Αυτές είναι οι Διαταγές: Πότε επιτρέπεται η επιβίβαση πολιτών σε περιπολικό

Αυτές είναι οι Διαταγές: Πότε επιτρέπεται η επιβίβαση πολιτών σε περιπολικό – Μετά την τραγική κατάληξη της 28χρονης Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, έχει ξεσπάσει ντόρος για το τι έπρεπε να γίνει

Στα περιπολικά αυτοκίνητα επιτρέπεται να επιβιβάζονται, ύστερα από έγκριση των Διευθυντών των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης ή των Διευθυντών των οικείων Διευθύνσεων Αστυνομίας στις οποίες λειτουργούν Τμήματα Άμεσης Δράσης και σε επείγουσα περίπτωση, ύστερα από έγκριση του εκφωνητή του Κέντρου Επιχειρήσεων ή του Σταθμού Βάσης (R/T) ή προσωπική εκτίμηση του Επικεφαλής πληρώματος και ενημέρωση του προαναφερόμενου Κέντρου ή Σταθμού, οι εξής:

α. Όργανα της Πολιτείας, όπως δικαστικοί λειτουργοί, ιατροδικαστές, υγειονομικοί υπάλληλοι κ.λπ., που συμπράττουν με τις κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, για υπηρεσιακούς λόγους.

β. Άτομα τα οποία, λόγω σοβαρών τραυμάτων έχουν ανάγκη άμεσης μεταφοράς και κινδυνεύουν, επειδή υπάρχει αδυναμία ή απουσία οργάνων και Υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα και υποχρέωση να επιλαμβάνονται στις περιπτώσεις αυτές.

Αυτές είναι οι Διαταγές: Πότε επιτρέπεται η επιβίβαση πολιτών σε περιπολικών
Αυτές είναι οι Διαταγές: Πότε επιτρέπεται η επιβίβαση πολιτών σε περιπολικών

γ. Άτομα που έχουν συλληφθεί ή μεταφέρονται ως ύποπτα για εξέταση ή εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και παροχή πληροφοριών. Η ευθύνη των πληρωμάτων περιπολικών οχημάτων και δίκυκλων, για τα συλλαμβανόμενα και προσαγόμενα άτομα, εξαντλείται με την παράδοση αυτών στον Αξιωματικό Υπηρεσίας της κατά τόπον και καθ’ ύλην αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής, την αναφορά σ’ αυτόν της αιτίας προσαγωγής ή σύλληψης και τη σύνταξη των σχετικών ανακριτικών εκθέσεων.

δ. Ανήλικοι, μεθυσμένοι και άλλα άτομα που τίθενται υπό προστατευτική φύλαξη.

2. Απαγορεύεται η μεταφορά με τα περιπολικά αυτοκίνητα:

α. Ψυχασθενών για εγκλεισμό τους σε δημόσια ή ιδιωτικά ψυχιατρικά καταστήματα. β. Αλληλογραφίας, πραγμάτων ή χρημάτων και αξιών. γ. Προσώπων χωρίς να συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι. δ. Κρατουμένων από Υπηρεσία σε Υπηρεσία ή Σωφρονιστικά Καταστήματα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που κρίνεται αναγκαία η μεταφορά ανωτέρω προσώπων ή πραγμάτων, μπορεί να επιτραπεί αυτή μετά από έγκριση του Διευθυντή, των Διευθύνσεων Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, αντίστοιχα.