Κροάτης πρόεδρος: «Πήγαν για επεισόδια, αν η Αθήνα κρατήσει και τους 100, θα δημιουργηθεί βεντέτα»

Στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που προκάλεσαν οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια και είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς

Όπως είπε ο ίδιος, οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ πήγαν στην Ελλάδα για να κάνουν επεισόδια, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να στηρίξει.

Για την Ελληνική Αστυνομία δήλωσε πως έχει δικαίωμα να τους κρατήσει (πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες) «για πέντε ημέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα. Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν για να κάνουν επεισόδια και εγώ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω. Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά».

Και συνέχισε λέγοντας για τους Κροάτες κατηγορούμενους πως «είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε μια ζωή δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές».

Ενώ παράλληλα απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής κράτησης”, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν».

Ο Κροάτης πρόεδρος ρωτήθηκε και για την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στα ΜΜΕ οι γονείς των συλληφθέντων Κροατών, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.

Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για την επιστολή, αλλά όπως είπε, δεν πρέπει να εμπλέξουμε τους γονείς. Οι συλληφθέντες, είπε, «είναι ενήλικες, δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά όχι και τα 100 άτομα».

Νέα Φιλαδέλφεια: Γονείς συλληφθέντων ζητούν με επιστολή τους παρέμβαση της κροατικής κυβέρνησης

Στηριζόμενοι σε δηλώσεις Έλληνα δικηγόρου που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Κροατών χούλιγκανς, γονείς των συλληφθέντων έστειλαν επιστολή με την οποία ζητούν δίκαιη δίκη για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή και την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

Στην επιστολή τους οι γονείς των Κροάτων συλληφθέντων αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Αφού κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, όπου ξεκίνησαν οι απολογίες των χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ οι οποίοι εμπλέκονται στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ακούσαμε ότι «βρέθηκαν στην Αθήνα για να δουν τον αγώνα» ή ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία, παρά μόνο κάποια βίντεο από κάμερες», οι οικογένειες των συλληφθέντων φρόντισαν να τα μετατρέψουν σε… επιχειρήματα.

Μερίδα γονέων αλλά και συνοπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ έστειλαν επιστολή στην κροατική κυβέρνηση με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση της ώστε οι δικοί τους άνθρωποι να έχουν μια δίκαιη δίκη, αλλά παράλληλα να έχουν και καλύτερη αντιμετώπιση από δω και πέρα από τις ελληνικές αρχές.

Στην επιστολή τους ακόμη οι γονείς των συλληφθέντων Κροατών καταγγέλλουν τις συνθήκες κράτησης, επιμένουν ότι υπάρχουν τραυματίες τους οποίους δεν έχουν προσέξει όπως θα έπρεπε οι αρχές. Επίσης στην ίδια επιστολή καταγγέλουν οτι μεθοδεύεται ο διαχωρισμός τους σε μικρότερα γκρουπ που θα μεταφερθούν σε διάφορες φυλακές, πρακτική που θεωρούν ότι εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια τους καθώς στα σωφρονιστικά ιδρύματα τους περιμένουν με… άγριες διαθέσεις οπαδοί των ελληνικών ομάδων που θέλουν να πάρουν εκδίκηση.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Απευθυνόμαστε σε εσάς ως γονείς παιδιών που έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα. Ως γονείς και οικογενειάρχες, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, ανεξάρτητα από το πού διαπράττεται και από ποιον.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του δικηγόρου Βασίλη Νουλέζα, στην οποία ήταν πολύ επικριτικός στο δικαστήριο και την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με την υπόθεση των παιδιών μας, πολιτών της Δημοκρατίας της Κροατίας, είναι προφανές ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και εγγυημένη ασφάλεια στην Ελλάδα.

Το λιντσάρισμα των ΜΜΕ στην Ελλάδα, παρά το τεκμήριο αθωότητας, δημιουργεί την αντίληψη ότι τα παιδιά μας είναι δολοφόνοι.

Απευθύνουμε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κροατίας να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με τις συνταγματικές και νομικές τους αρμοδιότητες για να βοηθήσουν τους Κροάτες πολίτες στο εξωτερικό.

Απαιτούμε να εμπλακούν στην υπόθεση αυτή όλες οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας της Κροατίας. Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να εμπλακεί περισσότερο στην υπόθεση, με τακτικές επαφές με τις οικογένειες των κρατουμένων.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η επείγουσα αναχώρηση αντιπροσωπείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Παρακαλούμε να κάνετε τα πάντα για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά μας θα λάβουν όλη τη διπλωματική και νομική συνδρομή που συνήθως παρέχεται σε πολίτες μας που συλλαμβάνονται σε ξένη χώρα, ειδικά δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών της Δημοκρατίας της Κροατίας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νεότεροι, το πολύ 18, 19 ή 20 ετών.

Ζητούμε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες σε επίπεδο διπλωματίας και πολιτικής για να τους βάλουν σε μία φυλακή και όχι να τους χωρίσουν.

Αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η οποία εγγυάται το τεκμήριο αθωότητας και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Από το λιντσάρισμα των ΜΜΕ, καθώς και από τη δήλωση του δικηγόρου Βασίλη Νουλέζα για τη στάση του δικαστή απέναντι στα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, είναι προφανές ότι το τεκμήριο αθωότητας σε σχέση με τα παιδιά μας, πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας, απλά δεν υπάρχει.

Ζητάμε να εξασφαλιστεί στα παιδιά μας μια δίκαιη δίκη.

Ζητάμε επίσης να διασφαλιστεί στα παιδιά μας η μέγιστη δυνατή ασφάλεια κατά τη διάρκεια της παραμονής τους υπό κράτηση στην Ελλάδα και οι διπλωματικοί μας εκπρόσωποι να τα επισκέπτονται τακτικά και να ελέγχουν το επίπεδο ασφαλείας.

Ζητάμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντικειμενική ενημέρωση προς το συμφέρον μιας δίκαιης δίκης και της προστασίας των παιδιών μας.

Και τέλος, υπάρχουν μεταξύ των παιδιών μας σοβαρά τραυματισμένα με μαχαιριές από μαχαίρια και άλλα αντικείμενα και απαιτούμε να διωχθούν οι δράστες αυτών των εγκλημάτων κατά των πολιτών της Δημοκρατίας της Κροατίας».