Το γλέντι αρραβώνων στο Μενίδι των σεσημασμένων κακοποιών των χρηματοκιβωτίων και το “ντου” της ΕΛ.ΑΣ.

Η πληροφορία λίγες μέρες πριν το γλέντι αρραβώνων ηγετικού στελέχους της σπείρας των χρηματοκιβωτίων σε γνωστή αίθουσα επί της οδού Πάρνηθος στο Μενίδι, έδωσε το πράσινο φως στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής για να κάνει “ντου” με την συνδρομή της ΟΠΚΕ και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και να συλλάβει άοπλους και χωρίς να ανοίξει “ρουθούνι” τα ηγετικά στελέχη των σκληρών κακοποιών των χρηματοκιβωτίων. 

Ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι και αδίστακτοι, αλλά και γνώριμοι των Αρχών για ανθρωποκτονίες και δεκάδες άλλες περιπτώσεις σκληρών εγκλημάτων χαρακτηρίζονται από ανώτατους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι 15 συλληφθέντες της σπείρας. Με πάνω από 150 υποθέσεις ληστειών και λεία πάνω από 10 εκατ. ευρώ, οι δράστες ηλικιών από 18 έως 40 ετών “προκαλούσαν” με την ιδιαίτερα χλιδάτη ζωή τους, σπαταλώντας πολλά χρήματα σε πανάκριβα ξενοδοχεία με τη συνοδεία πληρωμένων γυναικών, τζόγο και ναρκωτικά. Όλοι είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν με ιδιαίτερα σκληρά αδικήματα, ενώ οι περισσότεροι έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Το “ντου” στο γλέντι σε αίθουσα εκδηλώσεων στο Μενίδι, στο στρατόπεδο “Καποτά”, σε Καλλιθέα και Ασπρόπυργο

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση την περασμένη Πέμπτη, η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, με την συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, κατάφεραν να ξεριζώσουν μια από τις πιο επικίνδυνες σπείρες ληστών στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, σε μια απολύτως πετυχημένη και συντονισμένη έφοδο λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πάρνηθος οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να πιάσουν τους δράστες κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό, ούτε φανταζόντουσαν ότι θα τους αιφνιδίαζαν σε τόσο χαλαρή φάση, στο γλέντι αρραβώνων αρχηγικού μέλους της σπείρας.

Συγγενείς και στενοί φίλοι τα μέλη της σπείρας

Από φιλίες ετών αλλά και συγγενείς ήταν δομημένη η σκληρή σπείρα των χρηματοκιβωτίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δράστες να είχαν ισχυρά στεγανά, δυσκολεύοντας με αυτόν τον τρόπο την ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και την συλληψή τους. Ως καλά οργανωμένοι, με μέτρα παρακολούθησης μέσω ασυρμάτων του κέντρου της Άμεσης Δράσης, εκατοντάδες κινητές συνδέσεις τηλεφώνων και δεκάδες αυτοκίνητα για την μετακίνησή τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, οι σκληροί κακοποιοί δρούσαν ανενόχλητοι, χτυπώντας συνήθως σε εταιρίες όπου γνώριζαν ότι υπήρχαν χρηματοκιβώτια με ιδιαίτερα υψηλά χρηματικά ποσά.

Οι διάλογοι «φωτιά» και το κινητό που “έκαψε” τους σκληρούς κακοποιούς – “Νταβάι, νταβάι, έρχεται η ΟΠΚΕ”

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει μερικές από τις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των μελών της σπείρας που χτυπούσε χρηματοκιβώτια.

Ληστής: Κάτσε κάτω μην κουνιέστε. Σε πυροβόλησα μην κουνιέσαι. Είναι κανένας άλλος εδώ; Έτσι ακίνητοι. Μη φοβάστε. Πες μου αλήθεια πάτησες κανένα κουμπί (συναγερμό);

2ος ληστής: Άστον αυτόν, μην του δένεις τα χέρια, δέσε και τον άλλον. Άνοιξέ μου την γκαραζόπορτα. Έχεις αυτοκίνητο;

Φύλακας: Όχι

Ληστής: Μην κάνεις μ……. στην άναψε, πρόσεχε.

2ος ληστής: Τι είναι αυτό; Δεν το βλέπεις τι θέλει να κάνει;

Ληστής: Δεν θα κάνει τίποτα μην αγχώνεσαι όπλο κρατάω. Είσαι χαζός; (ρωτάει τον φύλακα)

Φύλακας: Όχι

Σε άλλη ληστεία έχουν ακινητοποιήσει δύο φύλακες και ρωτούν για τα χρηματοκιβώτια.

