Θανάσης Κουρέλης: Ήθελε δικιά του ή νεκρή την Κυριακή Γρίβα

Θανάσης Κουρέλης: Ήθελε δικιά του ή νεκρή την Κυριακή Γρίβα – Ήταν ξεκάθαρα προμελετημένο το έγκλημα – Γι’ αυτό κουβαλούσε το τεράστιο μαχαίρι “χατζάρα” επάνω του

Αύριο Πέμπτη (4/4) αναμένεται να απολογηθεί ο γυναικοκτόνος της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τις έρευνες για τις τυχόν ευθύνες των αστυνομικών που χειρίστηκαν την καταγγελία του θύματος να συνεχίζονται.

Θανάσης Κουρέλης: Ήθελε δικιά του ή νεκρή την Κυριακή Γρίβα
Θανάσης Κουρέλης: Ήθελε δικιά του ή νεκρή την Κυριακή Γρίβα

Σε βάρος του δράστη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και προμήθεια κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο που απεικονίζει τον 39χρονο δολοφόνο να παρακολουθεί την 28χρονη λίγο πριν φτάσει στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων έρχεται στο φως της δημοσιότητας γύρω από την τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (1/4).

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο δράστης παρακολουθούσε στενά με τη μηχανή του την 28χρονη τα τελευταία δύο 24ωρα, προτού της αφαιρέσει τη ζωή έπειτα από άγριο μαχαίρωμα.

Στο νέο βίντεο, ο 39χρονος εμφανίζεται στις 21:12 και στις 21:18 τη Δευτέρα (1/4) να την παρακολουθεί όταν η 29χρονη επέστρεφε στο σπίτι της. Η 29χρονη είχε νοικιάσει ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα τον τελευταίο 1,5 μήνα αφότου χώρισε από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος τελικά την δολοφόνησε.

Θανάσης Κουρέλης: Ήθελε δικιά του ή νεκρή την Κυριακή Γρίβα
Θανάσης Κουρέλης: Ήθελε δικιά του ή νεκρή την Κυριακή Γρίβα

Το σπίτι της, ήταν μόλις τρία λεπτά με τα πόδια από το Αστυνομικό Τμήμα. Η κοπέλα, αντιλαμβανόμενη ότι ο πρώην σύντροφός της συνεχίζει να την παρακολουθεί, φοβούμενη για τη ζωή της, κατέφυγε στο Αστυνομικό Τμήμα. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, η 28χρονη έφτασε στο τμήμα στις 22:10.

Φεύγοντας από το αστυνομικό τμήμα, όταν είδε τον πρώην σύντροφό της, κάλεσε το «100». Αλλά ήταν αργά. Ο πρώην σύντροφός της την είχε μαχαιρώσει θανάσιμα, μόλις λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα.

Δημογλίδου: «Υπήρχε περιπολικό στους Αγίους Αναργύρους, το ερώτημα είναι γιατί δεν κλήθηκε»

Τα ερωτήματα για το πως μια νεαρή κοπέλα δολοφονήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα κι ενώ είχε καταγγείλει τον δράστη, παραμένουν επιτακτικά.

«Δεν υπήρχε θέμα με περιπολικό στην περιοχή, υπήρχε κι ήταν σε υπηρεσία. Το ερώτημα είναι γιατί δεν κλήθηκε το περιπολικό αυτό να συνοδεύσει την κοπέλα», υπογράμμισε στον ΣΚΑΙ η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, σχετικά με το στυγερό έγκλημα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

«Γίνονται λάθη και πρέπει να το διορθώσουμε, αλλά είναι χιλιάδες οι κοπέλες και γενικά οι πολίτες που έχουν εξυπηρετηθεί σωστά στα αστυνομικά τμήματα», πρόσθεσε.

https://exchange.glomex.com/video/v-d0a5dtf7cx5t?integrationId=40599w1hloeas63h

Όπως τόνισε στο MEGA η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., για την γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων έχει διαταχθεί ΕΔΕ ώστε να «διαπιστωθούν εάν έγιναν ενέργειες όπως πρέπει ή οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν» από την πλευρά των αστυνομικών.

