση, καθώς λόγω της έκτασης και του πληθυσμού των μεγάλων αστικών κέντρων είναι δύσκολη έως αδύνατη.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση και ο αυστηρός έλεγχος του κοινωνικού φαινομένου της εγκληματικότητας αποτελεί ένα στοιχείο βασικής προτεραιότητας για το σύνολο των κρατών, καθώς οι εγκληματικές ενέργειες εμφανίζονται παντού σε κάθε χρονική στιγμή και σε διαφορετικές μορφές.
Η συνέχιση του ρόλου της αστυνομίας ακολουθείται από τις Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (ΙΕΠΥΑ), οι οποίες με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχουν αποκομίσει από την καθημερινή τους ενασχόληση με την πάταξη και αποτροπή του εγκλήματος, είναι ικανές να προτρέψουν το κάθε ιδιώτη να ακολουθήσει τη σωστή τακτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του.
Η Kolossos Security, σε καθημερινή βάση επεξεργάζεται αρκετά δεδομένα από τους πελάτες της για να μπορεί να προσφέρει την αξιόπιστη λύση στο οξυμένο πρόβλημα της εγκληματικότητας που μαστίζει τη σημερινή κοινωνία.