Δικαστική Αστυνομία: Επιστολή ενός από τους 400 εκπαιδευόμενους που προβληματίζει

Δικαστική Αστυνομία: Επιστολή στο Policenews.gr ενός από τους 400 εκπαιδευόμενους που προβληματίζει – Θέτει ερωτήματα που πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα από τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία

Καλησπέρα σας. Είμαι ένας από τα 400 περίπου άτομα τα οποία αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην εισαγωγική μας εκπαίδευση στην σχολή αστυφυλάκων στην Κομοτηνή και σε 2 μήνες θα ξεκινήσουμε την πρακτική μας στα Δικαστήρια της Χώρας.

Θέλω να κάνω γνωστά κάποια από τα πολλά θέματα που έχουν προκύψει και μας απασχολούν αλλά πριν από όλα , θα ήθελα να γίνει γνωστός ο άψογος επαγγελματισμός από μεριάς στελεχών της ΕΛ.ΑΣ της σχολής και η υπερπροσπάθεια που έκαναν ώστε η σχολή να είναι έτοιμη να μας υποδεχτεί λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των αστυφυλάκων σπουδαστών της.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης για άγνωστούς ακόμη σε εμάς λόγους, έδωσε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την κατάταξή μας στην σχολή με αποτέλεσμα το σύνολο των υποψηφίων να καταφτάνουμε Κομοτηνή από όλες τις γωνίες της Ελλάδας ,μέσα σε διάστημα λίγων ωρών μετά την πληροφόρηση μας ότι είμαστε επιτυχόντες του διαγωνισμού.

Στην πρώτη επαφή που είχαμε με το Υπουργείο αντιληφθήκαμε ότι δυστυχώς τα πράγματα φαίνονται εντελώς ανοργάνωτα , ίσως λόγο εξαιρετικά υπερβολικής βιασύνης ή ίσως λόγο προχειρότητας . Να σημειώσω ότι κανονικά θα έπρεπε να είμαστε 500 άτομα αλλά είμαστε περίπου 400, διότι για τα περίπου 100 άτομα ακόμη δεν έχει βγει το ΦΕΚ διορισμού τους και ήδη έχουν χάσει μίας εβδομάδας μαθήματα.

Όταν ρωτήσαμε πότε θα παραλάβουμε τις υπηρεσιακές μας ταυτότητες και τί χρειάζονται από εμάς για την έκδοση τους , μας απάντησαν ότι δεν έχουν προβλέψει κάτι τέτοιο και ότι δεν τις χρειαζόμαστε. Απορούμε όλοι μας τι θα γίνει αν σε έλεγχο της αστυνομίας ,έχουμε σε μία τσάντα μία στολή Δικαστικού αστυνομικού ή μία αστυνομική ράβδο, χειροπέδες ή ακόμη και πιστόλι, τι θα υποδείξουμε προς δικαιολόγηση των ανωτέρω άραγε, το ΦΕΚ του διορισμού μας;

Επιπροσθέτως μαθαίνουμε ότι η παραγγελία του οπλισμού μας (Αρ. ΕΣΗΔΗΣ: 347890,2) πήρε παράταση για ακόμη 5 μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εμφανιστούμε στα Δικαστήρια.

Μιλώντας για εμφάνιση, οι στολές μας (Αρχιφυλάκων, Υπαρχιφυλάκων και Φρουρών, μιας και ακόμη κανείς μας δεν φέρει τον βαθμό του Αστυνόμου) περιγράφονται στο Π.Δ. 31/2023 – ΦΕΚ Α 63/16.03.2023 Άρθρο 2, ως τύπου εκστρατείας με υποδήματα τύπου άρβυλα.

Εντούτοις το Υπουργείο μας, μας έστειλε διάφορα κοστούμια, σκαρπίνια, γραβάτες και πουκάμισα να δοκιμάσουμε για να μας πάρει τα μέτρα που θα ραφτούν, με το σύνολο των σπουδαστών να απορεί αν θα πάνε ως αστυνομικοί ή ως δικηγόροι στα δικαστήρια.

Κλείνοντας, ρωτήσαμε για την μισθολογική μας κατάσταση και που αυτή θα κινείται. Η απάντηση του Υπουργείου ότι, δεν θεωρούμαστε Δικαστικοί υπάλληλοι ώστε να δικαιούμαστε τυχών προσαυξήσεις ή επιδόματα των δικαστικών υπαλλήλων και ότι δεν έχει προβλεφθεί κανένα επίδομα για εμάς, έφερε ήδη τις πρώτες παραιτήσεις (περ. 5) και περιμένουμε να δούμε, πόσοι θα γυρίσουν στην σχολή (ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία), μετά τις άδειες του Πάσχα.

Έγινε μία κουβέντα για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από μεριάς μας , με το υπουργείο να μας απαντά ότι τα Δικαστήρια δεν είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον . Για ακόμη μια φορά το σύνολο των σπουδαστών απόρησε , αφού εάν δεν είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον για εμάς, τότε γιατί θα μάς έχουν σαν ‘αστακούς’ με ολοκαίνουργιο και σύγχρονο οπλισμό που κοστίζει 782.964 ευρώ (βλέπε: Αρ. ΕΣΗΔΗΣ: 347890). Σε αυτό στο σημείο θα ήθελα να δώσω ειλικρινά συγχαρητήρια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης διότι πραγματικά η παραγγελία για τον οπλισμό μας, ίσως και να ξεπερνάει τα Ευρωπαϊκά “στάνταρτς”.

Είμαστε λοιπόν Ένστολο-Ένοπλο Πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο έχει αστυνομικά καθήκοντα (βλέπε: ΦΕΚ Α 149 – 30.07.2022 Άρθρο 4 παρ.2β) για το οποίο έχει προβλεφθεί η ελάχιστη αμοιβή ενός τυπικού δημοσίου υπαλλήλου.

Ήδη πολλοί από τους σπουδαστές σε ζητήσεις μεταξύ τους και εφόσον δεν αλλάξει κάτι άμεσα, σκέφτονται να ‘μεταπηδήσουν’ στην Δημοτική Αστυνομία, καθώς οι περισσότεροι έχουν κάνει αίτηση μέσω ΑΣΕΠ για εκεί.

Η αίτηση τους αυτή, έχει γίνει προγενέστερα της επικείμενης ορκωμοσίας-αποδοχής του διορισμού τους στην Δικαστική Αστυνομία και έχουν το δικαίωμα ,εφόσον επιτύχουν, να διοριστούν ως Δημοτικοί Αστυνομικοί.

Δυστυχώς αυτά είναι μερικά από τα θέματα που αντικρίσαμε με το ‘καλημέρα’ του Υπουργείου μας και αναμένουμε να δούμε τι θα αντικρίσουμε στην συνέχεια, όσοι από εμάς παραμείνουμε στην υπηρεσία.

Καλές γιορτές Χριστός Ανέστη, με υγεία σε όλους.