Άγιοι Ανάργυροι: Η φράση που δείχνει προμελετημένο έγκλημα

 

Ο δράστης μάλιστα φαίνεται πως το βράδυ της Δευτέρας είχε μελετήσει τις κινήσεις του και ήταν έτοιμος για τη σύλληψη του μετά τη δολοφονία καθώς το πρώτο πράγμα -και μοναδικό – που είπε στους αστυνομικούς που του πέρασαν χειροπέδες μετά την αποτρόπαιη πράξη του και τον ελαφρύ αυτοτραυματισμό του, ήταν να τον πάνε στο ψυχιατρείο, εκεί όπου είχε εκούσιους εγκλεισμούς με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κυρίως αυτό συνέβαινε λόγω της σχέσης που είχε με τα ναρκωτικά.

Γνώριμος στις Αρχές ο 39χρονος δράστης Θανάσης Κουρέλης

 

Ο 39χρονος γυναικοκτόνος ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς είχε κατηγορηθεί και για άλλα εγκλήματα. Συγκεκριμένα, το 2020 το 28χρονο θύμα τον είχε καταγγείλει για ξυλοδαρμό και βιασμό, ενώ στην συνέχεια απέσυρε την μήνυση.

Το 2019 κατηγορήθηκε για σωματικές βλάβες και αντίσταση στις Αρχές, ενώ το 2020 είχε εντοπισθεί και είχε συλληφθεί με μικροποσότητα ναρκωτικών.

Η τελευταία κλήση στο 100

 

Οι τελευταίες στιγμές της 28χρονης Κυριακής έχουν καταγραφεί στην κλήση που έκανε στις Αρχές λίγο πριν από την τραγωδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, η κοπέλα με το που έφυγε από το τμήμα, κάλεσε στο 100 και ξεκίνησε να δίνει τις τυπικές πληροφορίες. Δηλαδή το όνομά της, καθώς και το σημείο στο οποίο βρισκόταν εκείνη τη στιγμή.

Στη συνέχεια, η γυναίκα ανέφερε πως θα ήθελε ένα περιπολικό γιατί, όπως είπε, έξω από το σπίτι της είναι ο πρώην σύντροφός της και την περιμένει.

Τότε ο αστυνομικός της ζήτησε να του πει τη διεύθυνση του σπιτιού της και όταν η γυναίκα άρχισε να του περιγράφει πού είναι το σπίτι και ποιο δρομολόγιο θα ακολουθήσει από το τμήμα προς αυτό, τότε δέχθηκε τη φονική επίθεση. Στο σημείο αυτό η συνομιλία παύει και ακούγονται μόνο τα ουρλιαχτά και οι φωνές της άτυχης κοπέλας.

Ο τελευταίος διάλογος με την Άμεση Δράση

 

Οι γυναίκες αστυνομικοί στις οποίες απευθύνθηκε η 28χρονη Κυριακή φέρεται να αναφέρουν ότι αρχικά τους είπε τα κακοποιητικά περιστατικά του παρελθόντος, ότι είχε υποβάλει μήνυση το 2020, την οποία πήρε πίσω κάποια στιγμή.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, επιχείρησαν να την πείσουν να υποβάλει μήνυση, με την ίδια να μην επιθυμεί καθώς θεωρούσε ότι δεν κινδυνεύει. Εξέφρασε την επιθυμία να την συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της γιατί θεωρούσε ότι ο δράστης θα είναι έξω από αυτό και δεν περίμενε να την ακολουθεί, αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Οι γυναίκες αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι είπαν στην Κυριακή να περιμένει στο τμήμα και να πάρουν μαζί την Άμεση Δράση, ωστόσο εκείνη τους είπε πως θα το κάνει η ίδια. Θεωρούσε ότι ο 39χρονος ήταν έξω από το σπίτι της και δεν τους είχε παρακολουθήσει.

Στον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης του είπε τι είχε συμβεί, τον ενημέρωσε ότι βρισκόταν έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, ποια διαδρομή θα ακολουθούσε προς στο σπίτι της, καθώς εκεί εκτιμούσε ότι θα βρισκόταν ο δράστης, προκειμένου να πάει περιπολικό, με τη συνομιλία να είναι ως εξής:

-Κυριακή: Θέλω περιπολικό.

-Τηλεφωνητής: Πού θέλετε να μεταβεί;

-Κυριακή: Στο σπίτι μου, θα πάω με το Ι.Χ. ενός φίλου μου.

-Τηλεφωνητής: Πού είναι η διεύθυνση και σε πόση ώρα θα είστε εκεί.

-Κυριακή: Στην οδό Α… στη Νέα Χαλκηδόνα σε περίπου…

Τότε διακόπηκε η σύνδεση καθώς η άτυχη κοπέλα δεχόταν τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από τον 39χρονο. Ο τηλεφωνητής άκουσε κάποιες κραυγές και στη συνέχεια η συνομιλία διακόπηκε, όπως και η ζωή της…

«Πετάχτηκε με άλμα πάνω της, αιφνιδιάστηκα, δεν πρόλαβα να αντιδράσω»

 

Σοκαριστική είναι, στο μεταξύ, η κατάθεση του ανθρώπου που βρισκόταν μαζί με το θύμα την ώρα που ο δράστης εμφανίστηκε μπροστά της και της πήρε τη ζωή.

Ο άνδρας ανέφερε στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι μόλις βγήκε η 28χρονη από το τμήμα του είπε πως οι αστυνομικοί την προέτρεψαν να κάνει μήνυση κάτι που εν τέλει αρνήθηκε. Στη συνέχεια ανέφερε στον μάρτυρα πως θα έπαιρνε τηλέφωνο το 100 προκειμένου να την συνοδεύσουν στο σπίτι της.

Θανάσης Κουρέλης: Ήθελε δικιά του ή νεκρή την Κυριακή Γρίβα
Θανάσης Κουρέλης: Ήθελε δικιά του ή νεκρή την Κυριακή Γρίβα

Επιπλέον ο μάρτυρας ανέφερε πως όσο βρισκόταν έξω από το γραφείο στο τμήμα άκουγε την κοπέλα να μιλά με κάποιες γυναίκες αστυνομικούς και, από τη συζήτηση, κατάλαβε πως οι αστυνομικοί της έλεγαν να κάνει μήνυση και εκείνη το αρνούνταν λέγοντας πως δεν τον φοβάται.

Ακολούθως ο άνδρας πρόσθεσε ότι η τραγωδία συνέβη τη στιγμή που η κοπέλα είχε καλέσει το 100 και έλεγε ότι ο πρώην σύντροφός της είναι έξω από το σπίτι. «Εκεί που περπατούσαμε πετάχτηκε με άλμα πάνω της και άρχισε να την μαχαιρώνει. Εγώ αιφνιδιάστηκα και δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Δεν τον είχα αντιληφθεί» φέρεται να περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Άγιοι Ανάργυροι: Τα ερωτήματα για την γυναικοκτονία

 

Τα βασικά ερωτήματα τα οποία προκύπτουν μετά τη δολοφονία της 28χρονης και ενώ η κοπέλα είχε ζητήσει από το τμήμα Αγίων Αναργύρων συνοδεία έτσι ώστε να μπορέσει να επιστρέψει σπίτι της, είναι τα εξής:

  • Έγιναν οι ενέργειες που έπρεπε ώστε να προστατευτεί η 28χρονη;
  • Εκτιμήθηκε ο κίνδυνος που διέτρεχε η νεαρή κοπέλα;
  • Γιατί δεν κάλεσε η 22χρονη αστυνομικοός που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στο ΑΤ, το 100 έτσι ώστε να ανοίξει κάρτα;
  • Γιατί δεν μετέφερε η υποδιοικήτρια του τμήματος που το μοιραίο βράδυ είχε υπηρεσία ως επόπτης δυτικής Αττικής, την 28χρονη στο σπίτι της, μιας και εκείνη την ώρα υπήρχε διαθέσιμο όχημα της ΕΛ.ΑΣ.;

Σε αυτά τα βασικά αλλά και άλλα ερωτήματα καλείται να δώσει απαντήσεις η ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αντέδρασε με χρονοκαθυστέρηση ο φρουρός

 

Βασικό κομμάτι στην όλη υπόθεση είναι και η στάση του αστυνομικού που ήταν σκοπός, καθώς ο ίδιος όπως προκύπτει αντέδρασε με χρονοκαθυστέρηση όταν πια η 28χρονη Κυριακή είχε σωριαστεί στο έδαφος.

Από το σημείο που βρίσκεται το φυλάκιο υπάρχει οπτική επαφή σε μεγάλη ακτίνα και στο σημείο που δέχτηκε την επίθεση η 28χρονη, όταν πετάχτηκε μπροστά της ο δολοφόνος της από τον οποίο προσπάθησε να γλιτώσει.

Ήδη στο στόχαστρο των συναδέλφων του έχουν μπει και οι κάμερες που υπάρχουν στο τμήμα, δίνοντας και σαφείς απαντήσεις στην εσωτερική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είχε φυλακιστεί ο φρουρός που ήταν βάρδια
Πρόκειται για τον 48χρονο αρχιφύλακα ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης για πλαστογραφίες και για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα μαζί με άλλα άτομα.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης. Η αστυνομία τον έβαλε σε διετή διαθεσιμότητα. Αυτός προσέφυγε στο εφετείο, όπου το 2021 ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκισή του. Μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας, όπου και έμεινε 12 μήνες. Το 2023 πήρε βούλευμα για αποφυλάκιση.

Ο ίδιος όμως είχε κάνει ενστάσεις στα πειθαρχικά με το χαρτί της αποφυλάκισης και επέστρεψε στην αστυνομία. Ο φάκελός του παρέμεινε ανοιχτός, ώσπου πριν από μερικές ημέρες καταδικάστηκε τελεσίδικα από τον Άρειο Πάγο και τώρα ξεκίνησε εκ νέου η διαδικασία της απόταξης.

Γυναικοκτονία στους Άγιους Αναργύρους: Δύο αστυνομικοί του ΑΤ είχαν απασχολήσει το Εσωτερικών Υποθέσεων

 

Τεράστια είναι τα κενά που υπάρχουν στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων, έξω από το οποίο έγινε η δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του MEGA, από τους 50 αστυνομικούς που θα έπρεπε να υπηρετούν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, υπάρχουν συνολικά μόνο 25 άτομα ενώ τη στιγμή της δολοφονίας βρίσκονταν στο Τμήμα μόλις δύο άτομα και συγκεκριμένα ο αστυνομικός φρουρός και η αξιωματικός υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει, μάλιστα, το MEGA, δύο από τους αστυνομικούς του Τμήματος έχει απασχολήσει το Εσωτερικών Υποθέσεων, μάλιστα έκανε φυλακή και επέστρεψε στο Τμήμα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ένας ακόμη αστυνομικός είχε απασχολήσει τις Αρχές, καθώς είχε εμπλοκή σε κύκλωμα με πλαστές ταυτότητες, οι οποίες κατέληγαν στα χέρια ποινικών.

Η 28χρονη, η οποία είχε μεταβεί στο Τμήμα για να εκφράσει το φόβο της και να ζητήσει ένα περιπολικό για να επιστρέψει στο σπίτι της, είδε τον 39χρονο να τις επιτίθεται να με μαχαίρι, όταν βγήκε από το τμήμα και να την τραυματίζει θανάσιμα.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε ο ιατροδικαστής από τη σχετική εξέταση, η άτυχη κοπέλα δέχτηκε πέντε μαχαιριές, δύο στον θώρακα και τρεις στην πλάτη, οι οποίες αποδείχτηκαν μοιραίες για τη ζωή της.

Χρυσοχοΐδης: Όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκαθάρισε πως το περιστατικό θα διερευνηθεί, γιατί «όταν χάνεται μια ζωή, τίποτα δεν είναι καλώς καμωμένο».

Σχετικά με το ότι προβλέπεται ακόμα και ειδική εκπαίδευση αστυνομικών για να υποδέχονται τέτοια περιστατικά και για το αν μπορούσε να αποφευχθεί το έγκλημα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως, «προέχει να διερευνήσουμε πώς έγινε το περιστατικό.

«Όταν πηγαίνει στην αστυνομία ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία ακολουθεί ένας αστυνομικός για να διαχειριστεί το περιστατικό, για τα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόστηκαν όλα αυτά».