Ενημέρωση της πυροσβεστικής – Αρτοποιός: Ακραίες οι συνθήκες – Δυναμικά μέτωπα πυρκαγιας

Ενημέρωση της πυροσβεστικής: Οι τελευταίες εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα από τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό

Για ακραίες καιρικές συνθήκες που ανεβάζουν στο «κόκκινο» τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς έκανε λόγο κατά την έκτακτη ενημέρωση από αρχηγείο της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ Γιάννης Αρτοποιός.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Η Πυροσβεστική εστιάζει σε τρια μέτωπα φωτιάς σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο.

Συγκεκριμένα στο μέτωπο που αναζωπυρώθηκε ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα επιχειρούν 11 αεροσκάφη καθώς και 11 ελικόπτερα.

Παράλληλα ΝΑ του οικισμού Λευκόχρωμα Λακωνίας υπάρχει ενεργό μέτωπο στο οποίο επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ενημέρωση της πυροσβεστικής: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο Φωτιά στη Μάνδρα

Διάσπαρτες εστίες εξακολουθούν να καίνε και στη Ρόδο όπου έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη σε διάφορα σημεία. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σήμερα (20/7) σε σχέση με χθες αλλά δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στον Ασκό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου επιχειρούν 33 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 αεροσκάφος, με το μέτωπο να παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα.

Τι κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς για κατοικίες μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις Φωτιά στη Μάνδρα

1. Επιλογή “σωστής” τοποθεσίας από άποψη πυρασφάλειας 

 • Πριν ακόμα προχωρήσετε στην αγορά γης για την ανέγερση κατοικίας, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για τα μέτρα πυρασφάλειας που διαθέτει η περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεστε.
 • Ελέγξτε αν στην περιοχή σας έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με ονόματα οδών και αριθμούς σπιτιών, που διακρίνονται εύκολα από το δρόμο, για να μπορούν οι πυροσβέστες να εντοπίσουν τη κατοικία σας.
 • Έχετε υπόψη σας ότι, οι κατοικίες που οι εξωτερικοί τους χώροι δεν έχουν καθαριστεί από δέντρα, χόρτα και θάμνους, είναι καταδικασμένες εκ των προτέρων και οι πυροσβέστες δύσκολα θα καταφέρουν να τις προστατεύσουν.
 • Εξετάστε το οικόπεδό σας από άποψη πυρασφάλειας. Το σπίτι σας θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο τμήμα του. Ο λόγος είναι, ότι μια επίπεδη τοποθεσία είναι πάντοτε πιο ασφαλής από μια επικλινή.

2. Σχεδιασμός και κατασκευή πυρασφαλών οικοδομημάτων

 • Οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταστραφούν σε μια δασική πυρκαγιά, επειδή είναι ευκολότερο να πάρουν φωτιά. Φροντίστε, λοιπόν, η στέγη του σπιτιού σας να είναι κατασκευασμένη μόνο από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά.
 • Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας σας, λάβετε μέτρα, ώστε οι σπίθες από κάποια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα, οι σπίθες από το εσωτερικό να μην μπορούν να μεταπηδήσουν στο δάσος.
 • Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε κάθε είδους εύφλεκτη βλάστηση, σωρούς ξύλων και μπάζα μακριά από τους τοίχους.
 • Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύψτε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα.
 • Μπορείτε, επίσης, να προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια και μπαλκόνια από μη εύφλεκτα υλικά, ενώ οι κουρτίνες από πυράντοχα υλικά θα ενισχύσουν την προστασία τους εσωτερικά.

3. Διαμόρφωση και διατήρηση των εξωτερικών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες πυρασφάλειας

 • Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας, ώστε να μειωθούν οι ποσότητες καυσίμων που το περιβάλλουν άμεσα. Αυτό δε σημαίνει ότι το τοπίο γύρω σας θα πρέπει να είναι γυμνό. Είναι γνωστό, ότι ορισμένα φυτά είναι περισσότερο ανθεκτικά στη φωτιά σε σχέση με άλλα.
 • Εάν γύρω από το σπίτι σας υπάρχει γρασίδι, θα πρέπει να το διατηρείτε σε χαμηλό ύψος, ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε και παρτέρια με διάφορα λουλούδια και λαχανικά.
 • Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με τη κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.
 • Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι, τα εξωτερικά κτίσματα, αλλά και γενικά μακριά από οτιδήποτε εύφλεκτο. Οι σπινθήρες από κάποια δασική πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σπίτι να τυλιχτεί στις φλόγες.
 • Αποφύγετε το κάψιμο σκουπιδιών μέσα σε κλίβανους αποτέφρωσης ή βαρέλια στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν σπινθήρες, που μεταφέρονται με τον αέρα και προκαλούν δασικές πυρκαγιές.
 • Το σπίτι σας πρέπει να διαθέτει ανιχνευτές καπνού, καθώς και πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσετε να διαφύγετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.