Θετικές εξαγγελίες… Το ζητούμενο είναι να γίνουν πράξη

Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Μηταράκη αποτελούν δικαίωση των διαχρονικών μας θέσεων, τόσο στο ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, όσο και στον τρόπο εισαγωγής στην ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα:

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Από την πρώτη στιγμή που εξαγγέλθηκε η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αντιταχθήκαμε σθεναρά και με επιχειρήματα και με την άοκνη στήριξη της Ομοσπονδία μας επιχειρήσαμε να πείσουμε αρχικά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πως με τον τρόπο που επιχειρούνταν η στελέχωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, χωρίς ειρμό, χωρίς λειτουργικότητα σε βάθος χρόνου, χωρίς «συνάρθρωση» και «μπόλιασμα» με το αυτοδιοίκητο των Ελληνικών Πανεπιστημίων κ.λ.π., δεν θα επέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ούτε θα ήταν δυνατό κατ’ αυτό τον τρόπο να απαλλαγούν τα Πανεπιστήμια από τους παραβατικούς.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί εγκαίρως η νέα Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δυστυχώς παραμένουμε ίσως η μοναδική Ευρωπαϊκή Χώρα που κάθε ζήτημα που ανακύπτει σε οποιονδήποτε Οργανισμό και το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί άλλως, ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία.

Επειδή όπως «Verba volantscripta manent», παραθέτουμε καθοριστικές ενέργειες – παρεμβάσεις – δημόσιες τοποθετήσεις της Ε.ΑΣ.Υ.Α. για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (πατήστε να τις διαβάσετε):

Είμαστε βέβαιοι ότι εάν ένα μέρος των προτάσεών μας υιοθετηθεί, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όπως στο μέλλον, τα Πανεπιστήμια τα οποία είναι περιουσία του ελληνικού λαού, να απαλλαγούν από αυτούς που τα λυμαίνονται.

Εισαγωγή στην ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων: Στο άλλο μεγάλο ζήτημα που τέθηκε από πλευράς του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά μέσω Πανελλαδικών Εξεταστέων, διατυμπανίζουμε πως τούτο αποτελεί διαχρονικά αίτημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος και μονίμως συμπεριλαμβάνεται στα Ψηφίσματα των Πανελλαδικών Συνεδρίων της Ομοσπονδίας μας. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αιτούνταν τον τρόπο εισαγωγής στην ΕΛ.ΑΣ. από συντεχνιακή λογική, αλλά επειδή είναι απολύτως προφανές ότι οι πολλοί διαφορετικοί τρόποι εισαγωγής στην ΕΛ.ΑΣ. μελλοντικά γεννούν μόνο προβλήματα, ανισότητες, αντιζηλίες και αντιπαλότητες. Ωστόσο, προκειμένου να παγιωθεί τούτο και να μη βρεθούμε μελλοντικά προ εκπλήξεων, επιβάλλεται η νομοθέτηση της εισαγωγής στο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ. αποκλειστικά μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.  

 Αγωνιζόμαστε επί δεκαετίες για μια Αστυνομία ομογενοποιημένη η οποία θα παρέχει το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες, στο οποίο δεν χωρούν εκπτώσεις. Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. επιδιώκαμε πάντοτε την προώθηση των ζητημάτων μας με το διάλογο και την πειθώ που προκύπτει από την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση, την αξιοκρατία ,το δίκαιο και τη λογική του αιτήματος, έχοντας ως αρχή την μη κλιμάκωση μιας συνδικαλιστικής δράσης απλώς για την προβολή της.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των χιλιάδων αστυνομικών – μελών μας και δέκτης των προβλημάτων τους, προκειμένου αυτά να μεταβιβάζονται προς επίλυση στην εκάστοτε Ηγεσία, θα συνεχίσει τον αγώνα της μέσω των Θεσμικών Οργάνων της και της Ομοσπονδίας μας, με απώτερο στόχο τα αιτήματά μας να λάβουν σάρκα και οστά.

 

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος