Αγρίνιο: Σπείρα εξαπατούσε ηλικιωμένους – Τουλάχιστον οκτώ συλλήψεις, πάνω από 195.000 ευρώ η λεία

Οι κακοποιοί πραγματοποιούσαν κλοπές σε σπίτια λέγοντας ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ ή του Δήμου, εις βάρος κυρίως ηλικιωμένων

Η Ασφάλεια Αγρινίου προχώρησε στην εξάρθρωση κυκλώματος, το οποίο δραστηριοποιείτο στη διάπραξη κλοπών και απατών με το πρόσχημα υπαλλήλου της ΔΕΗ ή του Δήμου, εις βάρος κυρίως ηλικιωμένων.

Συνελήφθησαν συνολικά οκτώ μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και εις βάρος τους –όπως και έξι ακόμη ατόμων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικός– σχηματίσθηκε δικογραφία για κατά περίπτωση, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη κλοπή, απάτη, ληστεία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος, δωροληψία υπαλλήλου καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τη νομιμοποίηση εσόδων και τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών και απατών εις βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, δρώντας σε ολιγομελείς ομάδες, κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, εντόπιζαν σπίτια που έμεναν ηλικιωμένα άτομα και υποδυόμενοι τους υπάλληλους της ΔΕΗ ή του Δήμου, εισέρχονταν σε αυτές. Ακολούθως, με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα, έπειθαν τα θύματα και κατάφερναν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και τιμαλφή, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν σε κατάστημα που διατηρεί ένα από τα μέλη.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του «επαγγελματισμού» με τον οποίο δρούσαν, ήταν ότι μεταξύ τους είχαν καθορίσει διακριτούς ρόλους, με επιμερισμό αρμοδιοτήτων στην προσέγγιση των θυμάτων και στην «περιφρούρηση» του πεδίου δράσης, ενώ συνεργός τους που βρισκόταν σε κοντινό σημείο, φρόντιζε για τη διαφυγή τους με επιχειρησιακό όχημα.

Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν δυσχερή την ανακάλυψη της παράνομης δράσης τους, ενάλλασσαν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν, ώστε να διευκολύνουν τη διαφυγή τους από το σημείο διάπραξης της αξιόποινης πράξης.

Αναφορικά με τον εμπλεκόμενο αστυνομικό, όπως επισημάνθηκε από την ΕΛΑΣ, προέκυψε ότι γνώριζε για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούσε χρηματικά ποσά από τα μέλη της, ενώ, είχε ενημερώσει μέλη της οργάνωσης ότι αναζητούνται, ύστερα από αξιόποινη πράξη που διέπραξαν τον περασμένο Ιούνιο, όπως διαπιστώθηκε.

Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (29/09), στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, καθώς και ομάδων ΟΠΚΕ Αγρινίου και Βέροιας, ενώ, σε έρευνες που ακολούθησαν σε οικίες καθώς και σε κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Κυνηγετικό όπλο.
5 οχήματα.
Πλήθος τιμαλφών και ρολογιών αξίας τουλάχιστον 39.700 ευρώ.
Πλήθος κινητών τηλεφώνων.
Ιδιόχειρες σημειώσεις.
500 ευρώ και 7 χρυσές λίρες.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί 44 περιπτώσεις ληστείας, απάτης, κλοπής καθώς και αποπειρών απάτης και κλοπής σε Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πέλλα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Έδεσσα και Κιλκίς, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ξεπερνά τα 195.135 ευρώ, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ, συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς τους.