Μετά θάνατον μετάλλιο στον Αστυνομικό Βασίλη Μαρτζάκλη που δολοφονήθηκε προσπαθώντας να σώσει φίλο του

Ο 35χρονος αστυνομικός, Βασίλης Μαρτζάκλης, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 11 Μαΐου του 2014 στην προσπάθειά του να προστατέψει το φίλο του που απειλούνταν από διαρρήκτη. Ο Βασίλης

εκείνη την ημέρα βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Επέστρεφε με φιλικό ζευγάρι από μία συγκέντρωση όταν αντιλήφθηκε την παρουσία διαρρήκτη που επιχειρούσε να εισέλθει σε σπίτι στην οδό Παναγιώτη Παύλου στην Ανδραβίδα. Ο διαρρήκτης αρχικά επιτέθηκε σε φίλο του Βασίλη Μαρτζακλη, ιδιοκτήτη του σπιτιού που έγινε στόχος, και τότε ο 35χρονος αστυνομικός με αυτοθυσία προσπάθησε και κατάφερε να σώσει το φίλο του από τα χέρια του δράστη. Ο ίδιος, ωστόσο, δέχθηκε μαχαιριές με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Ο δράστης συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα σε καταυλισμό της περιοχής και κατά την εξέτασή του ομολόγησε την πράξη του. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για 30χρονο Ρομά, ο οποίος ήταν σεσημασμένος για υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων.

Όπως αναφέρει το huffingtonpost.gr, με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2017, μετά από πρόταση του κ. Νίκου Τόσκα, απονεμήθηκε στο Βασίλη Μαρτζάκλη το μετάλλιο «Αστυνομικός Σταυρός». Όπως αναφέρεται στο Π.Δ., «ο ανθυπαστυνόμος Μαρτζάκλης Βασίλειος την 11-05-2014 και περί ώρα 23:15΄, στην Ανδραβίδα Ηλείας, ενώ επέστρεφε στην οικία του, ευρισκόμενος εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας και αντιλαμβανόμενος συμπλοκή μεταξύ ιδιοκτήτη παρακείμενης οικίας και οπλισμένου με μαχαίρι, επίδοξου διαρρήκτη, επενέβη άμεσα και με πράξη αυτοθυσίας, διέσωσε τον πολίτη, πλην όμως κατά τη διάρκεια αυτής (συμπλοκής) τραυματίστηκε θανάσιμα».