Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Νύχτα τρόμου με αναζωπυρώσεις, διάσπαρτα μέτωπα και πολλά μποφόρ

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχει και ο Στρατός

Τιτάνια ήταν η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να περιοριστεί η φωτιά που ξέσπασε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (19/8) στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης και έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχει και ο Στρατός, ενώ όλοι ανέμεναν το ξημέρωμα ώστε να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει επίσης εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Εκκενώθηκε το χωριό Λουτρά

Κρίσιμη ήταν η κατάσταση τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Λουτρά της Τραϊανούπολης, αφού η φωτιά έφτασε στο χωριό και κινδύνευσαν τα πρώτα σπίτια.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ευτυχώς η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει, το evros-news.gr, ούτε οι αντιπυρικές ζώνες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το χωριό, ούτε οι προσπάθειες των ενισχυμένων επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, έφεραν αποτέλεσμα και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα, αφού πνέουν πολύ σφοδροί άνεμοι στην περιοχή.

Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί ότι η νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για τα χωριά που βρίσκονται δίπλα στα πολλά μέτωπα (Λουτρά, Αγνάντια, Απαλός και Άνθεια) δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται για τα Λουτρά.

Αν και το χωριό είχε εκκενωθεί, κάποιοι από τους κατοίκους δεν είχαν δεχθεί να φύγουν από τα σπίτια τους ή άλλοι επέστρεψαν όταν η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως προσωρινά, Έτσι αστνομικοί απομακρύνουν, ακόμα και με το ζόρι όσους έμειναν γιατί κινδυνεύουν πλέον να καούν και οι ίδιοι.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα με το κύριο να βρίσκεται πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και ‘Ανθεια, με κατεύθυνση βόρεια του αεροδρομίου της πόλης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και τα μέτωπα διάσπαρτα.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν 8 οικισμοί με τη βοήθεια της Αστυνομίας, που έσπευσε να απομακρύνει τους πολίτες.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με την έκταση που έχει πάρει το πύρινο μέτωπο και τους θυελλώδεις ανέμους να επιδεινώνουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Οι επίγειες δυνάμεις των πυροσβεστικών μονάδων και οι εθελοντές στην Αλεξανδρούπολη επιχειρούν στα μέτωπα σε μια ολονύχτια μάχη, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε και θα απογειωθούν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Οι οικισμοί που εκκενώθηκαν είναι: Άνθεια, Λουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος στην ertnews.gr «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.