Φωτιά στη Ρόδο: Καρέ – καρέ ο απεγκλωβισμός πολιτών με τη συνδρομή του Λιμενικού

Το Λιμενικό Σώμα δημοσίευσε βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης πολιτών διά θαλάσσης στη Ρόδο, εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται για έβδομη μέρα στο νησί

Το Λιμενικό Σώμα έχει συνδράμει στη διάσωση και των απεγκλωβισμό πάνω από 3.700 ανθρώπων στη Ρόδο, οι οποίοι βιώνουν δραματικές στιγμές εξαιτίας των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για 7η μέρα στο νησί.

Το πρώτο που βλέπει κανείς στο βίντεο, είναι οι πυκνοί καπνοί από τις πυρκαγιές. Διακρίνεται σκάφος του Λιμενικού να συνοδεύει ένα πλοίο, το οποίο μεταφέρει διασωθέντες. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι επιβιβάζονται με ασφάλεια στο λιμάνι. Στη Ρόδο, τις προηγούμενες ημέρες εκτυλίχθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που συνέβη ποτέ στη χώρα, αφού γνωστοποιήθηκε ότι περίπου 19.000 άτομα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τα «πύρινα μέτωπα».

Ρόδος: Η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έγινε ποτέ για φωτιά στη χώρα

Με τα «μέτωπα» της πυρκαγιάς να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες –που σε πολλά σημεία ξεπερνούσαν σε ύψος τα πέντε μέτρα– και δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή, ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας (Σάββατο προς Κυριακή) η εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από τη φωτιά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Πολλά άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι με αναπηρία απεγκλωβίσθηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ, ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό Σώμα.