Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στα Ιωάννινα για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων με σκοπό την περαιτέρω διάθεση

Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες την 2-3-2017 στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ, 51χρονος ημεδαπός για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία αφορά σε παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, μετά από διερεύνηση πληροφορίας σχετικά με απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων με σκοπό την διάθεση τους σε υποψήφιους αγοραστές, εντοπίσθηκε ο 51χρονος και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, χώρους και οχήματα στα Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Δεκαπέντε (15) συνανήκοντα τεμάχια από αρχαία αργυρή φιάλη, η οποία κάτω από το χείλος εξωτερικά φέρει ταινία με πλωχμό και επίχρυση διακόσμηση στις επιφάνειες.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένας (1) φορητός υπολογιστής και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Για τα παραπάνω αντικείμενα, αρμόδιος αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και χρονολογούνται στην Κλασσική περίοδο.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ο οποίος τον παρέπεμψε στον κ.Ανακριτή Ιωαννίνων.