Ληστής: Δώσε μου ένα tire wrap. Εσύ δέσε τα πόδια σε αυτό το μ….. . Το χρηματοκιβώτιο που είναι;

Φύλακας: Δεν ξέρω τίποτα για χρηματοκιβώτιο

Ληστής: Τι αυτοκίνητο έχεις;

Συνεργός: Να σου πω, τα ξέρω όλα για σας και για όλα αυτά εδώ πέρα. Έχετε μπει στα γραφεία ρε;

Ληστής: Μη μιλάς συ ρε. Σε ρώτησε κανένας από μας;

Φύλακας: Για ποιο πράγμα;

Ληστής: Για το χρηματοκιβώτιο

Φύλακας: Για το λογιστήριο δεν θέλετε;

Ληστής: Πες μας που είναι το χρηματοκιβώτιο, έλα.

Φύλακας: Δεν ξέρω πολλά πράγματα

Ληστής: Θα τα βρω και τα άλλα που είναι το χρηματοκιβώτιο πες μου. Πες μου 3 έχει. Το ένα λογιστήριο, διευθυντή το δεύτερο. Και το τρίτο;

Φύλακας: Ποιο τρίτο;

Ληστής: Το τρίτο ξέρεις ποιο. Για πάμε στου διευθυντή έλα μαζί μου ένας.

Συνεργός: Που τον πάτε;

Ληστής: Στου διευθυντή στο γραφείο το δεύτερο κουτί, είναι. Ψηλέ που είναι; Το τρίτο κουτί που είναι; Εγώ ξέρω ότι ξέρεις γι αυτό σε ρωτάω. Έλα μ……… οι δυο μας είμαστε. Έχει συναγερμό μέσα; Ένα κατσαβίδι παιδιά. Αυτό τι είναι; Ανοίξτε το. Μας χρειάζεται αυτός; Τα μάτια κλείσε, τα μάτια.

Άκουγαν τους ασύρματους της αστυνομίας;

Ληστής: Μόλις πήγε το σήμα. Πήγε σήμα για Ο.Π.Κ.Ε. για όλους. Για όλους.

Συνεργός: Νταβάϊ, νταβάϊ. Για Ο.Π.Κ.Ε. για όλους

Ληστής: Τώρα, τώρα πήγε

Συνεργός: Εντάξει τι με νοιάζει εγώ φτάνω

Ληστής: Δεν σε λέω εσένα ρε. Εσύ που είσαι, εμείς ερχόμαστε από κάτω.

Πώς δρούσαν οι τσιλιαδόροι

Οι «τσιλιαδόροι» ειδοποιούσαν για οτιδήποτε έβλεπαν κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Ληστής: Το αμάξι που ανέβαινε το είδες εσύ;

Συνεργός: Ναι, ναι

Ληστής: Έρχεται σεκιουριτάς;

Φύλακας: Τι σεκιουριτάς;

Ληστής: Το λογιστήριο ξέρεις που είναι; Μπαίνεις μέσα;

Φύλακας: Ναι

Ληστής: Το λογιστήριο ξέρεις που είναι;

Φύλακας: Το λογιστήριο;

Ληστής: Θα σε χτυπήσω μη μου λες μ…….. . Μπαίνεις μέσα, ξέρεις που είναι το λογιστήριο

Συνεργός: Τα γραφεία, τα γραφεία

Ληστής: Ξέρεις όλα τα πάντα που είναι. Και του διευθυντή και όλα ξέρεις έτσι δεν είναι; Θα έρθεις μαζί μου. Συνεργάσου να μη σου σηκώσω χέρι να μην σου κάνω κακό. Οικογένεια έχεις δεν έχεις; Έχω και εγώ

Συνεργός: για online, για online ρώτα

Ληστής: Οι κάμερες είναι online τίποτα; Online κά

Φύλακας: Εδώ πίσω είναι το Corolla

Ληστής: Να σου πω, τα ξέρω όλα για εσάς και για όλα αυτά εδώ πέρα. Πες μου πως ανοίγει η γκαραζόπορτα

Φύλακας: Με το κλειδί. Το πράσινο.

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου σχετικά με εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές, αφαιρώντας κυρίως χρηματοκιβώτια εταιριών.

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιεύθυνσης Θεόδωρος Χρονόπουλος:

«Καλημέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις, που χειρίστηκε διαχρονικά η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε συστηματικά ληστείες και διακεκριμένες κλοπές, κυρίως σε εταιρίες, σε περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας.

Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 4 και 5 Μάιου οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης:

  • συλλάβαμε 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα (4) αρχηγικά μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για 14 ημεδαπούς, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, καθώς και 26χρονο υπήκοο Αλβανίας,
  • ταυτοποιήσαμε 5 ακόμη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επίσης ημεδαπούς, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες, ηλικίας από 20 έως 30 ετών,
  • εξιχνιάσαμε μέχρι τώρα 145 υποθέσεις, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για διακρίβωση και άλλων εκκρεμών υποθέσεων και
  • διενεργήσαμε 19 έρευνες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (8) αυτοκίνητα, 15.000 ευρώ, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM , κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας, πλήθος φορητών υπολογιστών και GPS, καθώς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης

Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στο ενεργητικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία, μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, και ιδιαίτερα από αρχές Απριλίου έχει καταφέρει:

  • να εξαρθρώσει (21) εγκληματικές ομάδες, που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος,
  • να συλλάβει (1.143) δράστες διαφόρων εγκληματικών πράξεων και
  • να εξιχνιάσει (515) σημαντικές υποθέσεις, όπως (10) ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, (454) ληστείες και κλοπές κ.α αδικήματα.

Την υπόθεση που παρουσιάζουμε σήμερα θα σας αναπτύξει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και στο τέλος τόσο ο ίδιος, όσο και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Παπασηφάκης θα απαντήσουν σε κάθε διευκρινιστική σας ερώτηση.»

Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Θα ήθελα εισαγωγικά να τονίσω ότι η εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης συγκεντρώνει – αναλογικά – τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πράγματι την κατατάσσουν στις σημαντικότερες υποθέσεις και μια από τις δυσκολότερες στον τομέα των ερευνών, του εντοπισμού και της σύλληψης των δραστών, που έχουν χειριστεί οι Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και τη συνδρομή των Ομάδων Πρόληψης και καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, επετεύχθη η πλήρης εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευβοίας και στις περιοχές Ασπρόπυργου, Αχαρνών, Άνω Λιοσίων, Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Γέρακα, Αυλώνα, Σχηματαρίου, Αγίου Κωνσταντίνου, Θηβών και Χαλκίδας, όπου διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, χρήματα, τιμαλφή και κοσμήματα, καθώς και οχήματα, τα όποια χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και στη συνέχεια τα πυρπολούσαν για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Συνελήφθησαν δέκα πέντε (15) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα (4) αρχηγικά (ημεδαποί, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες και 26χρονος υπήκοος Αλβανίας). Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν πέντε (5) ακόμη μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, (ημεδαποί, ομογενείς από πρώην ανατολικές χώρες), οι οποίοι αναζητούνται.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά (145) υποθέσεις εκ των οποίων: (58) ληστείες σε εταιρείες, οικίες και σε βάρος υπάλληλου εταιρείας καπνικών ειδών, (4) απόπειρες ληστειών, (52) διαρρήξεις εταιρειών, (6) απόπειρες διαρρήξεων, (24) κλοπές οχημάτων και (27) εμπρησμοί οχημάτων.

Διενεργήθηκαν δεκαπέντε (15) έρευνες σε οικίες και τέσσερις (4) έρευνες σε κοντέινερ – κατοικίες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (8) αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των εγκληματικών τους πράξεων, τα (3) εκ των οποίων παρουσίαζαν εμφανή ίχνη παραποίησης,
  • το χρηματικό ποσό των 15.000 € περίπου,
  • πλήθος κοσμημάτων μεγάλης χρηματικής αξίας,
  • κυνηγητικό όπλο και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • μεγάλος αριθμός δεματικών (τα γνωστά tire up),
  • αυτοσχέδιες μεταλλικές κατασκευές (είδη καρφιών) για το σκάσιμο ελαστικών,
  • ρούχα που χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις ληστειών και διαρρήξεων,
  • παιχνιδομηχανές playstation,
  • μεγάλος αριθμός τηλεφωνικών συσκευών, καρτών sim και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό όφελος που είχαν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα (10.000.000) ευρώ, ενώ εξετάζεται η συμμέτοχη τους σε δεκάδες επιπλέον παρόμοιες ληστείες και διαρρήξεις, με παρόμοια μεθοδολογία σε διάφορες περιοχές της Αττικής και άλλων νομών.

Όπως πρόεκυψε από την ερευνητική διαδικασία, το συγκεκριμένο εγκληματικό δίκτυο, τόσο στο στάδιο της οργάνωσης και του σχεδιασμού, όσο και στο στάδιο της εκτέλεσης των εγκληματικών του δραστηριοτήτων, λειτουργούσε με διαδικασίες που προσιδιάζουν απόλυτα στα πρότυπα οργανωμένων διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα και όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση:

  • διέθετε κεντρική δομή και ιεραρχική διάρθρωση,
  • λειτουργούσε με καθορισμένο σχεδιασμό και μεθοδολογία,
  • κατανέμονταν σε (4) υποομάδες, με διαφορετικούς επιχειρησιακούς συντονιστές,
  • κάλυπτε όλο το πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης, με επιμερισμό ρόλων, ενώ
  • τα μέλη της είχαν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση στους στόχους της οργάνωσης.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, ειδικεύονταν στη διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων κλοπών, κυρίως από εταιρείες, από τις οποίες αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια, λειτουργώντας με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο.

Ενδεικτικό του οργανωμένου τρόπου λειτουργίας τους είναι το γεγονός ότι για τη διευκόλυνση των εγκληματικών τους πράξεων είχαν προβεί στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Ειδικότερα:

  • είχαν προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα μέσα και διαρρηκτικά εργαλεία (λοστούς, βαριοπούλες, κατσαβίδια, μαχαίρια, τροχούς) για να καταφέρνουν να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των εταιρειών και τα χρηματοκιβώτια,
  • είχαν εφοδιαστεί με οπλισμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, έφεραν πυροβόλα όπλα και πολεμικά τυφέκια, τύπου Kalashnikov , ενώ
  • στον εξοπλισμό τους είχαν και φορητούς ασυρμάτους για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας.

Ως ορμητήριο τους χρησιμοποιούσαν την περιοχή των Αχαρνών και συγκεκριμένα τον οικισμό του Στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, όπου συγκεντρώνονταν πριν και μετά από κάθε ενέργεια. Εκεί υπήρχαν «κοντέινερ» που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετα και «καβάτζες», αφού σε αυτά απέκρυπταν τα μέσα που τους διευκόλυναν στην τέλεση των αξιόποινων πράξεων και σε κάποιες περιπτώσεις τα κλοπιμαία.

Ως προς τους χρόνους δράσης τους, επέλεγαν κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκεκριμένα 2 με 5 τα ξημερώματα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα και ασκούσαν σωματική βία σε βάρος του προσωπικού φύλαξης ή ατόμων που έβρισκαν στους χώρους των στόχων τους, ενώ δρούσαν με χαρακτηριστική ψυχραιμία, ακόμα και όταν ενεργοποιούνταν συστήματα συναγερμού.

Μάλιστα, σε περίπτωση εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε δίσταζαν να κάνουν χρήση των πυροβόλων όπλων τους, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, αδιαφορώντας για το επερχόμενο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά της επικινδυνότητάς τους είναι τα περιστατικά:

  • οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών της Άμεσης Δράσης την 09-01-2017 στη Μεταμόρφωση μετά από διάρρηξη σε εταιρεία,
  • οι πυροβολισμοί και ο εμβολισμός οχήματος της Ο.Π.Κ.Ε. την 07-03-2017 στην περιοχή Άνω Λιοσίων, μετά από διαδοχικές ληστείες σε δύο εταιρείες και
  • οι πυροβολισμοί εναντίον ιδιοκτήτη οικίας την 22-07-2016 στα Μέγαρα κατά τη διάρκεια ληστείας σε οικία και γραφεία εταιρειών.

Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια ληστείας την 28-01-2016, σε γραφεία εταιρείας ο φύλακας πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από τους δράστες, ο οποίος απεβίωσε την 12-01-2017 στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ την 25-08-2016 κατά τη διάρκεια ληστείας σε άλλη εταιρεία, στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν με αυτοκίνητο τον ιδιοκτήτη, αυτός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό με καραμπίνα που κατείχε νόμιμα.

Από τα πρώιμα στάδια της έρευνας διαγνώσαμε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και τεράστιες δυσκολίες, για την εκπλήρωση του αντικειμενικού μας σκοπού που ήταν ο εντοπισμός και η πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού αυτού δικτύου.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τηρούσαν πιστά συνωμοτικούς κανόνες και κώδικες στις μεταξύ τους επικοινωνίες, ενώ χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να καλύπτουν τα ίχνη τους.

Ειδικότερα, οι δράστες χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών τις οποίες άλλαζαν συνεχώς. Για τη συνεννόηση, τη λήψη οδηγιών και την καθοδήγηση των μελών τους, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις για τους ίδιους καθώς και κώδικες για την κίνησή ή τη δράση τους ή τις κινήσεις των αστυνομικών Αρχών.

Παράλληλα, σε όλα τα στάδια των ενεργειών τους, από την προπαρασκευή των πράξεων, την κατόπτευση των στόχων, τη διάπραξη των ληστειών, έως και τη διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν συνεργούς τους, που λειτουργούσαν ως προπομποί και «τσιλιαδόροι», με οχήματα ιδιοκτησίας τους.

Επιπλέον χρησιμοποιούσαν οχήματα που αφαιρούσαν από την εταιρεία ή το φύλακα, καθώς και οχήματα που είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου, μάρκας και χρώματος αυτοκίνητο, ώστε να καθίσταται σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός τους.

Σε αυτά τα οχήματα τοποθετούσαν τα χρηματοκιβώτια που αφαιρούσαν και στη συνέχεια τα πυρπολούσαν, ώστε να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό τους, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούσαν καρφιά για να αποτρέψουν πιθανή καταδίωξή τους από αστυνομικά οχήματα, όπως την 01-05-2017 στο σταθμό διοδίων της Αττικής οδού, στις Αχαρνές.

Κατά τη διάπραξη των ληστειών και των κλοπών, κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες full face , μαντίλια και κουκούλες των μπουφάν τους, ενώ φορούσαν γάντια, για να μην αφήνουν ίχνη.

Σε περιπτώσεις που αντιλαμβάνονταν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές όπου διέμεναν ή κινούνταν ή κατά τις μετακινήσεις τους, ανέστελλαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δράση τους.

Παράλληλα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των διωκτικών Αρχών, με συνεχείς αλλαγές κατοικιών και κρησφύγετων, δρομολογίων, τηλεφωνικών αριθμών και μεθόδων επικοινωνίας, καθώς και με στρατολόγηση νέων ατόμων, ώστε να καθίσταται δυσχερής η ταυτοποίηση των μελών της οργάνωσης.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης σε πολλές περιπτώσεις είχαν συγγενικούς δεσμούς ή φιλικές σχέσεις, γεγονός που διατηρούσε και ενίσχυε τη δομή και τη μεταξύ τους συνοχή.

Εμείς από τη μεριά μας, αναλύσαμε συνδυαστικά όλα αυτά τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες της υπόθεσης. Σχεδιάσαμε μεθοδικά τις έρευνές μας και εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πλάνο. Προσεγγίσαμε εξατομικευμένα κάθε περίπτωση και αξιοποιήσαμε όλα τα ερευνητικά δεδομένα, σε συνδυασμό με ειδικές ανακριτικές τεχνικές και χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού.

Με τη διαδικασία αυτή σκιαγραφήσαμε προοδευτικά το εγκληματικό «προφίλ» της οργάνωσης και καταφέραμε να συλλέξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μας έδωσαν τη δυνατότητα να «χαρτογραφήσουμε» τη δράση των μελών της και να ταυτοποιήσουμε τα στοιχεία τους.

Ακολούθως, σε χρόνο και τόπους που κρίθηκαν ως οι πλέον κατάλληλοι, καταφέραμε να συλλάβουμε (15) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, με αιφνιδιαστικές αστυνομικές επιχειρήσεις, που δεν τους άφησαν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να θέσουμε τέρμα στην πολυσχιδή δράση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και να οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη τα μέλη της, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, πλαστογραφίες, πλαστογραφίες πιστοποιητικών, εμπρησμό, κατά συρροή και κατά συναυτουργία, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν και έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές Αρχές για σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρες ανθρωποκτονιών και σωρεία υποθέσεων ληστειών και κλοπών.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης προσέθεσε στο ενεργητικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μια ακόμα σημαντική επιτυχία, η οποία οφείλεται κυρίαρχα στον επαγγελματισμό του προσωπικού μας, που προσφέρει ένα σημαντικό έργο, προστατεύοντας και υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο.