Είσαι παραβατικός οδηγός; Δες τι σε περιμένει από την Τροχαία

Είσαι παραβατικός οδηγός; Νομίζεις ότι θα ξεφεύγεις για πάντα από τη τσιμπίδα του Νόμου, με παράνομες εξατμίσεις, ηχοσυστήματα που ακούγονται σε δυο οικοδομικά τετράγωνα και βελτιώσεις;

Τέρμα όλα αυτά. Η ΟΕΠΤΑ έχει εδώ και λίγο καιρό σαφείς εντολές από τις Υποδιευθύνσεις. Καμία ανοχή σε επικίνδυνους παραβατικούς οδηγούς. Κατασχέσεις και ακινητοποιήσεις “πειραγμένων” και ύποπτων οχημάτων, αφαίρεση εγγράφων και διπλώματος οδηγού, βεβαίωση διοικητικού προστίμου για τους παράνομους, ακόμα και συλληψη.

Οι εξορμήσεις ξεκίνησαν, τα τηλέφωνα των Διοικητών σπάνε

Τον τελευταίο καιρό και μετά από χιλιάδες καταγγελίες πολιτών για ηχορύπανση και παράνομες επιδείξεις οχημάτων από ανεγκέφαλους οδηγούς, πάρθηκε η απόφαση να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, με συνεχή μπλόκα, για τη βελτίωση των κατοίκων που πετάγονται από τα κρεβάτια τους υπό τον ήχο εξατμίσεων και ηχοσυστημάτων.

Η οδηγία είναι σαφής. “Καμία ανοχή σε παραβατικούς οδηγούς”

Οχήματα που φέρουν ή δεν φέρουν παρανόμως τα προβλεπόμενα, ακινητοποιούνται και δεσμεύονται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έβγαλαν “λαβράκια” μιας και βρέθηκαν κλεμμένα οχήματα με παραποιημένους αριθμούς πλαισίου.

Η οδηγική παιδεία στην Ελλάδα έχει πάει περίπατο προ πολλού, σχεδόν κάθε ημέρα θρηνούμε και έναν νεκρό επιβάτη οχήματος στην Αττική σύμφωνα με τα επίσημα μηνιαία δελτία της Τροχαίας και το πρόβλημα έδειχνε να ξεφεύγει.

Το κακό είναι, ότι στην πλειοψηφία των νεκρών ή βαριά τραυματισμένων, είναι νεαρά άτομα από 16 έως 25 ετών.

Τραγικό, αν σκεφτεί κανείς, ότι η Ελλάδα την τελευταία 20ετία έχει υπογεννητικότητα που με μαθηματική ακρίβεια θα μας “εξαφανίσει” τα επόμενα χρόνια.

Είσαι παραβατικός οδηγός; Δες τι σε περιμένει από την Τροχαία

Τέλος στο “σβήσιμο” των κλήσεων – Τι αλλάζει με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα;  

Τέλος μπαίνει στο σβήσιμο των κλήσεων για τροχαίες παραβάσεις. Τα τηλέφωνα και τα «ρουσφέτια» για να γλιτώσουν τα πρόστιμα όσοι οδηγοί καταπατούν τον ΚΟΚ, σε λίγο καιρό δεν θα έχουν ισχύ. Ο λόγος;

Η ψηφιοποίηση των συγκεκριμένων διαδικασιών ώστε κάθε κλήση που θα κόβεται να περνά ηλεκτρονικά και να μην μπορεί κάποιον να παρέμβει όπως γίνεται μέχρι σήμερα όπου τα «ροζ χαρτάκια» των κλήσεων μπορεί και να μην ισχύουν αν έχεις… μέσον.

Ο νέος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, αναλύοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει αναφέρει:

  • Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Προωθείται η κύρωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, με όραμα εναρμονισμένο προς τις στρατηγικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Η.Ε., και με κεντρικό στόχο τη μείωση των ατυχημάτων κατά 30% ως το 2025 και κατά 50% ως το 2030.

Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει 44 δράσεις και 200 μέτρα οδικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων:

  • τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας,
  • την υλοποίηση Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας,
  • την ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων για την ψηφιακή καταγραφή των οδικών παραβάσεων

Ολες οι παραβάσεις θα καταγράφονται ψηφιακά και την ώρα που θα «κόβεται» η κλήση θα στέλνεται σε ειδική πλατφόρμα όπου δεν μπορεί κάποιος να κάνει παρεμβάσεις.

Ο οδηγός βεβαίως θα συνεχίσει να ενημερώνεται με τη γνωστή κλήση αλλά με το on line σύστημα θα «χρεώνεται» ο ιδιοκτήτης ή ο νόμιμος εκπρόσωπος που κατέχει το αυτοκίνητο, όπως αυτό φαίνεται μέσω του gov.gr.

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 34.000 κλήσεις για παράνομη στάθμευση μέσα σε 9 μήνες

Βεβαίως μπορεί ο καθένας να αμφισβητήσει την παράβαση και να καταθέσει ένσταση.

Όπως αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στην παράγραφο 2 του Άρθρου 104, ο παραβάτης έχει δικαίωμα να εμφανισθεί εντός προθεσμίας 3 ημερών, που αρχίζει από την επίδοση της βεβαίωσης στην Αρχή, στην οποία ανήκει το ανωτέρω όργανο, όπως αυτή προσδιορίζεται στη σχετική βεβαίωση παράβασης, προκειμένου να προβάλει τις αντιρρήσεις του.

Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.

Ο αρμόδιος της υπηρεσίας θα εξετάσει την ένσταση και θα λάβει τις αποφάσεις του, τις οποίες και προφανώς θα σου αναφέρει.

Το χρηματικό πρόστιμο, δύσκολα θα το αποφύγεις, αλλά αν σου έχουν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας ή την άδεια ικανότητας οδήγηση, τότε υπάρχει μια περίπτωση να τα παραλάβεις νωρίτερα.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχεις εξοφλήσει το ποσό του προστίμου και να έχεις αιτιολογήσει τεκμηριωμένα τον λόγο της ένστασης.