Διοικητική μέριμνα για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης αστυνομικών

Διανύουμε την καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και οι θερμοκρασίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα αναρριχηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ συστάσεις προς τους πολίτες απηύθυνε πρόσφατα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Οι Έλληνες αστυνομικοί εκ φύσεως της αποστολής τους δεν μπορούν να απέχουν από τα καθήκοντά τους και ως εκ τούτου θα επιτελέσουν απερίσπαστοι το καθήκον τους. Ωστόσο, λογίζονται ως  εργαζόμενοι πολίτες της Χώρας, συνεπώς  η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.  οφείλουν στις άμεσες προτεραιότητές τους να  μεριμνήσουν για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησής τους και να διασφαλίσουν την υγεία τους, λαμβάνοντας την απαραίτητη διοικητική μέριμνα (άμεση αντιμετώπιση τυχόν βλαβών συστημάτων κλιματισμού σε υπηρεσιακούς χώρους και οχήματα, ειδικές οδηγίες προστασίας στο αστυνομικό προσωπικό, μη χρήση οχημάτων και χώρων όπου δεν λειτουργούν ή δεν έχουν σύστημα κλιματισμού, χορήγηση νερού κλπ).

Αδήριτη είναι η ανάγκη όπως δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις ώστε οι Διοικητές να είναι αρωγοί στο προσωπικό όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών, ιδίως σε αυτό που εκτελεί εξωτερική πεζή υπηρεσία, στα δίκυκλα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, σε οχήματα που δεν λειτουργεί ο κλιματισμός, καθώς επίσης και σε αμέτρητες σταθερές φυλάξεις που δεν υπάρχει σύστημα κλιματισμού. Δεδομένη δε θεωρούμε και την εφαρμογή ανακουφιστικών μέτρων που κατατείνουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, ιδίως στους πλέον επιβαρυμένους με σοβαρά θέματα υγείας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος