Τα μέτωπα της φωτιάς σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Ρόδο -Τιτάνια μάχη να μην πλησιάσουν οι φλόγες την εθνική στο ύψος της Motor Oil

Ακόμη μία πολύ δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή για τη Δυτική Αττική και το Λουτράκι, με τις φωτιές που μαίνονται από τη Δεύτερα 17 Ιουλίου να έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις και να καταστρέφουν σπίτια και φυσικό περιβάλλον στο πέρασμά τους.

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Πάντως τόσο στη Βλυχάδα (στο ύψος της η οποίας έχει κοπεί η Εθνική Οδός), όσο η Μάνδρα και η Νέα Ζωή είναι σε ύφεση.

Στο νοτιοδυτικό μέτωπο της φωτιάς έχει περάσει το Γοργοεπηκο, ωστόσο δεν απειλείται το μοναστήρι. Η φωτιά φέρεται να κατευθύνεται προς Καντήλι-Μέγαρα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της στο Καντήλι.
Το Νοτιοανατολικό μέτωπο της φωτιάς καίει πάνω από τα διόδια Ασπροπύργου, ενώ το μέτωπο προς ΕΥΔΑΠ φαίνεται πως θα ελεγχθεί.

Το βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς, σε Αγία Σωτήρα και Οινόη έχει δύσκολη εικόνα, αλλά οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς. Καλύτερη εικόνα της φωτιάς στα βορειοανατολικά, προς το χωριό Στεφάνη που η φωτιά δεν έχει δυναμική και φαίνεται να αντιμετωπίζεται.

Επιχειρούν 2 S-64, ένα ΑΒ-214, 3 Τρακτορες, 2 CL-415, και ένα ΒΚ-117 συντονιστικό.

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στη Motor oil η πυρκαγιά είναι στα 400 m. πάνω από τη ΕΟ. όπου και επιχειρούν δύο S-64 και δύο καναντέρ L415.

Η εκτίμηση των αρμοδίων πηγών είναι ότι δεν κινδυνεύει η motoroil, ενώ η προσπάθεια επικεντρώνονται στο να μην πλησιάσει την ΕΟ.

Φωτιά στην Ρόδο: Καίει εκτός ελέγχου δασική έκταση

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στην Ρόδο μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα. Το ευχάριστο στην τραγωδία είναι πως δεν απειλούνται οικισμοί, ενώ στο σημείο επιχειρούν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η φωτιά είναι πυκνή δασική έκταση και δύσβατη, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

Επιχειρούν 66 πυροσβέστες και 18 οχήματα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη φωτιά επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό Απόλλωνα και συμμετέχουν και γκρέιντερ τα οποία προσπαθούν να διανοίξουν δρόμους μέσα στη δασική έκταση, ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα προσπάθεια γίνεται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς με στόχο να αποτραπεί η επέκτασή της στο πυκνό δάσος το Λαέρμων.

Τι ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος

Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής: «Η μάχη στη φωτιά στα Απόλλωνα της Ρόδου δίνεται συντεταγμένα και με όλες τις δυνάμεις που ο τόπος διαθέτει. Δυνάμεις, που σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Είμαστε δίπλα τους».