Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Με 22 καταδικαστικές αποφάσεις συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό

Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Πώς από τη βασιλική αυλή βρέθηκε στη δίνη των πλειστηριασμών και τη σύλληψη της – Τι ποινές αντιμετωπίζει

Η 64χρονη συνελήφθη σήμερα το πρωί στο Παλαιό Ψυχικό, καθώς φέρεται να καταζητούνταν διότι σε βάρος της εκκρεμούσαν 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για τα αδικήματα παράβασης της νομοθεσίας περί επιταγών και μη καταβολής εργοδοτικών εισφορών, με συνολική ποινή φυλάκισης 24 έτη και 11 μήνες και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.

Η Μαρίνα Ελευθερουδάκη ήταν επί χρόνια σύζυγος του γνωστού δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή, Τέρενς Κουίκ και είναι μέλος της οικογένειας Ελευθερουδάκη με μακρά ιστορία στις εκδόσεις και με μια αλυσίδα βιβλιοπωλείων που στο παρελθόν είχε μεγάλη δυναμική.

Σύμφωνα με την αστυνομία “η ανωτέρω συλληφθείσα τυγχάνει επιχειρηματίας (αναφέρεται το αντικείμενο) στην περιοχή των Αθηνών εξέδιδε κατ’ εξακολούθηση ακάλυπτες επιταγές προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της εν λόγω επιχείρησης, δεν κατέβαλλε έγκαιρα τις δεδουλευμένες αποδοχές των υπαλλήλων καθώς και τις προβλεπόμενες εργοδοτικές εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και εισφορές ασφάλισης των εργαζομένων. Η συλληφθείσα αναμένεται να οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα”.

Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Με 22 καταδικαστικές αποφάσεις συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό

Χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας, ένα αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης και η… επέλαση του walkman για να βρεθούν με το ένα πόδι έξω από το προσκήνιο του επιχειρείν οι διάδοχοι του Κωνσταντίνου Ελευθερουδάκη, που δημιούργησε στις αρχές του 20ου αιώνα το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης εργάστηκε στο διεθνές βιβλιοπωλείο Μπεκ και Μπαρτ στην οδό Μητροπόλεως, και το 1898 κατάφερε να συνεταιριστεί μαζί τους. Έπειτα από 20 χρόνια το βιβλιοπωλείο ανήκε μόνο στον Ελευθερουδάκη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που συνέθεσε την πρωτοποριακή ελληνική εγκυκλοπαίδεια των 24 τόμων.

Από το λουκέτο στο eshop

Η ιστορία της κατάρρευσης είχε αρχίσει να γράφεται παράλληλα με την έναρξη της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αφήνοντας μία από τις πιο γνωστές αλυσίδες βιβλιοπωλείων με μόλις 4 καταστήματα.

Το λουκέτο που οδήγησε σε μία νέα εποχή, όπως την ονόμαζε η τρίτη γενιά, ήρθε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, όταν μετά από σχεδόν 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, έκλεισε το ιστορικό κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, μία από τις δύο εγγονές του ιδρυτή του βιβλιοπωλείου ανέτρεξε στις αλλαγές που έφερε το… βίντεο στον κινηματογράφο. Τότε, μεταξύ άλλων, έλεγε πως «Αρχικά, υπήρχε ο βωβός κινηματογράφος. Ακολούθησαν οι πρώτες ομιλούσες ταινίες και ελάχιστοι πίστεψαν στο μέλλον τους. Τελικά όμως, επέζησαν. ‘Επειτα, ανακαλύψαμε το βίντεο και αρχίσαμε να νοικιάζουμε ταινίες.

[…] Όμως οι κινηματογράφοι άλλαξαν – και επέζησαν. Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα 45άρια και τα 33 LP μουσικής. Ακολούθησαν οι κασέτες, ακόμη και οι ειδικές κασέτες αυτοκινήτου. Τα Walkmans των 80’ς έδωσαν τη σειρά τους στα ipods και αυτά έγιναν με τη σειρά τους κάτι άλλο. Το περιτύλιγμα άλλαξε, το προϊόν παρέμεινε.

[…]Στο χώρο του βιβλίου, για πολλά χρόνια δε φαινόταν να αλλάζει τίποτα. Ώσπου έγινε η επανάσταση με το πρώτο μεγάλο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ο κόσμος έλεγε ότι ήρθε το τέλος του χάρτινου βιβλίου».

Με αυτά τα λόγια, η ίδια ανακοίνωνε τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα books.gr.

Η επιχειρούμενη υπαγωγή στον Πτωχευτικό Κώδικα και το πρώτο σφυρί του Π. Ψυχικού

Το να μείνει η αλυσίδα χωρίς φυσικό κατάστημα, «αλλάζοντας το περιτύλιγμα» ήταν κάτι που δε μπορούσε να προβλέψει το 1962 ο γιος του ιδρυτή, Γιώργος Ελευθερουδάκης, όταν ανέλαβε τα ηνία του βιβλιοπωλείου που άλλαξε τον αθηναϊκό αέρα, χάρη στον πατέρα του. Ο Γιώργος Ελευθερουδάκης ανέπτυξε την μηχανογράφηση της εταιρείας και τη τμήματος επιστημονικού ξενόγλωσσου τμήματος.

Μετά τον πρόωρο θάνατό του, το 1968, η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της συζύγου του Βιργινίας, του γένους του Κωνσταντίνου Γκίνη, ανακτορικού αρχιτέκτονα, που γνώρισε τον σύζυγό της σε μία παρέα κοινή με τη Μαρίκα Μητσοτάκη. Δημιούργημα της ίδιας ήταν το το πρώτο υποκατάστημα στον Πύργο Αθηνών.