Φωτιά στη Ρόδο – Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Έχουν κληθεί άτομα για καταθέσεις

Η Πυροσβεστική διεξάγει έρευνες για τους υπαιτίους της φωτιάς στη Ρόδο

Τους υπαιτίους της φωτιάς στη Ρόδο αναζητεί η Πυροσβεστική. «Τις φωτιές τις βάζει ανθρώπινο χέρι», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων, ο κ. Αρτοποιός ξεκαθάρισε: «Έχουν κληθεί άτομα για καταθέσεις και θα κληθούν και άλλα. Μόλις έχουμε πλήρη στοιχεία – γιατί η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη – θα προβούμε σε ανακοινώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι πυροσβέστες βρίσκονται επί ποδός για την πυρκαγιά ενώ αναφέρθηκε και στον χάρτη του «κόκκινου» συναγερμού που ισχύει για σήμερα με αρκετές περιοχές να έχουν κίνδυνο επικινδυνότητας 5.

«Χρειάζεται πολλή προσοχή σήμερα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Στο μεταξύ, για έκτη μέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη Ρόδο. Οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που εκκενώθηκαν συνολικά έξι περιοχές (Λίνδος, Πευκοί, Κάλαθος, Μάσαρη, Μάλωνας και Χαράκι), έπειτα από μήνυμα του 112.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από πέντε ελικόπτερα – τα 2 της αεροπορίας στρατού – και τρία αεροσκάφη, ενώ για αργότερα έχει προγραμματιστεί η απογείωση ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους από Τσεχία και δύο από Τουρκία.

Τη μάχη στο έδαφος δίνουν 204 πυροσβέστες με 13 πεζοπόρα τμήματα και 39 οχήματα, ενώ στη Ρόδο έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου νέες ενισχύσεις με δύο C-130 που απογειώθηκαν από Ελευσίνα.

Πρόκειται για δύο ομάδες από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων με 40 πυροσβεστες και 10 οχήματα και μια ομάδα ΕΜΟΔΕ (δασοπυροσβέστες) με 14 πυροσβεστες και ένα όχημα. Με το C-130 μετέβη στη Ρόδο και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σήμερα με το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Ρόδο το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ και η ομάδα Ίκαρος με τα drones της Πυροσβεστικής.