Τα τροχαία στην Ελλάδα και η “μαύρη λίστα”

Τα τροχαία στην Ελλάδα

Τα τροχαία στην Ελλάδα και η “μαύρη λίστα”: Στην Ελλάδα του 2024 τα τροχαία είναι ένα καθημερινό φαινόμενο

Σε κάποια από αυτά καταγράφονται μόνο υλικές ζημιές, σε πολλά όμως υπάρχουν βαρύτατοι τραυματισμοί, ενώ σε αρκετά δυστυχώς υπάρχουν και απώλειες ζωών. Μάλιστα τα στοιχεία για τα θανατηφόρα τροχαία στην Ελλάδα σοκάρουν, αφού κυριολεκτικά η άσφαλτος έχει βαφτεί με αίμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2023 στην Ελλάδα, σημειώθηκαν 492 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, με 518 νεκρούς και 548 σοβαρά τραυματίες. Πολλοί είναι μάλιστα αυτοί που σχολιάζουν πως τέτοιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν έχουν ούτε εμπόλεμες χώρες.

Η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι συνηθέστερες παραβάσεις που οδηγούν… σε ολέθρια αποτελέσματα. Το επίσης εντυπωσιακό είναι πως στην πλειονότητά τους οι παραβάσεις αυτές πραγματοποιούνται από νεαρούς σε ηλικία οδηγούς!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών. Τα στοιχεία σοκάρουν και ταυτόχρονα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, αποδεικνύοντας ότι χρειάζεται ακόμα πάρα πολύ δουλειά στην κυκλοφοριακή παιδεία των νέων ανθρώπων που σύντομα θα πιάσουν τιμόνι…

Μέσα σε όλα αυτά μεγάλη πληγή είναι και οι παρασύρσεις πεζών, με τα στοιχεία από την Τροχαία να σοκάρουν. Τέτοια περιστατικά, σημειώνονται με συχνή πυκνότητα στο οδικό δίκτυο, στην πλειονότητα με απολογισμό απλούς τραυματισμούς, κάποιες φορές όμως και με σοβαρές σωματικές βλάβες ή θανατηφόρα κατάληξη.

Η πιο γνωστή ίσως περίπτωση που απασχόλησε τα ΜΜΕ και προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση ήταν αυτή της 21χρονης Εμμας, της άτυχης φοιτήτριας από την Κρήτη, τον Νοέμβριο του 2022. Η δίκη του οδηγού του μοιραίου αυτοκινήτου ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την καταδίκη του σε 16,5 χρόνια φυλάκισης. Για όλα αυτά που βίωσαν οι ίδιοι αλλά και για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται οι οδηγοί στο τιμόνι μου ανέφεραν οι γονείς της Έμμας λίγες ώρες μετά την επιβολή των ποινών στον 27χρονο οδηγό.

Εν τω μεταξύ πλέον υπάρχει έντονη συζήτηση για τις αλλαγές στον ΚΟΚ και τις αυστηρότερες κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους οδηγούς που θα τον παραβιάζουν. Για όλα αυτά μίλησα με τον δικηγόρο Αστέριο Τ

Τα τροχαία στην Ελλάδα και η μαύρη λίστα: Στην Ελλάδα του 2024 τα τροχαία είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Εν τω μεταξύ πλέον υπάρχει έντονη συζήτηση για τις αλλαγές στον ΚΟΚ και τις αυστηρότερες κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους οδηγούς που θα τον παραβιάζουν. Για όλα αυτά μίλησα με τον δικηγόρο Αστέριο Τόσκα.

όσκα.

Μπορεί το 2023 να ήταν μία μαύρη χρονιά για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας, με τους αριθμούς να δημιουργούν μια σκληρή πραγματικότητα, όμως με το γενοκτονικό φαινόμενο στην Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς ούτε η πολιτεία, αλλά ούτε και οι γονείς που βλέπουν χιλιάδες οικογένειες, που είτε θρηνούν νεκρούς, είτε έχουν αναπήρους για μια ζωή με αποτέλεσμα αυτό το φαινόμενο να συνεχίζει να υπάρχει.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παναγιωτίδης