“Τι πρέπει να προσέχω όταν βρίσκομαι στην παραλία και στη θάλασσα” – Εγκαίνια και βράβευση μαθητών

Την έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα “Τι πρέπει να προσέχω όταν βρίσκομαι στην παραλία και στη θάλασσα”, εγκαινίασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλωτό μουσείο “HELLAS LIBERTY” στο λιμάνι του Πειραιά, ως επιστέγασμα του ειδικά διαμορφωμένου για παιδιά εκπαιδευτικού προγράμματος, με τίτλο “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”, αντικείμενο του οποίου είναι η πρόληψη των ατυχημάτων στη θάλασσα.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τη σημασία της πρόληψης, λέγοντας ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη επαναστατική παρέμβαση στη ζωή του ανθρώπου. Μπορείς να προλάβεις γεγονότα δραματικά, καταστροφικά, καταλυτικά αλλά και να αναβαθμίζεις την ποιότητα της ζωής σου, με την πρόληψη». Τόνισε τη χρησιμότητα τέτοιων ενημερωτικών πρωτοβουλιών, κυρίως για μικρά παιδιά. Ο κ. Κουρουμπλής συνεχάρη τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου, για την ιδέα και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, μέσω της οποίας ενημερώθηκαν παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου, για τους κινδύνους που υπάρχουν στη θάλασσα και την παραλία και το πώς μπορούν να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

«Στο δρόμο αυτής της πρωτοβουλίας το Υπουργείο συναντήθηκε με μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, την “Safe Water Sports”, της οποίας ηγείται ένας γονιός που έζησε μία δύσκολη στιγμή στη ζωή του. Και που κι αυτός δεν παραιτήθηκε κάτω από τη δυσκολία που έζησε. Αλλά αγωνίζεται και οφείλει κανείς να το πει αυτό δημόσια, για να μη ζήσουν άλλοι γονείς τέτοιες δύσκολες στιγμές», είπε ο κ. Κουρουμπλής και συνεχάρη όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Τόνισε ότι μέσα απ’ τη δυνατότητα που μας δίνει το σχολείο ή διάφοροι άλλοι κοινωνικοί θεσμοί, είναι ευκαιρία να μαθαίνουν τα παιδιά από το απλό, την κολύμβηση, ως το πιο σύνθετο, τη σωστή χρήση των μέσων αναψυχής στη θάλασσα και την απόκτηση της δύναμης που χρειάζεται ο άνθρωπος για να αγωνίζεται και να ξεπερνά τις επώδυνες καταστάσεις που ενδεχομένως θα συναντήσει στη ζωή του. Ο Υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι «πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε με σωστό τρόπο τα μέσα αναψυχής στη θάλασσα, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ομορφιά της ζωής γιατί η ζωή είναι πολύ όμορφη για να την καταστρέφουμε με μια απροσεξία».

Ο διευθυντής της Λιμενικής Αστυνομίας, Αρχιπλοίαρχος Βασίλης Μάμμης, δήλωσε ότι η έκθεση παιδικής ζωγραφικής αποτελεί τη συνέχεια δράσεων που ξεκίνησαν το 2011 από την Υπηρεσία, της οποίας προΐσταται. Οι δράσεις είχαν και έχουν στόχο, την ενημέρωση των μικρών παιδιών για τους κινδύνους που παραμονεύουν στην παραλία και στη θάλασσα.

«Η καλλιέργεια θαλάσσιας κυκλοφοριακής αγωγής και γενικότερα η καλλιέργεια σωστής κολυμβητικής συμπεριφοράς, έχουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Στη χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος στη θάλασσα», είπε.

Ο κ. Μάμμης είπε ότι το 2011 εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο, για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Παρουσιάζονταν μέχρι και το 2015 και αποτελείτο από διαδραστικές, οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, με φιγούρες ηρώων της DISNEY. Είχε ταινίες κινουμένων σχεδίων που συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια. Από πέρυσι, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας συνεργάστηκε με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Safe Water Sport”, για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του προγράμματος, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου και στο γυμνάσιο.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδραστικά εικονικά, σενάρια σε παραλίες και θάλασσες με θαλάσσια μέσα αναψυχής και λουόμενους. Περιέχει σταδιακά και κλιμακωτά κουίζ, ερωτήσεις – απαντήσεις για την ασφάλεια στη θάλασσα και για το πώς διεξάγονται με ασφαλή τρόπο οι θαλάσσιες δραστηριότητες. «Η συνεργασία αυτή που είναι ουσιαστική εποικοδομητική και επωφελής και για τις δύο πλευρές, επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας εδράζοντας στον κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος, από τη προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Το πρόγραμμα “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”, έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων», δήλωσε ο κ. Μάμμης. Πρόσθεσε ότι από το 2011 έως και το 2016, έχουν ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, περισσότεροι από 100.000 μαθητές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έργα τα οποία εκτίθενται, είναι αυτά που ήδη ξεχώρισαν από την αρμόδια επιτροπή, στον πανελλαδικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στα μέσα του Απριλίου. Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε, χθες, σε εννέα παιδιά (ένα από κάθε τάξη) βραβεία για τα έργα που ξεχώρισαν στο Διαγωνισμό.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και ο Πρόεδρος της κοινωνικής, μη-κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας “Safe Water Sports”, Παναγιώτης Πασχαλάκης, με τη συνεργασία του οποίου διοργανώνεται η όλη δράση.