Φωτιές – «Συνεχίζουμε»: Το συγκλονιστικό βίντεο από τους πυροσβέστες

Φωτιές – «Συνεχίζουμε»: Ένα συγκλονιστικό βίντεο με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι πυροσβέστες σε όλη τη χώρα προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές.

Στα πλάνα εμφανίζονται οι ήρωες της Πυροσβεστικής να αψηφούν τον κίνδυνο και να ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Δείτε το βίντεο:

Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις φωτιές

Βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Πάνακτο, Πουρνάρι και Πανόραμα καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση. «Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός:

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό καθώς και 4 αεροσκάφη 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο και εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη ένα ελικόπτερο.

Συνολικά, όπως ανέφερε, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές οι περισσότερες, από τις οποίες, αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα, από την Πυροσβεστική άμεσα ελέγχθηκαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

• στην Πτελέα, του δήμου Παρανεστίου Δράμας, όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

• στην Ασωπία Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησε 1 ελικόπτερο

• στην Υάμεια Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη

Στις παραπάνω πυρκαγιές, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

«Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως σημείωσε, από τη Δευτέρα μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε, έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν βοήθεια μεταξύ αυτών 3 πυροσβέστες και ένας αστυνομικός σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας. Επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνη στο Θριάσιο νοσοκομείο και ακόμη 3 υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Σε διασπορά βρίσκονται αυτή την ώρα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, 5 ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών.

Ακόμη, σημείωσε ότι για τη χαρτογραφική αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέθεσε ότι στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών οι οποίες έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον επισήμανε ότι μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο αύριο, Πέμπτη αναμένεται η άφιξη 2 αεροσκαφών από το Ισραήλ.