Πλοίαρχος Blue Horizon: «Πάτε καλά ρε;» – Ηχητικό ντοκουμέντο από τις συνομιλίες στη γέφυρα

Ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις συνομιλίες το κρίσιμο χρονικό διάστημα μέσα στη γέφυρα μετά την δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη  

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το σύστημα καταγραφής στη γέφυρα του Blue Horizon, για το ειδεχθές έγκλημα που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου με τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη.

Ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε η τοπική ιστοσελίδα Cretalive.gr αποκαλύπτει τις συνομιλίες το κρίσιμο χρονικό διάστημα μέσα στη γέφυρα.

Ο καπετάνιος που βρίσκεται στη διαδικασία του απόπλου, ξαφνικά ακούγεται να ρωτάει «Τι έγινε;», ενώ ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα αρχίζει να φωνάζει εκνευρισμένος: «Πάτε καλά ρε; Ρε πάτε καλά;».

Στην συνέχεια ακούγεται να λέει: «Αργά. Αργά».

Κάποιος του λέει κάτι μέσω ενδοεπικοινωνίας και ο πλοίαρχος απαντά: «το βλέπω, το είδα».

Αμέσως μετά δίνει οδηγία: «πολύ αργά», ζητά να καλέσουν το Traffic στο κανάλι VHF 13 και στην συνέχεια ακούγεται να ρωτάει: «έλα τι έγινε; Για πες μου. Τι έγινε;».

Ακούγεται στο βάθος μία φωνή να του λέει ότι κάποιος έπεσε στη θάλασσα και ο καπετάνιος ρωτάει: «ποιος έπεσε στη θάλασσα;».

Σε άλλο σημείο, ο πλοίαρχος ακούγεται να λέει: «επιπλέει-επιπλέει» και μέλος του πληρώματος απαντά: «επιπλέει στον ντόκο που φύγαμε εμείς». Και τότε ο πλοίαρχος ρωτά τον ύπαρχο: «ρε Μ. πώς έπεσε;»

Από την ενδοσυνεννόηση του απαντούν: «πήγε να ανέβει» και ο πλοίαρχος: έπεσε επιβάτης στη θάλασσα; Τι έγινε;»

Από τις αποσπασματικές αυτές συνομιλίες διαφαίνεται ότι ο καπετάνιος αιφνιδιάζεται με κάτι που βλέπει και στην συνέχεια ρωτάει να μάθει τι έχει συμβεί και ποιος είναι αυτός που έπεσε στη θάλασσα, όπως τον ενημερώνουν μέσω VHF.

Ο ίδιος, όπως έχει γράψει το Cretalive, στο ημερολόγιο της γέφυρας έχει καταγράψει ώρα 21.14: «Άκουσα τον Ύπαρχο να φωνάζει «Κάπτεν» μέσω VHF, κοιτάζοντας από την κάμερα είδα άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα από την άκρη του καταπέλτη. Άμεσα μείωσα κίνηση μηχανών και ενημέρωσα Piraeus Traffic μέσω VHF και Α’ Λιμενικού Πειραιά μέσω τηλεφώνου για άνθρωπο στη θάλασσα. Πλέουμε με ελάχιστη πηδαλιουχική ταχύτητα προς έξοδο λιμένος».

Μέσα από τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης αποκωδικοποίηση των όσων ειπώθηκαν και εκτυλίχθηκαν μεταξύ γέφυρας, καταπέλτη και πρύμνης το μοιραίο βράδυ, ωστόσο εξακολουθεί να είναι θολό το σημείο για τι πραγματικά είδε ο πλοίαρχος και κατά πόσο είδε πραγματικά, όπως υποστηρίζει με την άκρη του ματιού του να πέφτει ένας άνθρωπος από τον καταπέλτη, χωρίς εμπλοκή ή υπαιτιότητα μέλους του πληρώματος ή δεν είδε τίποτα, ενημερώθηκε αρχικά για «άνθρωπο στη θάλασσα» και εν συνεχεία πληροφορήθηκε για εμπλοκή του πληρώματος.

Στις συνομιλίες πάντως ακούγεται να ρωτάει «τι έγινε;» και μετά όταν τον ενημερώνουν για την πτώση, ακούγεται να ρωτάει: «ποιος έπεσε στη θάλασσα».

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ισχυριστεί σήμερα στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί και οτι δεν είχε αντιληφθεί διαπληκτισμό ανάμεσα στον αδικοχαμένο Αντώνη και μέλη του πληρώματος. Αυτό που έκανε ήταν να μειώσει ταχύτητα και την ισχύ των μηχανών και να ενημερώσει άμεσα το Piraeus Marine Traffic μέσω VHF και επίσης να ενημερώσει τηλεφωνικά το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Πειραιά.