Οι 6 πιο φονικές πλημμύρες: Η κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε τον Θεσσαλικό κάμπο και την Μαγνησία άφησε πίσω νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βιώνει φονικές πλημμύρες
Η κακοκαιρία «Daniel» που σάρωσετην κεντρική Ελλάδα, επαναφέρει μνήμες από προηγούμενες καταστροφές που «σάρωσαν» την χώρα μας και είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες ανθρώπινες ζωές αλλά και τεράστιες υλικές ζημιές.
14 Νοεμβρίου 1895, 61 νεκροί
Οι ισχυρές καταιγίδες που διήρκησαν μέχρι και 24 ώρες σε Αθήνα και Πειραιά στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 61 ανθρώπους. Στο Νέο Φάληρο το ύψος του νερού ξεπέρασε το 1 μέτρο, ενώ ο Κηφισός φούσκωσε επικίνδυνα.
Στην Αθήνα δρόμοι καταστράφηκαν ολοσχερώς χωρίς να είναι δυνατή η πρόσβαση σε περιοχές. Στο Πειραιά, κατέπεσαν 450 σπίτια, ενώ επί δύο μέρες η πόλη φωτιζόταν με την βοήθεια των πλοίων.
23 Νοεμβρίου 1925, 8 νεκροί
Αθήνα και Πειραιάς βρέθηκαν ξανά στη δίνη του κυκλώνα. Στην πρωτεύουσα 127 σπίτια καταστράφηκαν με ανθρώπους να μένουν κυριολεκτικά στον δρόμο. Στον Πειραιά μάλιστα τα φαινόμενα εκείνη την περίοδο ήταν πιο έντονα, καθώς συνδυάστηκαν από θυελλώδεις ανέμους. Τραγικός απολογισμός: 8 νεκροί.
22 Νοεμβρίου 1934, 6 νεκροί
Μια ισχυρή καταιγίδα διάρκειας έξι ωρών έπληξε με σφοδρότητα Κοκκινιά, Νέο Φάληρο, Μοσχάτο, Άγιο Ιωάννη, Γλυκά Νερά και ο Κηφισός υπερχείλισε. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, δημιουργήθηκαν προβλήματα στις συγκοινωνίες ενώ τα νερά στο Νέο Φάληρο έφτασαν το 1 μέτρο και στο Μοσχάτο ακόμη και τα 2 μέτρα.
6 Νοεμβρίου 1961, 43 νεκροί
Η καταρρακτώδης βροχή του 1961 προκάλεσε το απόλυτο χάος στην Αθήνα, με σπίτια να καταρρέουν και 43 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Ιδιαίτερα τραγική ήταν η κατάσταση στις πιο φτωχές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, όταν και περίπου 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα των καταιγίδων» με το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να πέφτει επί 10 (!) συνεχόμενες ώρες.
Τρεις με τέσσερις ώρες ασταμάτητης νεροποντής μετέτρεψαν την Αθήνα σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα. Τα ποτάμια της πόλης ξεχείλισαν και τεράστιοι όγκοι νερού από τον Κηφισό και τον Ιλισσό ξεχύθηκαν με ορμή στις Δυτικές και Βορειοδυτικές χαμηλές περιοχές. Τουλάχιστον 400 σπίτια κατέρρευσαν, ενώ εκατοντάδες οι οικογένειες που έμειναν άστεγες
Η καταστροφική πλημμύρα συνέβη δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και μία βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Οκτωβρίου του 1961.
2 Νοεμβρίου 1977, 37 νεκροί
Βροχόπτωση μεγάλης έντασης επί μιάμιση ώρα πλήττει το κέντρο της Αθήνας αλλά και πολλές περιοχές στον Πειραιά που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
37 άνθρωποι, ο τραγικός απολογισμός, πλημμύρισαν περισσότερα από 1.900 υπόγεια, σπίτια και καταστήματα, 172 οχήματα παρασύρθηκαν ενώ οι καταστροφές στους δρόμους ήταν τεράστιες.
21-22 Οκτωβρίου 1994, 17 νεκροί
Η δυνατή βροχόπτωση προκάλεσε υπερχείλιση του Ποδονίφτη και ολόκληρες συνοικίες και οι δρόμοι σε πολλές συνοικίες κυρίως σε Νέα Ιωνία, Περισσό, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια μετατρέπονται σε ορμητικά ρέματα.
17 άτομα έχασαν την ζωή του, με τρομερές υλικές ζημιές σε σπίτια αυτοκίνητα και καταστήματα.
15 Νοεμβρίου 2017, 24 νεκροί
Μία ξαφνική νεροποντή, με μεγάλα ύψη βροχής, κατάφερε να «πνίξει» στις λάσπες τη Δυτική Αττική.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα της τρίτης πιο φονικής πλημμύρας στην Αττική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού ραντάρ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρα, πάνω από τη Νέα Πέραμο και τη Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε μόλις έξι ώρες.
Οι 6 πιο φονικές πλημμύρες: Οι συγκλονιστικές εικόνες από τη Μάνδρα το 2018: