Φωτιά στη Ρόδο: Μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο – Οι φλόγες γλύφουν τις αυλές των σπιτιών

Φωτιά στη Ρόδο: Μεγάλη αναζωπύρωση αυτή την ώρα στη Ρόδο, και συγκεκριμένα στο Λάερμο και Ασκληπιείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στο Ασκληπιείο έχει μπει σε αυλές και δίνεται μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, ώστε να μην καούν τα σπίτια.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλυτερες αναζωπυρώσεις, που σημειώνεται στο νησί τη Ρόδου, όπου η φωτιά καίει για έβδομη ημέρα.

Εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί δυσχεραίνουν το έργο τους.

Φωτιά στη Ρόδο: Διάσπαρτες εστίες στην Κάρυστο, μαίνεται η φωτιά σε Κέρκυρα και Αίγιο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις κατάσβεσεις στα πύρινα μέτωπα της χώρας στο Αίγιο, την Κέρκυρα και την Κάρυστο.

Νωρίς το πρωί μάλιστα σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπιείο Ρόδου.

Η φωτιά πλησίασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια.

Οι πυροσβέστες παλεύουν με τις αναζοπυρώσεις ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ανατολικά προς Μάλωνα και Μασάρη. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Στο μέτωπο στο Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός έπειτα από μηνύματα που εστάλησαν μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών.

Στην πυρκαγιά της Κέρκυρας, η φωτιά μαίνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει περάσει, μέχρι στιγμής, σε κάποιο οικισμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης έκανε λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.

Όπως είπε μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να μην καεί ούτε ένα σπίτι, ωστόσο η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα.

Στην Εύβοια, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη.

Στο Αίγιο εκκενώθηκαν το βράδυ, με μήνυμα από το 112, το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε κοντινό λόφο. Οι πυροσβέστες επιχειρούν ώστε να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει.

Στο σημείο επιχειρούν 99 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

Βίντεο τουρίστα με το ξενοδοχείο που έμενε στη Λίνδο πριν και μετά

Στις φλόγες έχει τυλιχτεί το νησί της Ρόδου. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς έκαψαν τα πρώρα σπίτι και οδήγησαν σε εκκένωση του χωριού Ασκληπιείο.

Αρκετοί τουρίστες όπου βρίσκονταν στο νησί για αναγκάστηκαν να διακόψουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές εγκαταλείποντας ξενοδοχεία και καταλύματα.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας. Τουρίστας δείχνει το «πριν» και το «μετά» της τεράστιας φωτιάς που έκαψε και το ξενοδοχείο που έμενε στη Λίνδο.

https://www.tiktok.com/@k_urdo4/video/7259044190099705114

Τζέιμς Καφετζής: «Γροθιά στο στομάχι» οι αναρτήσεις του από την καμένη Ρόδο

Νωρίτερα, ο Τζέιμς Καφετζής που βρίσκεται στο νησί και παρέχει βοήθεια για μετακινήσεις κόσμου με το σκάφος του, ανέβασε στο Instagram νέες εικόνες καταστροφής.

Η πύρινη λαίλαπα έκαψε ελάφια στο πέρασμά της και τα στιγμιότυπα «παγώνουν».

«Τα μόνα που δεν φταίνε» έγραψε ο πρώην παίκτης του Survivor σε νέα σπαρακτική ανάρτηση από το νησί.

Πιο πριν και πάλι μέσω Instagram, ο Τζέιμς Καφετζής ενημέρωσε τον κόσμο ότι: «Εκκενώνουμε τον κόσμο κάτω από το Mitsis Rodos Maris, το κόκκινό μου σκάφος φορτώνει από την παραλία και τους μεταφέρει σε άλλα πλοία που τους πάνε στην Κάλαθο για να μπουν σε λεωφορεία για Ρόδο».

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», γράφει ο Τζέιμς Καφετζής σε άλλο Story και εκπέμπει σήμα κινδύνου.