Εγκληματικότητα ανηλίκων: Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Εγκληματικότητα ανηλίκων: Σοκάρουν τα στοιχεία της εγκληματικότητας ανηλίκων – 1.353 συλλήψεις τον Σεπτέμβριο

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η εγκληματικότητα ανηλίκων καθώς μέσα σε ένα μήνα έχουν γίνει 1353 συλλήψεις ανηλίκων.

Συγκλονίζουν τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων που πλέον έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις και είναι σε πολλές περιοχές καθημερινό φαινόμενο.

Τα κρούσματα άγριων επεισοδίων μεταξύ ανηλίκων σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν γίνει πλέον μάστιγα.

Συγκεκριμένα:

Μέσα σε ένα μήνα έχουν γίνει 1.353 συλλήψεις ανηλίκων για 1.201 υποθέσεις τον Σεπτέμβριο.

-86 για πρόκληση σωματικών βλαβών

-17 για βιασμό ή για προσβολή της γενετήσιάς αξιοπρέπειας

-242 για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ και της οδικής ασφάλειας

-28 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

-75 για εξαρτησιογόνες ουσίες

-292 για εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας

-2 για αρπαγή ανηλίκων

-7 για εγκληματική οργάνωση

-8 για απείθεια

-4 για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων

Εγκληματικότητα ανηλίκων: Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Βία ανηλίκων: «Καμπανάκι» από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. – Έξαρση κατά 27%

Ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και είναι άκρως ανησυχητικό αφορά στην ηλικία από την οποία ξεκινούν οι παραβατικές συμπεριφορές.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εγκληματικότητα με «πρωταγωνιστές» ανήλικους.

Ακόμα και τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί περιστατικά άγριας βίας. Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έλαβαν χώρα τρία διαδοχικά επεισόδια με συμπλοκές ανηλίκων, ενώ στην Αθήνα ακόμα και χθες Τετάρτη το βράδυ υπήρξαν μαρτυρίες για «ραντεβού» αντίπαλων ομάδων στον Βύρωνα. Το συμβάν τελικά δεν εξελίχθηκε σε ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο (διότι έγινε αντιληπτό το «ραντεβού» από τους κατοίκους της περιοχής).

Τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας αποτυπώνουν το σκηνικό έξαρσης. Η πρόκληση σωματικών βλαβών είναι μία από τις κατηγορίες αδικημάτων που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σοβαρή. Το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν συνολικά 154 δικογραφίες για πρόκληση σωματικών βλαβών από ανήλικους –με θύματα κατά κύριο λόγο ανήλικους- ενώ ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) είχαν σχηματιστεί 132 δικογραφίες. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 17%.

Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι για τα αδικήματα αυτά το 2021 ήταν 247, ενώ το 2020 ήταν σημαντικά λιγότεροι (194). Αυτό σημαίνει ότι καταγράφηκε αύξηση στους ανήλικους δράστες κατά 27,5% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτιζαν κάθε μέρα -κατά μέσο όρο- δικογραφίες για πέντε ανήλικους.

Ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και είναι άκρως ανησυχητικό αφορά στην ηλικία από την οποία ξεκινούν οι παραβατικές συμπεριφορές. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά μεταξύ 8 και 14 ετών. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανήλικων που ξεκινούν τις παράνομες πράξεις μετά την ηλικία των 15 ετών.

«Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι ανήλικοι μπήκαν στην παρανομία πριν ακόμα κλείσουν τα 12 έτη. Καθοριστικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον. Ενδεχομένως η έξαρση να συνδέεται με κάποιο τρόπο και με τα lockdowns ή την όλο ένα αυξανόμενη επίδραση των social media. Επιρροές από συμμορίες του εξωτερικού, για παράδειγμα από την Αμερική, που έγιναν γνωστές μέσα από το διαδίκτυο. Οι δράστες στο 90% των περιπτώσεων είναι αγόρια και στο 10% κορίτσια», λέει αστυνομική πηγή.

Το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες χειρίστηκαν 1179 υποθέσεις εγκληματικότητας ανηλίκων. Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι ήταν 1750, εκ των οποίων οι 1483 ήταν ηλικίας από 15 έως 18 ετών. Επίσης, από τους 1750 ανήλικους κατηγορούμενους, τα 233 ήταν ανήλικα κορίτσια.