Σαλαμίνα: Προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί που εκβίαζαν καταστηματάρχες και εργολάβους

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν οι δύο αστυνομικοί που λειτουργούσαν σαν μαφιόζοι της νύχτας

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι δύο αστυνομικοί που εκβίαζαν καταστηματάρχες και εργολάβους.

Οι δύο ένστολοι είχαν συλληφθεί προχθές (23/01) για εκβίαση και δωροληψία εις βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων και εργαζομένων σε οικοδομές. Σε βάρος τους διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ, παράλληλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Συγκεκριμένα, ζητούσαν 200 ευρώ την εβδομάδα από τα καταστήματα και 300 έως 400 ευρώ από τους εργολάβους των οικοδομών. Η σύλληψη των αστυνομικών ήρθε έπειτα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία αστυνομικός λάμβανε χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες ανέγερσης κτιρίων, προκειμένου να παραλείψει σχετικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εις βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Οι συνομιλίες που τους «καίνε»

Στα «χέρια» των αδιάφθορων είναι και οι συνομιλίες των αστυνομικών.

– «Είμαι ο Ηλίας από την αστυνομία έχε την υπόψη σου λίγο σήμερα.

– Ναι έχουμε τίποτα;

– Αυτό σου λέω, πάω να τους πάρω, εμπιστευτικά.

– Ευχαριστώ.

– Έγινε, έγινε μιλάμε» φαίνεται να λέει ο ένας αστυνομικός, μιλώντας με καταστηματάρχη.

Σε άλλη του συνομιλία με κάποιον άλλον καταστηματάρχη τον ενημερώνει ότι ελεγκτές έχουν μπει στο φέρι μποτ. «Μπαίνει τώρα ο ΕΦΚΑ στο φέρι μποτ και έρχεται».

Μέχρι και τα 32.000 ευρώ έφτανε η λεία τους

Ύστερα από την έρευνα, προέκυψε ότι αστυνομικός προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς απαιτούσε χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ, ακόμα ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για επικείμενους ελέγχους από την Υπηρεσία του ή άλλες αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες. Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς και ένδεκα περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Ο δεύτερος αστυνομικός προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και οικίες όπου πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με σύλληψη. Συνολικά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 20ής Ιανουαρίου 2024 συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το χρηματικό ποσό των 32.240 ευρώ.
  • Τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
  • Δύο δίκαννα και ένα μονόκαννο.
  • Κυνηγετικά όπλα.
  • Πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων.
  • Κυνηγετικό μαχαίρι.
  • Ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.