Τέρμα οι εξατμίσεις στα μηχανάκια: Αυτόφωρο, κατάσχεση και μεγάλες ποινές για όλους

Τέρμα οι εξατμίσεις στα μηχανάκια: Αυτόφωρο για τους παραβάτες, κατάσχεση του οχήματος και βαρύ διοικητικό πρόστιμο με αφαίρεση εγγράφων

Οι κλήσεις που δέχεται η Τροχαία καθημερινά για ηχορύπανση και διατάραξη από πειραγμένες εξατμίσεις και ηχοσυστήματα Πανελλαδικά είναι χιλιάδες.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, λίγοι ήταν αυτοί που έτρωγαν ένα πρόστιμο και αφαίρεση των εγγράφων του οχήματος αλλά και του διπλώματος του οδηγού.

Τέρμα οι εξατμίσεις στα μηχανάκια: Αυτόφωρο, κατάσχεση και μεγάλες ποινές για όλους

Σε όλη την Ελλάδα έντονο το πρόβλημα, εντολή στις κατά τόπους Αρχές να τελειώσει το θέμα της ηχορύπανσης άμεσα

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πηγές του Policenews.gr, η εντολή που έχει δοθεί σε όλους τους Τροχονομικούς ελέγχους είναι σαφής. Αυτόφωρο για τους παραβάτες, κατάσχεση του οχήματος, αφαίρεση εγγράφων και διπλώματος και βαρύ πρόστιμο.

Δεν θα γλιτώσει κανείς – Θα “καθαρίσει” η χώρα από κάθε είδους ηχορύπανση

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχήματος που προκαλεί θόρυβο είτε από την εξάτμιση είτε από χρήση πηγής ήχου.

Η υγεία των πολιτών που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν εξαρτάται μόνο από τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, αλλά και από την ηχορύπανση που προέρχεται από όλα τα είδη τροχοφόρων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Βέβαια, στην κατηγορία της ηχορύπανσης ο Κ.Ο.Κ. περιλαμβάνει και την αυξημένη ένταση των ηχοσυστημάτων, με τα πρόστιμα που προβλέπει σε κάθε περίπτωση να είναι γενναία. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Τέρμα οι εξατμίσεις στα μηχανάκια: Αυτόφωρο, κατάσχεση και μεγάλες ποινές για όλους

Όσον αφορά τα συστήματα εξαγωγής καυσαερίων, τις εξατμίσεις, το άρθρο 15 του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει την κυκλοφορία κάθε οχήματος που εκπέμπει ουσίες ή προϊόντα βλαπτικά για την υγεία του ανθρώπου καθώς και θόρυβο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.

Τα όρια που σχετίζονται με τους εκλυόμενους ρύπους καθώς και με τα επίπεδα θορύβου κλιμακώνονται ανάλογα με την κατασκευαστική ηλικία του οχήματος, ενώ στην περίπτωση που ένα όχημα δεν πληρεί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια Αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής καυσαερίων ή θορύβων.

Εάν λοιπόν έχει πραγματοποιηθεί κάποια αναβάθμιση στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, θα πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός ότι οι εκλυόμενοι ρύποι και ο παραγόμενος θόρυβος δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια.

Από την άλλη, στην περίπτωση που η ένταση του ηχοσυστήματος ενός οχήματος κριθεί ότι παρενοχλεί τους άλλους χρήστες του δρόμου ή τους διαμένοντες σε αυτή την οδό, τότε οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ και η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.

ΕΛ.ΑΣ.: Μπαράζ ελέγχων για τροχονομικές παραβάσεις

Αγρίνιο: χειροπέδες και αυτόφωρο σε 21χρονο που ξεσήκωνε με την εξάτμιση μια ολόκληρη περιοχή

Είναι μέρες τώρα που ένας δικυκλιστής αναστάτωνε μια ολόκληρη περιοχή του Αγρινίου με την εξάτμιση του.

Ο 21χρονος βολτάριζε με το «πειραγμένο» μηχανάκι και σε μαρτύριο υπέβαλλε τους κατοίκους στην περιοχή του Αγίου Χριστοφόρου και του Αγίου Θωμά.

Η φόρα του κόπηκε ωστόσο το πρωί της Τετάρτης 28/09, καθώς τον τσάκωσαν οι αστυνομικοί της ΟΕΠΤΑ (Ομάδα Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) της Τροχαίας Αγρινίου.

Του πέρασαν χειροπέδες και σχημάτισαν δικογραφία για πρόκληση ηχορύπανσης λόγω υπερβολικού θορύβου από το σύστημα εξαγωγής καυσαερίων αλλά και γιατί δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδειας ικανότητας οδήγησης.

Πέρασε μάλιστα αυτόφωρο, καταδικάστηκε και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή. Το δίκυκλο εξάλλου ακινητοποιήθηκε και δεν θα συνεχίσει να…τρομοκρατεί.