Ναυάγιο στην Πύλο: Στη φυλακή οι 9 Αιγύπτιοι διακινητές – Όσα κατέθεσαν

Οι εννέα Αιγύπτιοι που συνελήφθησαν ως διακινητές στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, θα παραμείνουν προσωρινά υπό κράτηση, μετά την πολύωρη ανάκρισή τους

Όλοι οι συλληφθέντες δηλώνουν αθώοι, ενώ ο ένας φέρεται να «δείχνει» τέσσερις συγκατηγορούμενούς του ως διακινητές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υποστήριξαν ότι και οι ίδιοι πλήρωσαν υπέρογκα ποσά και κατονομάζουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ομοεθνή τους.

Ωστόσο, διασωθέντες του ναυαγίου τούς έχουν αναγνωρίσει.

«Δεν ανήκω σε κύκλωμα, πλήρωσα 7.000 δολάρια για να έρθω στην Ευρώπη»
«Δεν ανήκω σε κανέναν κύκλωμα. Ξεκίνησα κι εγώ το ταξίδι μου από την Αίγυπτο, όπως και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες. Πλήρωσα κανονικά το εισιτήριό μου για να έρθω στην Ευρώπη. Περίπου 7.000 δολάρια. Δεν ξέρω για ποιον λόγο με κατηγορούν», φέρεται πως είπε ένας εκ των συλλυφθέντων.

Ένας από τους Αιγύπτιους συλληφθέντες αποδέχθηκε πως έδινε οδηγίες στο κατάστρωμα, αλλά το έκανε με δική του πρωτοβουλία, όπως ισχυρίστηκε.

«Προσπαθούσα να βάλω μία τάξη στο κατάστρωμα γιατί ήμασταν πολλά άτομα και συχνά γίνονταν φασαρίες. Δεν είμαι μέλος του κυκλώματος. Ό,τι έκανα το έκανα μόνος μου, προκειμένου να βοηθήσω να έχουμε ένα ήρεμο ταξίδι», είπε.

Εν τω μεταξύ, το Λιμενικό εντόπισε χθες άλλη μια σορό μετανάστη από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 82.

Ένας από τους διασωθέντες, ο Μουχάμετ Χουσάρι, περιέγραψε την κατάσταση στο πλοίο αλλά και μετά που βυθίστηκε λέγοντας πως «ήμασταν 5 ημέρες στη θάλασσα. Το πλοίο είχε 2 πατώματα, ήταν τόσο γεμάτο, που ο ένας ήταν πάνω στον άλλο».

Σημείωσε ότι «κάτω ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά». όπως περιέγραψε, εκείνος έμεινε στο νερό 3 ώρες. «Προσπάθησα να κολυμπήσω και με τη βοήθεια του θεού, τα κατάφερα. Κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να επιβιώσουν, ζήτησαν βοήθεια, αλλά κουράστηκαν και δεν άντεξαν. Δεν ξέρω πως νοιώθω σήμερα, δεν έχω το μυαλό μου αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω πώς να νιώσω», πρόσθεσε.

Πύλος: Ποιοι είναι οι 9 Αιγύπτιοι συλληφθέντες

Υπενθυμίζεται πως οι εννέα Αιγύπτιοι συλληφθέντες, κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για εννέα άτομα αιγυπτιακής εθνικότητας, ηλικίας 20, 21, 22, 26, 26, 29, 32, 36 και 40 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των μεταναστών.