Με ένταση ξεκίνησε μια ακόμη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, καθώς ο συνήγορος της Αλέξη Κούγιας ζήτησε να μην εξεταστεί αύριο -όπως ήταν προγραμματισμένο- ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης
Κούγιας: Να εξεταστεί στις 21 ο Μπουζιάνης όχι αύριο δεν μπορώ.
Πρόεδρος: Όχι. Εγώ δεσμεύτηκα από την Παρασκευή και σας ρώτησα δυο φορές και ήσασταν εντάξει.
Κούγιας: Δεν μπορώ γιατί να μην αλλάξει η σειρά των μαρτύρων, γιατί να μην ικανοποιηθεί το αίτημα μου; Είναι προσωπικό; Παραβιάζεται το δικαίωμά της για δίκαιη δίκη. Θέλω να είμαι παρών όταν θα τον εξετάζεται. Θα μου βγάλετε το συκώτι πρωί – πρωί για ένα δίκαιο αίτημα; Θα βρεθώ στη δύσκολη θέση να απέχει η υπεράσπιση από την εξέταση του κ. Μπουζιάνη.
Πρόεδρος: Θα είναι εδώ οι συνεργάτες σας να σημειώνουν.
Κούγιας: Τότε να κάνουμε δίκη με σημειώσεις. Θα απέχουμε τότε να κάνετε δίκαιη δίκη. Πρόεδρος: Δεν απασχολούν το δικαστήριο οι απειλές.
Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να μεταφερθεί η κατάθεση του κ. Μπουζιανη για την Τετάρτη, ενώ αύριο θα κληθούν να καταθέσουν δυο άλλοι μάρτυρες από τον κατάλογο.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και η δεύτερη νοσηλεύτρια που συμμετείχε στην ανάνηψη στο τελευταίο επεισόδιο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη και χορήγησε -όπως επανέλαβε πολλές φορές- μόνο αδρεναλίνη στο παιδί.
«Εκείνη την ημέρα είχα απογευματινή βάρδια και μόλις έφτασα με ενημέρωσαν ότι πρέπει να κατέβω στην παιδιατρική για να αλλάξω τη συνάδελφο μου. Μπήκα και είδα το παιδί μυδριασμένο, να του κάνουν ΚΑΡΠΑ. Η συνάδελφος μου μου παρέδωσε το βαλιτσάκι μείον ένα ρουκουρόνιο και μια αδρεναλίνη. Με την άδεια του γιατρού αποχώρησε η συνάδελφος μου και μπήκα εγώ. Το παιδί δεν ανένηψε ποτέ» είπε η νοσηλεύτρια Ευσταθία Νίκα και συμπλήρωσε πως υπάρχει ένα βαλιτσάκι με όλα τα επείγοντα φάρμακα, υπάρχει το νεφροειδές με κάποια προγεμισμένα φάρμακα.
«Το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος περιέχει φάρμακα ναρκωτικά με σχετική σήμανση, ενώ πιο κάτω αντιδιαμετρικά έχει φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως η αδρεναλίνη» ανέφερε η νοσηλεύτρια.
Πρόεδρος: Τι χορηγήσατε στο παιδί;
Μάρτυρας: Αδρεναλίνη μόνο, υπό τις οδηγίες του κ. Τζιούβα.
Προέδρος: Ποια διαδικασία ακολουθείται για τα φάρμακα που έχουν καταναλωθεί;
Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια που κατέβηκε στην κλήση μαζί με την υπεύθυνη ανοίγουν το βαλιτσάκι και μετράνε στις αμπούλες. Αν λείπουν κάποιες καταγράφονται στον ασθενή και αντικαθιστώνται.
Πρόεδρος: Η αντικατάσταση στα ναρκωτικά πως γίνεται;
Μάρτυρας: Από την προϊσταμένη του τμήματος. Το τμήμα διαθέτει ένα συγκεκριμένοι αριθμό ναρκωτικών. Πρέπει να είναι ο ίδιος και συγκεκριμένος, δεν πρέπει να λείπει κάποιο.
«Για την αδρεναλίνη θα πρέπει η νοσηλεύτρια να πάρει από το ερμάριο την αδρεναλίνη, να κοιτάξει τρεις φορές, να δει ότι υπάρχει η κόκκινη γραμμή. Να κάνει την πρόσμιξη με τον φυσιολογικό όρο και θα δημιουργηθεί νέα ετικέτα με όλα τα στοιχεία του φαρμάκου» κατέθεσε η νοσηλεύτρια.
Υποστήριξη κατηγορίας: Στο τέλος της διαδικασίας ανάνηψης που αποχωρείτε από το θάλαμο ποιος πήρε τα βαλιτσακια και τον εξοπλισμό;
Μάρτυρας: Εγώ ήμουν υπεύθυνη γι’ αυτό και αυτό έπραξα.
Υποστήριξη κατηγορίας: Αυτά τα φάρμακα που αναπληρώσατε ήταν από τον αποθηκευτικό χώρο της μονάδας;
Μάρτυρας: Ναι. Αναπληρώθηκαν δυο φιαλίδια αδρεναλίνης και ένα φιαλίδιο ρουκουρόνιο.
Η μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις και από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με τον Αλέξη Κούγια να ρωτά τη μάρτυρα για ποιο λόγο συνοδεύεται σήμερα από τον επικεφαλής γιατρό της ανάνηψης κ. Τζιούβα. «Είναι προσωπικό θέμα, μην απαντήσετε» είπε η πρόεδρος με τον Αλέξη Κούγια να επιμένει και την πρόεδρο να ζητά από τη μάρτυρα να μην απαντήσει.
Υπεράσπιση: Έχετε μιλήσει με τον κ. Τζιούβα για το θέμα;
Μάρτυρας: Όπως όλη η Ελλάδα.
Υπεράσπιση: Πήγατε εκεί 15.10, τι βρήκατε από πλευράς φαρμάκων;
Μάρτυρας: Είπα και πριν ότι μου παρέδωσε η συνάδελφος το βαλιτσάκι μείον μια αδρεναλίνη κι ένα ρουκουρόνιο.
Υπεράσπιση: Γνωρίζατε τι συμβαίνει στο θάλαμο;
Μάρτυρας: Είχα ενημερωθεί για το περιστατικό. Όταν ανέβηκα στο τμήμα μου με τα πολιτικά μου με είπαν να κατέβω να αντικαταστήσω τη συνάδελφο μου που βρισκόταν σε περιστατικό ανακοπής. Όταν κατέβηκα κάτω η συνάδελφός μου με ενημέρωσε για το περιστατικό.
«Το παιδί ήταν μυδριασμενο, δεν έπιασα σφυγμό όσο ψηλάφισα, τα άκρα ήταν κυανωτικά. Αυτό θυμάμαι. Άκουγα τις οδηγίες του κ. Τζιούβα, που ήταν ο συντονιστής γιατρός. Ο δικός μου ρόλος ήταν να είμαι αφοσιωμένη στα φάρμακα και να υπακούω στις οδηγίες. Ο γιατρός μου είπε να κάνω ΑΜΠΟΥ και να βγάλω καρδιογράφημα» είπε η μάρτυρας.
Υπεράσπιση: Άρα κάνατε τρεις δουλειές;
Μάρτυρας: Αλλά όχι ταυτόχρονα.
Υπεράσπιση: Ακούσατε διάλογο μεταξύ της κατηγορούμενης και του κ. Τζιουβα κατά τη διάρκεια της ανάνηψης;
Μάρτυρας: Δε θυμάμαι να άκουσα τίποτα. Ο κ. Τζιούβας είπε κάτι τη διάρκεια της ανάνηψης ότι θα συνεχίσουμε για 60 λεπτά επειδή η μητέρα τον ενημέρωσε ότι την προηγούμενη φορά το παιδί επανήλθε έπειτα από 55 λεπτά.
Υπεράσπιση: Σε πόσο χρόνο είχατε σκοπό να σταματήσετε την ανάνηψη;
Μάρτυρας: Αυτό το αποφασίζει ο συντονιστής εντατικολόγος. Ένας μέσος χρόνος είναι 40 με 45 λεπτά.
Υπεράσπιση: Έχετε σταματήσει στα 20 λεπτά;
Μάρτυρας: Δεν μου έχει συμβεί ποτέ.
«Έμαθα ότι βρέθηκε κεταμίνη» είπε η μάρτυρας με τον κ. Κούγια να διαβάζει στη μάρτυρα σειρά άλλων ουσιών που βρέθηκαν μετά το θάνατο του παιδιού. «Εγώ ξέρω τι έδωσα εγώ. Αυτό θα σας το απαντήσουν άλλες ειδικότητες» απάντησε η νοσηλεύτρια.
Υπεράσπιση: Είστε βέβαιη ότι αυτά που μας λέτε για 3 ενέσεις αδρεναλίνης είναι αλήθεια; Δε βγαίνουν οι δόσεις;
Μάρτυρας: Ότι σταματήσαμε να δίνουμε αδρεναλίνη δε σημαίνει ότι σταμάτησε η ανάνηψη.
«Δεν περιμέναμε να καταλήξει το παιδί»
Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η επιμελητήρια παιδονευρολογίας στο «Αγλαΐα Κυριακού», που περιέγραψε την κατάσταση της μικρής Τζωρτζίνας στους δικαστές.
