«Ξεδόντιασε» κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών η ΕΛ.ΑΣ. – Η δράση του και η λεία χιλιάδων ευρώ

Το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών είχε ως έδρες το Λασίθι, το Ηράκλειο και την Ζάκυνθο

Επί 4 μήνες έκαναν… χρυσές δουλειές τα μέλη του κυκλώματος που ασχολούνταν με τη διακίνηση ναρκωτικών σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει συνολικά 10 άτομα (μετά και την χθεσινή σύλληψη του 46χρονου από τη Ζάκυνθο) και έχουν επιβεβαιώσει πάνω από 300 αγοραπωλησίες με δεκάδες πελάτες ενώ η λεία τους ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η αρχή της εγκληματικής δράσης

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο όταν ένας 36χρονος άνδρας αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία ενός «δικτύου» διακίνησης ναρκωτικών – κοκαΐνη και χασίς – στο Ηράκλειο, το Λασίθι αλλά και τη Ζάκυνθο.

Στενός συνεργάτης του έγινε ένας 46χρονος ο οποίος μένει στη Ζάκυνθο και είχαν οργανώσει να στέλνει στην Κρήτη ποσότητα χασίς και να παραλαμβάνει από το Ηράκλειο ποσότητα κοκαΐνης.

Σε αυτό το δίδυμο προστέθηκε ένας 77χρονος ο οποίος αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο για τη φύλαξη αλλά και την παραλαβή των δεμάτων με χασίς.

Παράλληλα, ενεργό και εξίσου σημαντικό ρόλο, είχε μία 19χρονη η οποία ήταν η «μεταφορέας» καθώς εκείνη πήγαινε συχνά ταξίδια στη Ζάκυνθο μεταφέροντας βαλίτσες με κοκαΐνη και παραλαμβάνοντας το χασίς.

Η δημιουργία «υποομάδας»

Ο 36χρονος όμως φαίνεται πως είχε δημιουργήσει και μία υποομάδα που είχε τον αποκλειστικό ρόλο της διακίνησης του χασίς στην περιοχή του Ηρακλείου.

Με βασική αγορά, τα Μάλια, ο 36χρονος είχε βρει έναν 38χρονο Αλβανό ο οποίος είχε τον ρόλο να οργανώνει το πελατολόγιο και το «σπρώξιμο» του χασίς στην αγορά.

Σε αυτή τη δράση φαίνεται να βοηθούσαν πέντε ακόμα άτομα μεταξύ των οποίων ένας 28χρονος Αλβανός και ένας 21χρονος Έλληνας.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την πολύμηνη έρευνα ο 38χρονος παραλάμβανε το χασίς από τον 36χρονο «εγκέφαλο» και στη συνέχεια το μοίραζε και το έστελνε με τους βοηθούς του σε μπαρ των Μαλίων, σε άλλους πελάτες αλλά και στους χρήστες του Λασιθίου.

Το τελευταίο… φορτίο και οι συλλήψεις

Μετά από πολύμηνες παρακολουθήσεις, καταγραφές και έρευνες οι αστυνομικοί αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που έκανε «χρυσές δουλειές» επί 4 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, αφορμή στάθηκε η πληροφορία που ήρθε στους αστυνομικούς ότι η 19χρονη θα έκανε πάλι ένα ταξίδι από Ζάκυνθο προς Ηράκλειο μεταφέροντας ποσότητα ναρκωτικών.

Έτσι, το απόγευμα της 11ης Αυγούστου, μόλις η 19χρονη αποβιβάστηκε από το πλοίο της γραμμής, άνδρες του λιμενικού σώματος αλλά και της αστυνομίας την εντόπισαν και την ακινητοποίησαν.

Κατά την έρευνα που έκαναν στις βαλίτσες της είδαν πως μετέφερε 4 κιλά και 240 γραμμάρια χασίς.

Η ίδια, μετά τη σύλληψή της, ήταν αρκετά συνεργάσιμη ώστε να βοηθήσει τις αρχές να προχωρήσει και στον εντοπισμό των βασικών μελών της οργάνωσης.

Έτσι, συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο που είχε συμφωνηθεί και πήγε στο ραντεβού που είχε με τον 77χρονο για να του παραδώσει την βαλίτσα με το χασίς. Μετά την παράδοση οι αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους και τον συνέλαβαν.

Αμέσως μετά η 19χρονη ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 36χρονο για να παραλάβει την ποσότητα κοκαΐνης με την οποία – όπως προέβλεπε το «πρόγραμμα» – θα τη μετέφερε στη Ζάκυνθο.

Η 19χρονη συναντήθηκε με τον 36χρονο και μόλις έγινε η παραλαβή οι αστυνομικοί βγήκαν από την κρυψώνα τους και τον συνέλαβαν.

Αυτή ήταν και η αρχή για να συλληφθούν όλα τα υπόλοιπα βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και της υποομάδας που είχε στήσει ο 36χρονος.

Ο μόνος που δεν συνελήφθη την ίδια ημέρα ήταν ο 46χρονος από τη Ζάκυνθο, ο οποίος τελικά συνελήφθη παραμονές του Δεκαπευνταύγουστου.

Οι καβάτζες και τα ευρήματα

Οι αστυνομικοί μετά τις συλλήψεις προχώρησαν σε έρευνα τόσο στα σπίτια των συλληφθέντων όσο και στα σημεία που είχαν κρύψει τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Όπως διαπιστώθηκε, τα βασικά μέλη της οργάνωσης είχαν βρει κάποια χωράφια στην περιοχή του Μαλίων (κοντά στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και σε εκκλησίες) και είχαν ανοίξει τρύπες – σε μη ορατό σημείο – κρύβοντας τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Συνολικά, οι αρχές κατά τις έρευνες που έκαναν βρήκαν και κατάσχεσαν: 2 κιλά και 244 γραμμάρια κοκαΐνης, 4 κιλά και 522,4 γραμμάρια κάνναβης, 15.295 ευρώ σε μετρητά, κυνηγετικά όπλα, πυροβόλο όπλο σε μορφή μπρελόκ, μαχαίρι, 4 γεμιστήρες, σφαίρες, 16 κινητά τηλέφωνα καθώς και 3 αυτοκίνητα, 2 μοτοσικλέτες και ένα ηλεκτρικό πατίνι.

Αξίζει να σημειωθεί πως – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost – τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν κοστολογούνται μέχρι και 315.000 ευρώ ενώ η συνολική δράση της εγκληματικής ομάδος φαίνεται να τους έχει αποδώσει όφελος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Οι διώξεις και οι απολογίες

Οι εννιά συλληφθέντες του Ηρακλείου οδηγήθηκαν το περασμένο Σάββατο ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε ποινικές διώξεις – κατά περίπτωση – για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, για διακίνηση ναρκωτικών και κατοχή όπλων.

Στη συνέχεια πήραν προθεσμία από τον ανακριτή και αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη το πρωί.

Την ίδια ώρα, ο 46χρονος από τη Ζάκυνθο οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος επίσης του άσκησε ποινικές διώξεις ενώ ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα απολογηθεί στη Ζάκυνθο ή αν θα κατέβει στο Ηράκλειο.

Πηγή: cretapost.gr