Μεταναστευτικό: Τέσσερα παιδιά και μία γυναίκα νεκροί σε ναυάγια σε Σάμο και Μυτιλήνη

Μεταναστευτικό: Δύο νέα ναυάγια με συνολικά πέντε νεκρούς στο Αιγαίο

Ναυάγιο σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά του Μανταμάδου στη βορειοανατολική Μυτιλήνη, τρία ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, όταν οι διακινητές έσκισαν τη βάρκα.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσε στην περιοχή ενημέρωσε τις τουρκικές λιμενικές αρχές, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν.

Στη συνέχεια ενημέρωσαν το θάλαμο επιχειρήσεων που έδωσε εντολή για τη διάσωση, καθώς ανθρώπινες ζωές βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Στην θέα του πλωτού του ΛΣ έπεσαν στη θάλασσα. Στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε περισυνελέγησαν 22 άτομα συνολικά 4 εκ αυτών χωρίς τις αισθήσεις τους. Σύμφωνα με το νοσοκομείο που διαπιστώθηκε ο θάνατος τους πρόκειται για ένα αγόρι 7-8 ετών και τρία κορίτσια 14 χρόνων, 8 χρόνων και 11 μηνών.

Οι 18 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για ιατρικές εξετάσεις και στην συνέχεια για καταγραφή στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Μαυροβούνι, ενώ 80 συνολικά άτομα διασώθηκαν σε 3 επιχειρήσεις διάσωσης από το πρωί.

Στο δεύτερο ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοιχτά της Σάμου στην περιοχή Νησάκια μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ένα μωρό σώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και με ΚΑΡΠΑ ανέκτησε τις αισθήσεις του. Και οι δύο ήταν ανάμεσα στους 37 επιβαίνοντες της λέμβου, η οποία προσπάθησε να περάσει από τα τουρκικά παράλια.

Μάλιστα το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα το συγκλονιστικό βίντεο από την προσπάθεια για την ανάνηψη του βρέφους.

Στο μεταξύ, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έκανε λόγο για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και συνολικά προς την Ευρώπη.

«Σήμερα έχουν αλλάξει οι συνθήκες προς το χειρότερο. Έχουμε μία πολύ μεγάλη αναταραχή στο Σαχέλ με πραξικοπήματα, με εμφυλίους πολέμους, μία μετα-πανδημική κρίση, διότι ο κορονοϊός κατέστρεψε τις οικονομίες του , διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τις τιμές των τροφίμων Στην Ιταλία το πρόβλημα είναι δεκαπλάσιο» σημείωσε.

Αναφερόμενος στα δύο περιστατικά, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των συνανθρώπων μας και δήλωσε: «Τα άθλια δίκτυα των λαθροδιακινητών και οι συνεργοί τους σε Τουρκία και Ελλάδα, μπροστά στο κέρδος, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή αθώων συνανθρώπων μας, ακόμα και παιδιών. Αυτοί που σκίζουν βάρκες, πετούν τις μηχανές στη θάλασσα και εκθέτουν ακόμα και μωρά σε ακραίους κινδύνους, συλλαμβάνονται ως υπεύθυνοι για την πρόκληση ναυαγίου. Η πρακτική αυτή είναι εγκληματική και οι διακινητές είναι δολοφόνοι. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ελληνική δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, μόνο τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου, μέσω θαλάσσης διασώθηκαν 1.172 πρόσφυγες και μετανάστες σε 36 περιστατικά, ενώ συνελήφθησαν 35 διακινητές. Τον Ιούλιο διασώθηκαν 789 άνθρωποι σε 35 περιστατικά με 17 συλλήψεις και τον Ιούνιο 608 σε 23 περιστατικά με 39 συλλήψεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι θαλάσσιες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την αρχή του χρόνου έφτασαν τις 10.790, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (5.216).

Πηγή