«Στις 22.1 ενημερώθηκα από συνάδελφο ότι ένα κορίτσι έκανε περίεργα επεισόδια. Έφτασε στο νοσοκομείο το απόγευμα, ενημερώθηκα τηλεφωνικά από την εφημερεύουσα για την αγωγή και ότι το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση. Την Πέμπτη εξέτασα το παιδί παρουσία των γονιών, ήταν ένα παιδί σε βαριά κατάσταση, δεν είχε επικοινωνία, είχε σπαστικότητα έντονη. Κάναμε ένα εγκεφαλογράφημα και δεν εμφάνισε παροξυσμική δραστηριότητα, οπότε ενημερώσαμε και για την υπόλοιπη πορεία του παιδιού ανέβαλαν οι παιδίατροι» είπε η μάρτυρας.
Την επόμενη ημέρα ενημερώθηκε για εκδήλωση επεισοδίου από το παιδί για τη λήξη του οποίου χορηγήθηκε μιζαδολάνη, ενώ μισή ώρα αργότερα υπήρξε δεύτερο επεισόδιο που έληξε μόνο του. «Κάναμε κάποια αλλαγή στην αγωγή του παιδιού και στις 2:30 ενημερώθηκα για νέο επεισόδιο έβαλα ηλεκτρόδια για εγκεφαλογράφημα και μετά ενημερώθηκα ότι την επόμενη έκανε και νέα επεισόδια Στις 6 το απόγευμα με πήρε η κ. Κουρούση να μου πει ότι κατέληξε το παιδί» κατάθεσε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Λέτε ότι δεν παρατηρήθηκε σαφής επιληπτική δραστηριότητα στο εγκεφαλογράφημα. Τι καταγράφει το εγκεφαλογράφημα;
Μάρτυρας: Καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη μετατρέπει σε κύματα και ξέρουμε ποια είναι τα φυσιολογικά κύματα και ποια δεν είναι. Επίσης καταγράφει και μια παροξυσμική δραστηριότητα. Και στα 2 εγκεφαλογραφήματα υπήρχε μια δραστηριότητα παθολογική με την έννοια ότι είχαμε έναν εγκέφαλο που είχε κάποιες βλάβες. Το εγκεφαλογράφημα όμως μπορεί και να μη δείξει κάτι και για αυτό και προχωράμε και σε ένα ποιο ειδικό εγκεφαλογράφημα το παρατεταμένο όπου εκεί η πιθανότητα να καταγραφεί δραστηριότητα είναι μεγάλη.
Πρόεδρος: Η κατηγορούμενη σας έδειξε ένα βίντεο. Θυμάστε το είδατε σε αυτό το βίντεο;
Μάρτυρας: Νομίζω δεν είμαι σίγουρη, είδα ένα παιδί που είχε στροφή της κεφαλής δεν είχε πιάσει την αρχή η μητέρα.
Πρόεδρος: Λέτε ότι είδατε μια βραδυκαρδία και ότι το παιδί δεν είχε τυπική εικόνα σπασμών. Τι σημαίνει;
Μάρτυρας: Ναι δεν είχε τυπική εικόνα σπασμών.
Πρόεδρος: Η βραδυκαρδία είναι ένδειξη σπασμών;
Μάρτυρας: Είναι συνοδό φαινόμενο.
Πρόεδρος: Λέτε ότι ξεκόλλησαν τα ηλεκτρόδια, πόσο εύκολο είναι;
Μάρτυρας: Ακουμπάνε στα μαλλιά και στο μαξιλάρι, αυτά στο μαξιλάρι είναι πιο εύκολο να ξεκολλήσουν.
Σε ερώτηση που της έθεσε η υπεράσπιση της κατηγορουμένης σχετικά με το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η Τζωρτζίνα να πέθανε φυσιολογικά, η μάρτυρας απάντησε:
«Θα μπορούσε γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να καταλήξει, αλλά δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό να καταλήξει» είπε η παιδονευρολόγος.
Υπεράσπιση: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;
Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη μια βαριά πνευμονία πχ. δεν είναι λόγος να καταλήξει, μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις
Υπεράσπιση: Είχε 37,9 το απόγευμα αυτός ο πυρετός; Στις 28 και 29.1 είχατε γνώση τι είχε συμβεί από πλευράς λοιμώξεως; Η κ. Πατούνη είπε για λοίμωξη του αναπνευστικού.
Μάρτυρας: Το δικό μου κομμάτι είναι αν το παιδί έκανε επεισόδια σπασμών, αυτό είναι θέμα των παιδιάτρων.
Υπεράσπιση: Από τις 28. 1 έχει 37,9 πυρετό και την άλλη ημέρα στις 12:30 έχει 38,9 και φτάνουμε το μεσημέρι της άλλης ημέρας που το παιδί έχει καταλήξει. Μπορείτε να αποκλείσετε ότι είχε λοίμωξη αναπνευστικού;
Μάρτυρας: Δεν είναι ο δικός μου τομέας.