Αττική: Εξαρθρώθηκε συμμορία που παρίστανε τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ και ξάφριζε ηλικιωμένους

Η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε ένδεκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Οικογενειακή… μπίζνα είχαν κάνει τις κλοπές κυρίως εις βάρος ηλικιωμένων ατόμων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής τα μέλη συμμορίας, που προσποιούνταν ότι ήταν υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ ή συντηρητές ανελκυστήρων, και συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, η σπείρα που διέπραττε κλοπές σε σπίτια ηλικιωμένων, εξαρθρώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί (22/06) σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, της Ο.Π.Κ.Ε και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν ένδεκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Εις βάρος τους, καθώς και για ακόμα επτά άτομα, τα οποία αναζητούνται, σχηματίσθηκε δικογραφία για, κατά περίπτωση, εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία τετελεσμένες και σε απόπειρα και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Οι κατηγορούμενοι, που διατηρούσαν μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Παράλληλα, είχαν εφοδιασθεί με πολλά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής, ενώ σε περίπτωση ταυτοποίησής τους από τις Αρχές, τα απέσυραν και τα πουλούσαν.

Οι φερόμενοι ως δράστες, με ορμητήριο τα Άνω Λιόσια, μετέβαιναν με τα επιχειρησιακά τους οχήματα σε περιοχές της Αττικής, με έντονη εμπορική δραστηριότητα. Εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, στοχεύοντας κυρίως ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στη συνέχεια ακολουθούσαν κατά την επιστροφή τους στο σπίτι τους.

Πώς δρούσαν

Στη συνέχεια, πλησίαζαν τους ηλικιωμένους και με άψογη εμφάνιση και σε αρκετές περιπτώσεις με επίδειξη πιστοποιητικών εγγράφων, παριστάνοντας τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ή συντηρητές ανελκυστήρων, τους έπειθαν να μπουν στο σπίτι τους. Με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή, χρησιμοποιώντας γάντια ή χειρουργικές μάσκες για την αποφυγή της αναγνώρισής τους, ενώ αμέσως μετά διέφευγαν με τα επιχειρησιακά οχήματά τους, στα οποία τούς περίμεναν συνεργοί τους.

Σε αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, καθώς και σε τραπεζική θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Τρία οχήματα, πλήθος κοσμημάτων μεγάλης αξίας (αλυσίδες λαιμού, αλυσίδες χεριού, σταυροί, δαχτυλίδια, ρολόγια, καρφίτσες, κολιέ, βραχιόλια), 46 χρυσές λίρες διαφόρων κοπών, εικόνα του Χριστού με ασημί πλαίσιο, 59.380 ευρώ, 31 δολάρια, 7 αβολίδωτα φυσίγγια κρότου σήμανσης, ημιαυτόματο πιστόλι κρότου με γεμιστήρα, κυνηγετική καραμπίνα, καταγραφικό μηχάνημα, 3 κινητά τηλέφωνα και μπλοκ επιταγών.

Από την –έως τώρα– έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 20 περιπτώσεις κλοπών και 4 απόπειρες κλοπών από σπίτια σε Κουκάκι, Γαλάτσι, Κηφισιά, Ζωγράφου, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Ψυχικό, Νέα Σμύρνη, Νέα Χαλκηδόνα και Χολαργό, ενώ το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισε η σπείρα ξεπερνά το ποσό των 600.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες.