Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν… κρυπτοτηλέφωνα για παράνομες επαφές με εμπόρους ναρκωτικών

Εντυπωσιακό εύρημα από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ.

Στον απόηχο της εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, με τον εντοπισμό 210 κιλών κοκαΐνης κρυμμένα προσεκτικά κάτω από κουτιά με κατεψυγμένες γαρίδες σε κοντέινερ πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το αποκορύφωμα, το MEGA αποκάλυψε ότι Έλληνες αστυνομικοί που υπηρετούν στην Αττική χρησιμοποιούσαν ειδικά… κρυπτοτηλέφωνα, ώστε να επικοινωνούν με διακινητές κι άλλα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές οι παράνομες επαφές τους.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας χρησιμοποιούσαν το μυστικό σύστημα επικοινωνιών SKY–ECC που είχε δημιουργηθεί ειδικά για τα μέλη της «μαφίας» σε όλον τον κόσμο. Με κύριο μέλημα να υποβοηθούν τους ναρκοεμπόρους κι άλλους κακοποιούς, χωρίς να εντοπίζονται οι συνομιλίες από τα συστήματα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ.

Αυτό το εντυπωσιακό εύρημα φαίνεται να προέκυψε σε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, που άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες –έπειτα από αδράνεια μεγάλου χρονικού διαστήματος– με βάση στοιχεία που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) κι άλλες διωκτικές αρχές του εξωτερικού για τη χρήση του προαναφερόμενου μυστικού συστήματος επικοινωνιών από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Το SKY–ECC ήταν μία συνδρομητική κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και επικοινωνίας που δημιουργήθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας από την εταιρεία Sky Global με κύρια έδρα στον Καναδά με «μυημένη» πελατεία 171.000 ποινικών (σ.σ. δεν δίνονταν σε νόμιμους πολίτες κ.ά. γιατί έδινε πλήρεις εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παγίδευσης των εν λόγω κρυπτοτηλεφώνων (σ.σ. κόστιζαν περίπου 2.000 ευρώ) από τις αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Αυτή η πλατφόρμα «αόρατων» επικοινωνιώνχρησιμοποιείτο από πολυεθνικά κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης, ηρωίνης, μεθαμφεταμινών κ.ά. από τη Νότια Αμερική, την Ασία κ.ά. με προορισμό την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες αλλά και για συμβόλαια θανάτου συμμοριών στην Ευρώπη.