Φωτιά στον Έβρο: «Αύριο αλλάζει ο αέρας, μεγαλώνει η απειλή»

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης

Η μάχη με τις φωτιές στον Έβρο συνεχίζεται για ένατη ημέρα και πλέον πρόκειται για μία ενιαία πυρκαγιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας ότι είναι μια «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει «ανείπωτη καταστροφή».

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Πέτροβιτς. «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά», συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, περιγράφοντας την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.

«Χθες συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας του Έβρου και έγινε μία ακόμη έκκληση για την ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι από αύριο οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν σε νοτιάδες.

Το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ

Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ.

«Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά», σημείωσε αρχικά.

«Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα», συμπλήρωσε.

«Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση», συνέχισε ο Αντιπεριφερειάρχης. «Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου. «Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Χρειάζονται πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε.