Νέα Φιλαδέλφεια: Στη φυλακή και οι 105 κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια

Η μαραθώνια διαδικασία των απολογιών για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια έλαβε τέλος, με τους 105 κατηγορούμενους να παίρνουν όλοι τον δρόμο για τη φυλακή

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν ενώπιον των ανακριτών το τελευταίο τριήμερο για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Στο σύνολο τους έχουν αποφασιστεί 105 προφυλακίσεις, με 102 εκ των κατηγορουμένων να είναι Κροάτες, δύο Έλληνες και ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι και θα οδηγηθούν σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα.

Οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για κακουργήματα που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών αλλά και για πλημμελήματα όπως αυτά της παράνομης κατοχής όπλων, της βιαιοπραγίας με βάση τον αθλητικό νόμο, της φθοράς και άλλων. Στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε περιλαμβάνεται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στους οποίους ανακοινώθηκε σήμερα ότι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι είναι οι πέντε υπήκοοι Κροατίας που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα επιχειρώντας να φύγουν προς Ιταλία καθώς και ο συμπατριώτης τους που συνελήφθη στην Κακαβιά θέλοντας να περάσει τα σύνορα για Αλβανία.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Κυριακής ο 14ος τακτικός ανακριτής μετέβη στον Ευαγγελισμό και έλαβε απολογία από έναν Κροάτη κατηγορούμενο που νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Πλέον το βάρος της έρευνας πέφτει στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο ντοκουμέντα από την καταδρομική επίθεση των Κροατών οπαδών.

Διαφεύγουν της σύλληψης 30 Έλληνες

Ωστόσο την ώρα που οι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, παίρνουν τον δρόμο για τις φυλακές, διαφεύγουν της σύλληψης 30 Έλληνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, οι αστυνομικοί, εξετάζοντας προσεκτικά το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και τα βίντεο που διαθέτουν, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παραμένουν ασύλληπτοι ακόμη 30 Έλληνες.

Με ειδικό λογισμικό θα βρεθεί ο δολοφόνος του Μιχάλη Κατσουρή

Το DNA που βρέθηκε στη σορό του Μιχάλη Κατσουρή δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να βοηθά. Έτσι, η Αστυνομία θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό λογισμικό που μετρά τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, καθώς στα βίντεο οι περισσότεροι από τους δράστες φορούν μαύρα ρούχα και έχουν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Έτσι, με αυτό το ειδικό λογισμικό μπορούν να μετρήσουν τα βιομετρικά στοιχεία του σώματός τους και αν έχουν κάποιον ύποπτο να βοηθήσει στο να εξακριβωθεί πλήρως η δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Οι αστυνομικοί, που ερευνούν την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, πάντως θεωρούν ότι ο δολοφόνος του Μιχάλη μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από όσους συμμετείχαν στα επεισόδια.

Μιχάλης Κατσουρής: Ψηλός και εύσωμος ο δολοφόνος του – Υπάρχει βίντεο με τη δολοφονία

Το DNA και το οπτικοακουστικό υλικό αναμένεται να δώσουν τις απαντήσεις για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Η ΕΛΑΣ έχει κάνει «φύλλο και φτερό» κάθε πιθανό και απίθανο στοιχείο από τα σοβαρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας έτσι ώστε να καταλήξει στον δράση της δολοφονίας του 29χρονου. Μάλιστα φαίνεται σε βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή της μοιραίας μαχαιριάς, με αποτέλεσμα η ταυτοποίηση του δράστη να είναι ακόμα πιο κοντά.

Τον ισχυρισμό του Αλέξη Κούγια, για την ύπαρξη αυτού του βίντεο, ήρθε να ενισχύσει και η δήλωση του δικηγόρου Βασίλη Νουλέζα, ο οποίος εκπροσωπεί Κροάτη κατηγορούμενο. Όπως είπε, υπάρχει το οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει ότι τον Μιχάλη μαχαίρωσε θανάσιμα ένας ψηλός και εύσωμος άνδρας. «Η ΕΛΑΣ είναι σε θέση μέσα σε 24 ώρες να βρει τον δολοφόνο του Μιχάλη», ανέφερε χαρακτηριστικά αποχωρώντας από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Δικηγόρος οικογένειας Κατσουρή: Η δικογραφία είναι θολή

Στην ΕΡΤ μίλησε ο δικηγόρος της οικογένειας του 29χρονου Μιχάλη, που έχασε τη ζωή του στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, Χρήστος Μαυρομμάτης.

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος, ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή, ένας καλός άνθρωπος. Ο αδερφός, που μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του, έκανε το αυτονόητο να παρασταθεί ως διάδικος στη διαδικασία που ξεκίνησε την ανακριτική διαδικασία. Αναμένουμε το υπόλοιπο προανακριτικό υλικό, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα είναι πιο πλήρες. Η δικογραφία είναι θολή. Η δικογραφία αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι αδύναμη σε σχέση με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Η προανάκριση δεν έχει καταλήξει στο ποιος ή ποιοι σκότωσαν τον Μιχάλη. Έχουμε μία απαίτηση αυτό να το βρει η ελληνική δικαιοσύνη. Θα παλέψουμε για να βοηθήσουμε η Δικαιοσύνη να πετύχει τους στόχους της. Και είπα κάτι το οποίο αποτελεί και τον στόχο της οικογένειας. Εμείς δεν θέλουμε κανένας να αδικηθεί και κανένας να ευνοηθεί σε αυτή τη διαδικασία από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι» τόνισε ο κ. Μαυρομάτης.

«Όλοι ξέρετε τις συνθήκες του περιστατικού και τις πλημμέλειες ενδεχομένως της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με τη δημιουργία αυτών των συνθηκών. Δεν θέλω να πω, σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μια ΕΔΕ σε εξέλιξη και ενδεχομένως η κατάληξη της ΕΔΕ να φωτίσει λίγο τα πράγματα σε σχέση με τις πλημμέλειες του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας. Φανταστείτε αυτή η δικογραφία να περαιωθεί από την ανάκριση και να μην έχουμε καταλήξει ως κράτος, ως πολιτεία στο ποιος σκότωσε ή ποιοι συνήργησαν σε αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Μέχρι στιγμής ένα δεδομένο: ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί και απολογήθηκαν, έχουν απολογηθεί για άλλα αδικήματα και όχι για την ανθρωποκτονία. Δεν τους έχει αποδοθεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Απολογήθηκαν για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, το αδίκημα των εκρήξεων. Δεν έχουν απολογηθεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Αυτή η επιλογή που έκανε η κυρία ανακρίτρια, να μην αποδώσει σε κάποιον εκ των 105 αυτό το αδίκημα. Άρα υπάρχει ένα έλλειμμα. Ευελπιστούμε, ευχόμαστε, για να ησυχάσει και η ψυχή αυτού του ανθρώπου, ο οποίος ήταν δίκαιος άνθρωπος και δεν θέλει να αδικήσει κανέναν, ότι η ανάκριση, τα DNA, άλλες ανακριτικές ενέργειες, η ανάλυσης του οπτικού υλικού, θα φωτίσουν ώστε να έχουμε και αυτό το αδίκημα στο τραπέζι. Φανταστείτε να κλείσει η δικογραφία και ακόμα η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να είναι κατά άγνωστου δράστη. Θα είναι τραγωδία για την ελληνική πολιτεία».

Χαρακτήρισε «όπλα» τα ευρήματα που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, αλλά και τα δείγματα DNA που έλαβαν από τους κατηγορουμένους οι ερευνητές, αλλά επανέλαβε ότι η δικογραφία είναι αδύναμη σε σχέση με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Για τη δήλωση του Κροάτη προέδρου, ότι δεν μπορούν να κρατηθούν 100 άτομα, σχολίασε ότι οι πολιτικοί κάνουν άλλες προσεγγίσεις στο μυαλό τους. «Έχουν άλλες σκοπιμότητες. Εμείς οι δικηγόροι έχουμε άλλες προσεγγίσεις σε σχέση με μία υπόθεση. Για εμάς το αντικείμενό μας είναι λίγο πιο περιορισμένο. Ο πρόεδρος της Κροατίας στο μυαλό του έχει άλλες σκοπιμότητες που διαμορφώνουν τις σκέψεις του και διαμορφώνουν και τον λόγο του. Πράγματι, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δεν γεννάται θέμα και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της».