Τρίπολη: Προσποιούνταν τους αστυνομικούς και εξαπατούσαν κόσμο για δήθεν τροχαία ατυχήματα συγγενών

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άργους-Μυκηνών, έντεκα περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης σε περιοχές της Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (17.8.2023) στην Τρίπολη Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, συνελήφθη 42χρονος αλλοδαπός. Όπως εξακριβώθηκε από την αστυνομική έρευνα είχε συσταθεί εγκληματική ομάδα με σκοπό να εξαπατά ανυποψίαστους πολίτες.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας τηλεφωνούσαν στα θύματά τους προσποιούμενους τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα, ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή τιμαλφή προκειμένου οι συγγενείς τους να απαλλαχθούν από τις νομικές συνέπειες.

Επιπλέον, οι δράστες που είχαν τον ρόλο της επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα, προκειμένου να αποφύγουν την ενημέρωση των οικείων ή των Διωκτικών Αρχών από τους παθόντες, τους μιλούσαν συνεχώς, ώστε η γραμμή επικοινωνίας να παραμένει ανοιχτή, ενημερώνοντας παράλληλα τον 42χρονο, που είχε τον ρόλο της παραλαβής των χρημάτων/τιμαλφών, για τον τρόπο παραλαβής τους.

Χθες (17.8.2023) το πρωί, οι δράστες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, επικοινώνησαν με ανήλικη και με το πρόσχημα εμπλοκής της μητέρας της σε τροχαίο ατύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου, την έπεισαν να συλλέξει τιμαλφή μεγάλης αξίας, ώστε να τα παραδώσει στον 42χρονο όπου θα μετέβαινε στο σπίτι της για να τα παραλάβει. Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, εντόπισαν όχημα που οδηγούσε ο 42χρονος, προτού μεταβεί στο σπίτι της ανήλικης, όπου και τον συνέλαβαν.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 29.7.2023 έως και την 17.8.2023, ο 42χρονος μαζί με άγνωστους συνεργούς του, σε περιοχές των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, είχαν διαπράξει συνολικά:

-6-περιπτώσεις και

-5 περιπτώσεις αποπειρών απάτης.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας, απάτες και απόπειρες απατών, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς. Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικία, στο όχημα αλλά και στον συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών χειρός,

· συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από διάφορες χώρες,

· κινητό τηλέφωνο, · καπέλο τύπου “jockey”, · -2- ζεύγη γυαλιών,

· το χρηματικό ποσό των 4.535 ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Τέλος, κατασχέθηκε το ως άνω όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, για την ταυτοποίηση των συνεργών του 42χρονου και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

· Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

· Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

· Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

· Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.